Jalkapallomaajoukkueen kannattajien jäsenmäärä kasvanut huimasti – EM-kisaliput houkuttelevat kannattajaryhmään

Suomen jalkapallomaajoukkue harjoituksissa Helsingissä 11. marraskuuta. Keskellä Tim Sparv. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

STT

Tänä iltana historiallisesta arvokisapaikasta pelaavan miesten jalkapallomaajoukkueen menestys tulee tuskin jatkossakaan jäämään suomalaisyleisön tuesta kiinni.

Jo vuosien ajan meteliä Huuhkajien otteluissa pitänyt Suomen Maajoukkueen Kannattajat ry (SMJK) elää hurjaa kasvun aikaa. Yhdistyksen jäsenmäärä on kasvanut merkittävästi vuoden aikana.

– Nyt olemme reilussa 4 000 jäsenessä, kun vuoden 2018 lopussa meidän jäsenmäärämme oli 1 000–1 500 jäsenen välissä, kertoo vuonna 2002 perustetun SMJK:n puheenjohtaja Jussi Hartikainen.

Vaikka kisapaikka ei ole vielä täysin kirkossa kuulutettu, valmisteluja ensi kesän kisoja varten on jo tehty. Jäsenmäärän kasvu on saanut vapaaehtoistyöhön perustuvan yhdistyksen pohtimaan jopa työntekijöiden palkkaamista.

– Etukäteisvalmisteluja on tehty, vaikka mitään ei ole vielä tiedossa: miten lippuja saadaan ihmisille, kaiken maailman tapahtumia ja kyydityksiä, Hartikainen valaisee.

Lippuarvonta vauhditti kannattajaryhmän kasvua

Suuri syy kannattajaryhmän jäsenpiikille on tulevan kesän EM-kisaliput. Euroopan jalkapalloliitto Uefa aloittaa joulukuussa kisalippuarvonnan kisoihin selviytyneiden maiden kannattajille. Arvontaan voivat osallistua maiden liittojen kriteerit täyttävät kannattajat eli Suomessa SMJK:n jäsenet, mutta myös suomalaiset Huuhkajien rivikannattajat.

Hartikainen myöntää, että kisalippujen metsästäminen on suuri syy kannattajayhdistykseen liittymiseen.

– Ei sitä voi kieltää. Mutta toivon, että osa uusista jäsenistä on myös sellaisia, jotka lähtevät mukaan tuleviin koti- ja vieraspeleihin. Ihmiset pitävät pääsääntöisesti siitä, että kannustamme joukkuetta loppuun asti riippumatta siitä, miten pelissä käy.

Kasvanut futisinnostus on näkynyt Hartikaisen mukaan yhteydenotoissa ja SMJK:n medianäkyvyydessä. Puheenjohtajalta tivataan myös ensi kesän kisalippuja.

– Siihen voin jokaiselle rehellisesti sanoa, että en tiedä, Hartikainen nauraa. Faktaa ei ole vielä siitä, miten mahdolliset kisaliput tullaan hoitamaan.

Maajoukkuelaulut täyttävät eteläpäädyn

Perjantai-iltana Helsingin Töölön jalkapallostadionin eteläpäädyn valloittaa vajaa tuhat maajoukkueen kannattajaa. Ennen ottelua SMJK järjestää pelipaikalle marssin Mannerheimintietä pitkin, aikomuksena aloittaa kannatuslaulut stadionilla jo lämmittelyjen aikaan. Hartikainen lupaa myös reilusti katsomokoreografiaa.

Kotivoitto lilliputti Liechtensteinista varmistaisi Huuhkajien lennon eri puolilla Eurooppaa järjestettäviin EM-kisoihin. Puheenjohtaja ei arastele kisapaikasta puhumista, vaikka sataprosenttisen varma EM-kisalippu ei vielä olekaan.

– Sen verran olen joutunut tekemään valmisteluja kisamatkan eteen, että kyllä minä olen jo kisoissa, vuonna 2010 Moldovan vieraspelireissulta ensipureman maajoukkueen kannattamiseen saanut Hartikainen naurahtaa.

Ottelu Liechtensteinia vastaan alkaa Helsingissä kello 19.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Tuoksuttomuus ja hyvä imeytyvyys ovat arvostettuja ominaisuuksia käsideseissä, joita koronakevät toi markkinoille jopa 200 uutta – tässä jutussa testissä kuusi erilaista käsihuuhdetta
 2. "Extreme-lajit ovat aina olleet minun mieleeni" – lahtelaislähtöinen Tommi Sjelvgren on pelannut 12 vuotta ammatikseen jääkiekon alalajeja
 3. Putka-asiakkaan vastarinnan murtaneille poliisille ja kahdelle vartijalle syyte törkeästä pahoinpitelystä
 4. Murtautuja vei lahtelaisen Hot Club Dance Companyn harjoitustiloista asuja ja peruukkeja – "Todennäköisesti joku yrittää myydä tavaroita netissä"
 5. Kuka on vuoden positiivisin lahtelainen? Nyt on aika ehdottaa
 6. Finnair lisää vain yksittäisiä lentoja matkustusrajoituksista vapautettuihin maihin
 7. Lintumaalaukset ihastuttavat kävijöitä navettagalleriassa Asikkalassa
 8. Matti Koskela oli ahkera ja monessa mukana ollut taiteilija, joka ehti opettaa lasketteluakin – Lahdessa hänet muistetaan muun muassa näistä julkisista teoksista
 9. Lahden ja Heinolan arvokisoihin ilmoittautunut yli 350 pyöräsuunnistajaa – kaukaisimmat osallistujat Japanista, Australiasta ja Uudesta-Seelannista
 10. Kuljettaja väisti ajoradalle juossutta eläintä Launeella – auto suistui tieltä
 11. Lahtelaisfirma antoi työntekijälle potkut ennen ensimmäistäkään työvuoroa – lasku lähes kahden vuoden palkkaa vastaava summa
 12. Kysymys ja vastaus: Lahden kaupungille yli 100 000 euron lasku vuodessa erilaisten vahingontekojen korjaamisesta – miten vahingontekoja saataisiin vähennettyä, apulaispoliisipäällikkö Tero Seppänen?
 13. Lahden etanaroskisten pystytys viivästyy suunnitellusta aikataulusta
 14. Rattijuoppo kolhi toista autoa Lahden Nastolassa
 15. Hollolalainen lentopalloseura Salpis joutui petoksen uhriksi, mutta pelasti seuran varat nopealla reagoinnilla

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.