Valko-Venäjän jalkapalloliigan kuherruskuukausi on ohi – "Jos suuret liigat on keskeytetty, miksi ei meidänkin?"

Valko-Venäjän liiga uhmaa maan johdon tavoin kansainvälisiä terveyssuosituksia. AFP / LEHTIKUVA

STT

Kun lähes kaikki maailman jalkapallosarjat ovat olleet koronapandemian takia pysähdyksissä, Valko-Venäjän liiga sätkii vastavirtaan. 16 joukkueen pääsarjaohjelmassa on viikonloppuna täysi ottelukierros, kahdeksan peliä.

Maan jalkapalloliiga kulkee Valko-Venäjän omavaltaisista otteistaan tunnettua presidentti Aljaksandr Lukashenkaa myötäillen. Liiga uhmaa maan johdon tavoin kansainvälisiä terveyssuosituksia.

Valko-Venäjän liiga käynnisti uuden sarjakauden maaliskuun puolivälin jälkeen, kun muualla maailmassa jalkapallosarjat menivät koronavaaran vuoksi tuolloin tauolle.

Maailman seuratuimmalle pelille on tyhjiössä tilausta, joten Valko-Venäjän jalkapalloliiga sai laajaa kansainvälistä julkisuutta kauden alusta lähtien. Liiga myi hujauksessa tv-oikeudet 12 maahan, etunenässä naapurivaltio Venäjälle.

Jopa Australiassa jalkapallofanit ovat perustaneet Facebook-ryhmiä Valko-Venäjän liigan innoittamina. Valkovenäläiset seurat taas ovat perustaneet englanninkielisiä Twitter-tilejä helpottaakseen uutisseuraamista.

Myös Suomessa aiemmin pimennossa ollut liiga on saanut 15 minuuttiaan julkisuudessa, kun Veikkaus on pelikohteiden puutteessa ottanut Valko-Venäjän jalkapallo-otteluita vetolistoilleen.

Rakkaudessa ryppyjä

Alkuhuuman, kuherruskuukauden jälkeen rakkaudessa näkyy ryppyjä. Koronaviruksen pelko on tyhjentänyt jalkapallokatsomoita Valko-Venäjällä.

Esimerkiksi kauden alusta lähtien pääsarjan kärkijoukkueisiin kuuluneen FC Slutskin taannoisessa pelissä lehtereillä oli väljää.

– Stadionille mahtuu reilut 2 000 katsojaa, mutta paikalla oli ehkä 300 ihmistä. Saatoit istua, missä halusit ja pitää turvaväliä muihin, kasvomaskia peleissä käyttävä FC Slutskin kannattaja Yahor Khavanski kertoi puhelimitse AFP:lle.

Moni jalkapalloa seuraava on Valko-Venäjällä vaatinut liigaa keskeytettäväksi koronauhan takia. Khavanski suhtautuu tilanteeseen pragmaattisesti.

– Kaupoissa ja julkisessa liikenteessä on sama todennäköisyys saada tartunta, hän kuittasi.

Liki kymmenen miljoonan asukkaan Valko-Venäjällä oli Worldometer-sivuston mukaan tilastoitu sunnuntaihin mennessä noin 9 600 koronatartuntaa ja 67 covid 19 -taudin aiheuttamaa kuolemantapausta. Lukuihin on syytä suhtautua varauksella.

Katsojat kaikonneet

Vaikka lajin äkillinen julkisuus imartelee jääkiekkohullulla Valko-Venäjällä jalkapallofaneja, huoli omasta ja lähimmäisten terveydestä kasvaa yhä suuremmaksi.

Kun ulkomailta kohdistuu maan liigaan suurta mielenkiintoa, kotimaiset lajifanit ovat saaneet tarpeekseen Valko-Venäjän johdon vähättelevästä asenteesta koronavirusta kohtaan. Runsas viikko sitten Dinamo Minskin ja Neman Grodnon kohtaamisessa joukkueiden kannattajat vaativat äänekkäästi maan jalkapalloliitto BFF:ltä "rohkeutta keskeyttää sarja".

Dinamo Minskin ja Grodnon ottelussa oli 317 katsojaa, kun Minskin stadion vetää virallisesti yli 40 000 katsojaa. Viikko sitten kahdeksan ottelun kierroksella maan pääsarjaa seurasi stadioneilla yhteensä vain 2 383 katsojaa.

Moni liigan kärkiseurojen faniryhmistä on ilmoittanut boikotoivansa pelejä.

"Suuri tilaisuus"

Myös useat liigan huippupelaajat ovat suositelleet sarjan keskeyttämistä.

– Tämä on hieman pelottavaakin, myönsi Dinamo Brestin hyökkääjä Artem Milevsky Instagram-tilillään Vitebskiä vastaan pelaamansa vierasottelun jälkeen. Vitebskissä on tilastoitu Valko-Venäjällä toiseksi eniten koronatartuntoja.

Dinamo Minskin brasilialainen keskikenttäpelaaja Danilo olisi valmis komentamaan liigan koronatauolle.

– Jos suuret liigat on keskeytetty, miksi ei meidänkin? Meidän pitäisi tehdä samoin.

Toisenlaisiakin äänenpainoja kuuluu. Energetik-BGU-joukkueen ranskalais-armenialainen keskikenttäpelaaja Hayk Mosakhanian uskoo, että Valko-Venäjän liigapelaajilla on nyt näytön paikka.

– Tämä on suuri tilaisuus. Varsinkin nuorilla pelaajilla on näyttöhaluja, Mosakhanian kehui AFP:lle.

Jalkapallotarjonta Valko-Venäjällä kasvaa vapun tienoolla, kun naisten on määrä aloittaa liigakautensa 30. huhtikuuta.

Lähteet: AFP, www.soccerway.com

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut