Tenniskomeetta Ruusuvuori valloitti Talin haastajaturnauksen – "Jokaisen lyönnin pystyy tekemään paremmin"

Voitto oli Ruusuvuoren neljäs ATP-haastajaturnausten kaksinpeleissä. LEHTIKUVA / Roni Rekomaa

STT

Suomen tennisässä Emil Ruusuvuori antoi sunnuntaina Talin kotikatsojille sitä, mitä he olivat tulleet katsomaan. Helsinkiläinen kukisti haastajakiertueen turnauksen loppuottelussa Egyptin Mohamed Safwatin 6–3, 6–7 (4–7), 6–2.

Ruusuvuoren yksi vahvuus on kyky sopeutua nopeasti uuteen tilanteeseen. Siitä saatiin osoitus Talissakin, kun Safwat aloitti terävästi ja mursi suomalaisen syötön. Ruusuvuori mursi heti takaisin, eikä sen jälkeen katsonut taakseen ensimmäisessä erässä.

Toisessa erässä Ruusuvuori aloitti hyvin, mutta joutui sitten alakynteen. Hän taisteli tiensä vielä katkaisupeliin, jossa Safwat oli kuitenkin varmempi.

Ruusuvuoren peli takelteli vielä ratkaisuerän alussa, mutta 2–2-tilanteessa tauolta tullessaan hän mukautui jälleen jännittävään tilanteeseen. Nuorukainen paukutti neljä seuraavaa peliä edukseen ja näin koko ottelun. Vuoden viimeisestä turnauksesta irtosi täydet 80 ATP-pistettä.

– Ei paljon parempaa tapaa voisi olla lopettaa kisavuotta, kotiyleisöä vuolaasti kiitellyt Ruusuvuori hehkutti.

Kolmannen erän hyvin ajoitettu tason nosto hymyilytti vielä jälkikäteen.

– Minulla oli alussa suvantovaihe ja vastustaja sai breikkipallon. Sain sen pidettyä, ja ajattelin, että nyt on iskun paikka. Sain kämmenellä ohjattua ja hänet juoksemaan.

Flunssat jarruttivat kehitystä

Jo vuoden 2018 puolella alkaneen nousukiidon kulmakerroin loiveni pariin otteeseen, kun sairastelu pakotti nuorukaisen viikoiksi huilitauolle. Ilman alkuvuoden ja lokakuun flunssia Ruusuvuori voisi olla jo nyt sadan joukossa ATP-listalla.

Toisaalta tällainen kuuluu asiaan tenniksen rankassa kiertue-elämässä. Harva pelaaja pystyy viemään koko vuotta täydellisessä iskussa.

Ruusuvuoren kannalta harmittavin pettymys oli Tukholman ATP-turnauksen jääminen väliin. Samaisessa turnauksessa Jarkko Nieminen pohjusti aikanaan uransa kulkua hyvälle Grand Slam -tasolle.

Hyvän sopeutumiskykynsä ansiosta Ruusuvuori on taukojen jälkeen päässyt mukavasti rytmiin. Alkuvuodesta rankkaus riitti hädin tuskin haastajakiertueen turnauksiin, mutta lopulta hän pelasi tämän tason melkeinpä läpi. Kaksinpelin turnausvoittoja kirjattiin Tali mukaan lukien neljä.

Loman voimin ensi kauteen

Ruusuvuori pitää nyt lyhyen loman, jonka jälkeen alkaa valmistautuminen ensi vuoteen ja seuraavalle tasolle.

– Käydään tiimin kanssa läpi ne jutut, joita kehitetään. Jokaisen lyönnin pystyy tekemään vielä paremmin.

Harjoitustauolla hän menee muun muassa Rafael Nadalin akatemiaan, jonne tuli kutsu Mallorcan haastajaturnauksen voitolla. Siellä hän pääsee treenaamaan myös Espanjan suurpelaajan kanssa.

Ruusuvuoren menestyskulku alkoi vasta kesällä, joten hänellä ei ole alkuvuodesta juurikaan ATP-pisteitä puolustettavana. Tämä tietää sitä, että rankkaus voi nousta vielä hyvää tahtia, mikäli peli kulkee.

Sadan parhaan joukkoon pääseminen tietäisi pääsyä isompiin kisoihin, joissa kehittyy enemmän. Ruusuvuoren kalenteria ohjaakin kehitys, ei pisteiden maksimointi.

– ATP-tasolla pyrin pelaamaan, vaikka jostain muualta voisi saada helpommin pisteitä. En näe haastajakiertueen turnauksia oikeana reittinä top-sataan.

Joka tapauksessa sinne sadan joukkoon hän mielii. Matka etenee hyvää vauhtia.

– Olen nyt ylempänä kuin kauden alussa oli tavoite, sijoilta 120–130 löytyvä suomalainen päätti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Heinolan Pursiseuran Jyri Lehtinen on voittanut useamman Päijännepurjehduksen, eikä palo rakkaaseen lajiin sammu, vaikkei voittaminen olekaan enää se kaikkein tärkein asia
 2. Myös mansikkapellolla voi olla Koronaa – "Ei tarvitse nimeä pelätä"
 3. Enemmistö Asikkalan päättäjistä aikoo puoltaa Vääksyn Yhteiskoulu -hankintaa, mutta viime hetken soraäänet ovat äänekkäitä – kuntaa syytetään tietojen salailusta, ESS selvitti mistä on kyse
 4. Etäopiskelu vaikeutti monen nuoren elämää, eikä nuorisotyöllä ollut Lahdessa resursseja auttaa – Etsivän nuorisotyön profiilia pyritään nyt elvyttämään runsaiden lisäavustusten turvin
 5. Kysymys ja vastaus: Voiko itse tehtäviin punkkitesteihin luottaa?
 6. Gallup: Tarvitaanko Asikkalan Vääksyyn isoa yhteiskoulua?
 7. Syötkö täytekakkua hopea- vai muovilusikalla? "Ruokailunautintoon vaikuttaa moni muukin asia kuin tekninen osaaminen", sanoo molekyyligastronomiaan perehtynyt professori Anu Hopia
 8. Ministeri Lintilä näkee Lahdessa potentiaalia kansainväliselle huipulle, mutta yrityksiä pitää rohkaista – "Ravimiehenä sanoisin, että teillä on nyt paalupaikka"
 9. USU-gallup: Hieman yli puolet pitää rasismia merkittävänä ongelmana Suomessa – "Huolestuttava tulos", sanoo tasa-arvoministeri
 10. Avausjakson salamamaalit siivittivät HJK:n selkeään voittoon Lahden Stadionilla – katsojat noudattivat turvallisuusohjeita kelvollisesti
 11. Juuso Koskisen Esalainen: Kun on odottanut kolmekymmentä vuotta, hurmion tiimellyksessä rajoitukset joutivat ymmärrettävästi romukoppaan
 12. Suurin osa saanut myrskyssä katkenneet sähköt takaisin- lue yön uutiskooste
 13. Lahden torille tulee valvottu pyöräparkki – kokeilu jatkuu kuukauden ajan
 14. Pääkirjoitus: Rasismi on kansainväistyvässä Suomessa vakava ongelma
 15. Lahtelaisen jengiläisen asunnossa dopingaineita, aseita ja vahvaa kokaiinia

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.