Ruhtinaskunnan miehet unelman edessä perjantaina: "Ei se helppo peli ole"

STT

Muutamaa hetkeä ennen iltayhdeksää perjantaina riemun odotetaan olevan ennen kokemattomalla tasolla suomalaisessa jalkapallohistoriassa, kun ranskalaistuomari Benoit Bastien viheltää Suomen ja Liechtensteinin välisen EM-karsintaottelun päättyneeksi. Jos Suomi on pillin soidessa johdossa, päättyy yli 80-vuotinen odottelu Suomen miesten jalkapallomaajoukkueen arvoturnauspaikasta.

Alle 40 000 asukkaan ruhtinaskunta Liechtenstein ei tilastojen valossa ole järin haastava vastus: se on arvokisakarsintahistoriassaan välttänyt tappion vain noin 18 prosentissa peleistään.

Silti, mikäänhän ei ole urheilussa varmaa. Jos tilastoihin vielä nojaa, huomaa Suomen voittoprosentin Liechtensteinia vastaan oleva tasan 50 (neljä ottelua, kaksi voittoa, kaksi tasapeliä).

– Pieniä jalkapallomaita vastaan on aina se sama: jos pystyvät pitämään riittävän kauan tasaisena, voivat saada sen (voitto- tai tasoitus-) maalin, maajoukkueen entinen tähtitoppari Hannu Tihinen muistuttaa realiteetit.

Jengapallo vei Suomen voiton MM-karsinnoissa

Tihinen tietää ja muistaa mistä puhuu. Hänen kauttaan kimposi Liechtensteinin tasoitusmaali maalivahti Jussi Jääskeläisen taakse syyskuussa 2009 Vaduzissa 1–1-lukemiin päättyneessä MM-karsintapelissä, joka pudotti Suomen lopullisesti vuoden 2010 MM-kisakoneesta. Maalin sai nimiinsä Michele Polverino, joka pelaa yhä 35-vuotiaana ja on nykyisin Liechtensteinin maajoukkueen kapteeni.

– Jengapallo. Se oli käytännössä oma maali, Tihinen muistaa ja muistaa myös sen ketutuksen vuorten keskellä Vaduzissa reilu vuosikymmen sitten.

Pallo voi pomppia ihmeellisin tavoin perjantainakin, tietysti.

– Ei se helppo peli ole. Vastassa on 11 pelaajaa, jotka haluavat pitkittää sitä, että Suomi ei tee maalia. Ja mitä pidemmälle se onnistuu, sitä enemmän itseluottamus kasvaa. Ei tuollaiset pelit ole koskaan helppoja, Tihinen miettii.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden Demarit väläyttää terveyskeskuspalveluiden palauttamista yhtymältä kaupungille
 2. Suomessa on todettu 17 uutta koronavirustartuntaa
 3. Uudenmaankadulla Lahdessa alkaa viikkoja kestävä päällystysurakka - näin se etenee
 4. Hämeen kauppakamari vauhdittaa yritysten hallitustyöskentelyä – hanke on yrityksille maksuton
 5. Kaksi ruorijuoppoa kiinni Päijänteellä – toinen puhalsi seulonta-alkometriin isot lukemat
 6. Kuvatempaus: Saitko komean sienisaaliin? Lähetä meille kuva
 7. Uusi biojätteen keräilykokeilu käynnistyy Lahdessa – lakimuutosta ennakoiva konsepti saattaa laajentua koskemaan koko maakuntaa
 8. Salpauksen alueella Lahdessa puhdistetaan maaperää öljystä
 9. Kansallispuvut saivat kyytiä Lahden Uudenkylän juoksutapahtumassa – "Eihän tässäkään ole järjen hiventäkään, mutta hauskaa on"
 10. Kuntouttava työtoiminta lisää itseluottamusta ja auttaa arjen hallinnassa
 11. Yksi kuljetettiin sairaalaan liikenneonnettomuudesta
 12. Lahtelainen Eeva Silvennoinen, 92, valtuutti lapset hoitamaan asiansa, kun tytär ehdotti sitä – "Ei se tuntunut yhtään loukkaavalta"
 13. Välineinä hoitavat kädet ja pienen pienet neulat – akupunktiohoitaja Taru Oravalan matka kiinalaisen lääketieteen pariin kesti kauan ja meni mutkien kautta
 14. Koulu alkaa Lahdessa uuden normaalin mukaisesti – ulkomaanmatkan jälkeisestä karanteenista odotetaan vielä virallista ohjetta
 15. Valko-Venäjällä rajuja vaaliprotesteja – opposition ehdokas pitää itseään voittajana ja vaatii vallanvaihtoa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.