Tästä alkaa seitsemän kuukauden odotus kohti historiallista EM-turnausta – marraskuun lopun lohkoarvonnassa selviää, missä kaupungeissa Huuhkajat pelaa

Perjantai-illan hurmiosta on seitsemän kuukautta siihen, kun tositoimet EM-nurmilla alkavat. Lehtikuva / Martti Kainulainen

STT

Miesten jalkapallomaajoukkueen perjantainen voitto Liechtensteinista ja historiallisen EM-kisapaikan varmistuminen on erään, vuosikymmeniä kestäneen tarinan päätös. Tietyssä mielessä euforinen perjantai-ilta on kuitenkin vasta aloituspotku taipaleelle kohti Suomen ensimmäistä arvoturnausta.

Näin etenee matka kohti EM-kisoja:

Kreikasta kansanjuhlaan

Huuhkajilla on jäljellä vielä yksi ottelu näissä karsinnoissa. Liechtenstein-voiton ansiosta maanantaina pelattavassa vierasottelussa Kreikkaa vastaan ei ole enää järisyttävän suurta panosta, vaikka se voikin vielä vaikuttaa siihen, mihin arvontakoriin Suomi päätyy.

Kreikka-ottelun jälkeisenä päivänä eli tiistaina 19. marraskuuta Suomen kisapaikkaa juhlitaan Helsingin Kansalaistorilla, jossa järjestetään Huuhkajien kansanjuhla. Kaikille avoimessa yleisötapahtumassa on paikalla koko Huuhkajien joukkue, ja siellä esiintyy useita kotimaisia huippuartisteja.

Tiistaina myös pelataan karsintojen varsinaisen lohkovaiheen viimeisetkin ottelut, jonka jälkeen on selvillä 20 joukkuetta EM-turnauksen 24 joukkueen kokoonpanosta. Loput neljä selviävät maaliskuussa pelattavissa pudotuspeleissä, mikä on uusi vaihe tämänkertaisissa EM-karsinnoissa. Aiemmissa kisoissa kaikki kisajoukkueet ovat olleet selvillä jo edellisvuoden marraskuussa jatkokarsinnan jälkeen.

Maaliskuun karsintaturnaus olisi ollut takaporttina myös Huuhkajille, mikäli kisapaikka ei olisi J-lohkosta irronnut, sillä viimevuotisen Kansojen liigan lohkovoittonsa myötä Suomella olisi ollut varma paikka pudotuspeleihin.

Huuhkajien lohko selviää kahden viikon päästä

EM-lopputurnauksen lohkot arvotaan kuitenkin jo kauan ennen kuin loputkin joukkueet ovat selvillä, sillä arvonta suoritetaan jo kahden viikon päästä 30. marraskuuta Bukarestissa Romaniassa. Neljä pudotuspelien kautta kisoihin pääsevää maata kulkevat arvonnassa vain nimillä pudotuspelivoittaja 1, 2, 3 ja 4.

24 maata arvotaan kuuteen neljän maan lohkoon. Suomi on joko arvontakorissa kaksi, kolme tai neljä. Huuhkajien kori ratkeaa tiistaina, kun selviää, miten Suomi sijoittuu lohkokakkosten vertailussa.

Toisin kuin aiemmilla EM-turnauksilla, ei vuoden 2020 EM-kisoilla ole yhtä tai kahta isäntämaata vaan turnaus järjestetään 12 kaupungissa eri puolilla Eurooppaa. Poikkeuksellisella formaatilla juhlistetaan EM-turnauksen 60-vuotisjuhlavuotta. Huuhkajien faneille selviää siis marraskuun lopun arvonnassa, missä maissa Suomi kisoissa pelaa.

Kussakin lohkossa pelataan kahdella eri paikkakunnalla. Matkustamisen kannalta lähin lohko Suomelle olisi B-lohko, jonka ottelut pelataan Pietarissa ja Kööpenhaminassa. Muut kisakaupungit ovat Rooma, Baku, Amsterdam, Bukarest, Lontoo, Glasgow, Bilbao, Dublin, Budapest ja München.

Suomen arvokisaneitsyys menee 12.-16. kesäkuuta

Arvonnan jälkeen alkaa puolen vuoden odotus kohti kisoja, ja kevään edetessä Suomessa nousee epäilemättä ennennäkemätön jalkapallohuuma. Päävalmentaja Markku Kanervan täytyy ilmoittaa lopullinen 23 pelaajan ryhmä EM-lopputurnaukseen vähintään kymmenen päivää ennen kisojen avausottelua.

EM-turnauksen avausottelu pelataan 12. kesäkuuta Rooman Stadio Olimpicolla, ja ottelun toinen joukkue on varmuudella Italia. Muut lohkot polkaistaan käyntiin seuraavina päivinä, ja Huuhkajat pelaa kautta aikojen ensimmäisen arvokisaottelunsa viimeistään 16. kesäkuuta.

Turnauksen lohkovaihe päättyy juhannuksen jälkeen 24. kesäkuuta, ja jokaisen lohkon kaksi parasta sekä neljä parasta lohkokolmosta pääsevät neljännesvälieriin 16 parhaan joukkoon. EM-turnaus huipentuu finaaliin, joka pelataan 12. heinäkuuta Lontoon Wembleyllä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahtelaisten ryhmäperhepäiväkotien vetäjät tyrmistyneitä kaupungin päätöksestä – aikovat valittaa toiminnan keskeyttämisestä ja epäilevät, että pienet yksiköt halutaan palvelusetelin ulkopuolelle
 2. Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä ei koe infektioambulansseja vielä tarpeellisiksi koronapotilaiden hoidossa: "Viemme hoidon kotiin emmekä kuljeta ihmisiä ympäriinsä"
 3. Mikä käy sote-alan pienten yritysten Päijät-Hämeessä, kun hyvinvointiyhtymän iso yhteisyritys aloittaa?
 4. Koulukiusattu kympin tyttö teki esiintymisestä itselleen ammatin – Orimattilasta lähtöisin oleva Niina Sainius on välillä polttanut itsensä yrittäjänä myös loppuun
 5. Lahden Ironman siirtyy koronaviruspandemian vuoksi – uutta päivämäärää etsitään
 6. Hämeen poliisi pyytää havaintoja Lammin Porraskoskelta
 7. ”Jäsenistö on vastuuntuntoista ja ohjeita on noudatettu” – Lahdessa golfia pelataan koronaepidemian aikana poikkeusjärjestelyin
 8. FC Lahden yt-neuvottelut ovat päättyneet: koko henkilöstö alentaa palkkojaan
 9. Lukijalta: Hoiva-alan palkkaus on krooninen ongelma koronakriisin jälkeenkin
 10. Ruokailu siirtyi Päijät-Hämeessäkin noutoaikaan – maakunnan yritykset polkaisivat pystyyn myös omia kotiinkuljetuksia
 11. Nämä päijäthämäläiset ravintolat tarjoavat nyt ruokaa kotiin tai noudettavaksi, katso päivittyvä lista
 12. Työmatkaliikenne ruuhkautti Uudenmaan rajaliikennettä maanantaiaamuna – Nelostiellä pahimmillaan 45 minuutin jono
 13. Tuttavansa kirveellä ja veitsellä surmanneen lahtelaismiehen elinkautistuomio piti hovioikeudessa
 14. Lapset ja nuoret sytyttäneet roskis- ja maastopaloja Lahdessa – "Tällaisella hölmöilyllä on tapana levitä"
 15. Paikallisliikenteen linja-autovuoroja sittenkin Asikkalan ja Lahden välillä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.