Hannu Tihinen odottaa kyyneltä silmäkulmaan eri syystä kuin 12 vuotta sitten: "Huuhkajien tätä karsintaa on ollut hienoa seurata"

EM-karsinnat päättyivät Suomen osalta karvaaseen pettymykseen vuonna 2007. LEHTIKUVA / Heikki Saukkomaa

STT

– Jalkapallo on peli, jota pelataan 90 minuuttia ja lopussa Suomi häviää. Vuosisadasta toiseen.

Kirjailija Tuomas Kyrön miete jalkapallomaajoukkueen historiasta kertovassa Antti Eerolan kirjassa Punapaidoista Huuhkajiksi (Siltala, 2015) kertoo paljon. Suomen miesten maajoukkue maailman suosituimmassa pelissä on 108 vuoden historiansa aikana antanut paljon, mutta vienytkin varmasti useammatkin yöunet seuraajiltaan.

Nyt Huuhkajat on kuitenkin viemässä lepoa faneiltaan ihan muista syistä. Voitto perjantaina jalkapallokääpiö Liechtensteinista varmistaa Suomelle kautta aikain ensimmäisen osallistumisen miesten jalkapallon arvoturnaukseen: kamppailuihin Euroopan mestaruudesta kesällä 2020.

Perjantain peli on Suomen karsintahistorian 238:s (ja se kenties tuleva voitto olisi 63:s). Ensimmäisen kerran maajoukkue karsi kesällä 1937 seuraavan vuoden MM-turnaukseen, ja tuloksena oli kolme tappiota. Samantyyppinen tahti jatkui pitkään niin MM-koitoksissa kuin myös vuonna 1966 alkaneissa karsimisissa EM-kisoihin: kesän 1980 EM-turnauksen karsintoihin mennessä Suomi oli rämpinyt yhteensä 12 arvokarsintaa voittaen peleistään suurin piirtein joka kahdennentoista.

EM-karsinnat vuosina 1978–79 toivat kuitenkin rajapyykin, sillä Suomi ylsi ensimmäisen kerran yhtä moneen voittoon kuin häviöönkin. Matka EM-Italiaan 1980 jäi vain pisteen päähän. Lohkovoittaja Kreikka karkasi Suomelta, joka kärsi tappion Unkarille karsintojen viimeistä edellisellä kierroksella.

1980-luvun kohokohtana oli yritys vuoden 1986 MM-Meksikoon. Suomi jäi kovassa lohkossa vain kaksi pistettä kisalipun lunastaneesta Pohjois-Irlannista.

– Pidimme kyllä lopputurnauspaikkaa mahdollisena, tuossa ryhmässä hyökännyt Ari Hjelm muistelee asennetta, josta turnauspaikka ei koskaan ole kiinni jäänyt.

"Kyynel silmässä"

Seuraavan kerran uskoa löytyi runsaammin vuosituhannen vaihteen molemmin puolin, kun maajoukkueen "kultainen sukupolvi" oli parhaimmillaan. Syksyn 1997 ikimuistoinen Unkari-tasapeli vei paikan MM-jatkokarsinnasta erityisen kitkerällä tavalla, mutta vielä lähempänä oltiin 10 vuotta myöhemmin Portugalissa.

Roy Hodgsonin Suomi pelasi EM-karsintojen päätöspelin Portossa 0–0. Voitto olisi tuonut kisapaikan muun muassa Jari Litmaselle, Sami Hyypiälle ja Hannu Tihiselle. Ja lisäkunniaa Bubi-huuhkajalle, jonka pelmahdus karsinnan kotipelissä Belgiaa vastaan jäi elämään maajoukkueen lempinimeksi.

– Meillä oli tosi kompakti joukkue, jota oli tosi hankala voittaa. Ja tuohon Portugali-peliin lähdettiin vahvalla uskolla ja isolla itseluottamuksella. Jos vain jatketaan tuota kompaktia peliä ja saadaan yksi maali, niin... Mutta pelin päättyessä oli kaikilla kyynel silmässä, Tihinen muistelee 12 vuoden taa.

Perjantaina saattaa kyynel olla silmässä ex-Huuhkajien ohella monella muullakin.

– Tätä karsintaa on ollut hienoa seurata. Ja se kyynel on tullut ilosta, Tihinen myhäilee.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Hanhiongelma ryöstäytyi käsistä Kaivannon uimarannalla Heinolassa
 2. Better Boss häikäisi – kotiradan ruuna Suur-Hollola-suosikkien joukkoon
 3. Oletko todellinen Päijät-Hämeen tuntija? Testaa tietosi kuvavisassa
 4. Kesä toi sirkuksen taas Orimattilan Mallusjoelle – hevosmaneesi muuttui jo seitsemättä kertaa sirkusareenaksi
 5. Henkilöauto törmäsi pyöräilijään suojatiellä Lahdessa
 6. Uskomuksissa käärme edustaa muutakin kuin kartettavaa pahaa – maidolla hellityn elättikäärmeen toivottiin suojelevan talon karjaa ja emäntää
 7. Heinäkuussa on vielä hiljaista, mutta elokuussa tanssitaan jo muutamalla Päijät-Hämeen tanssilavalla – katso, missä lavatansseja järjestetään
 8. Kaasujalka oli jälleen raskas Lusin suoralla Heinolassa
 9. Suomessa todettu kuusi uutta koronavirustartuntaa
 10. Hykyn toimitusjohtaja Marina Erhola irtisanoutui THL:n ylijohtajan tehtävästä – "Ratkaisu tuntui oikealta"
 11. Työttömyyttä itsekin kokenut Heinolan kirkkoherra Janne Hatakka on tänä keväänä kuullut monien perheiden toivottomia tarinoita
 12. Suur-Hollola-ajo täyttää Lahden seudulla auki olevat hotellit – "Minilomille alkaa riittää kysyntää"
 13. Lukijalta: Saadaanko vihdoinkin tasapainoinen sote? Hyky on hyvinvointikuntayhtymä – ei sairaanhoitopiiri
 14. Hammashoitokäynnit vähenivät jopa alle puoleen korona-aikana – jonojen purkuun voi mennä vuosia, arvioi Hammaslääkäriliiton toiminnanjohtaja
 15. Päijäthämäläisen Salpausselkä Geoparkin haku Unesco-verkostoon käynnistyi – statuksen voi saada aikaisintaan vuonna 2022

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.