Yleisurheilun EM-kisojen peruminen satuttaa: "Ensimmäistä kertaa ikinä uskoin, että voisin oikeasti menestyä arvokisoissa"

Pariisin Charlety-stadionin oli määrä olla kesän yleisurheilun EM-kisojen pääpaikka. Seiväshyppääjä Renaud Lavillenie tuuletti ylitystä stadionilla kesäkuussa 2018. AFP / LEHTIKUVA

STT

Aitajuoksun Suomen ennätysnainen Annimari Korte kommentoi pettyneenä yleisurheilun EM-kisojen perumista.

– Ensimmäistä kertaa ikinä uskoin, että voisin oikeasti menestyä arvokisoissa, Korte kommentoi Twitterissä myöhään torstaina tullutta tietoa EM-kisojen poistumisesta kisakalenterista.

Aiemmin keväällä ratkesi jo olympialaisten siirtyminen vuodella, mutta se ei ollut Kortteen mukaan niin kova kolaus.

– Toivottavasti kesällä juostaan ja kovaa edes pikkukisoissa. Motivaatiota löytyy.

Kortteen EM-menestysodotuksille oli katetta, sillä Suomi on naisten pika-aidoissa Euroopan tilastoykkönen viime kauden perusteella. Korte, Nooralotta Neziri ja Reetta Hurske saivat viime kesänä kotimaassakin hyviä kisoja. Korte juoksi SE-ajan 12,72 heinäkuussa Joensuussa.

Neziri kertoi Twitterissä itkeneensä, kun uutinen EM-kisojen perumisesta selvisi hänelle aamulla.

– Isoin tavoitteeni oli mitali EM-kisoista, Neziri sanoi.

Korte on ollut keväällä harjoittelemassa Floridassa Yhdysvalloissa, mutta kertoo palaavansa Suomeen ja parin viikon kotikaranteeniin.

– Sen jälkeen treenit jatkuvat normaalisti. Tavoitteeni on edelleen oma ennätys eli Suomen ennätys tänä kesänä, Korte sanoi.

Hurske ja Neziri ovat harjoitelleet Suomessa. Hurske kommentoi Twitterissä EM-kisaperuutusta vain tviittaamalla uudelleen uutisen perumisesta.

"Me todella yritimme"

Yleisurheilun EM-kisat piti järjestää Pariisissa elokuun lopulla.

– Päätös johtuu luonnollisesti maailmaa järisyttävästä suuresta terveyskriisistä ja kaikesta epävarmuudesta, jota se on luonut, Ranskan yleisurheiluliiton puheenjohtaja Andre Giraud perusteli peruutusta..

Hänen mukaansa järjestäjillä oli moraalinen velvollisuus perua kisat.

– Me todella yritimme. Toivoimme, että tilanne parantuisi nopeasti, mutta ikävä kyllä niin ei ole käynyt. Tarkastelimme kaikkia mahdollisuuksia, kuten kuhunkin kisaan osallistuvien urheilijoiden määrää sekä katsojien määrän puolittamista, totesi kisojen järjestelytoimikunnan puheenjohtaja Jean Gracia.

Järjestäjät eivät halunneet kuormittaa kalenteria

EM-kisat piti järjestää 26.–30. elokuuta eli muutama viikko Tokion olympialaisten jälkeen. Tokion kisat siirrettiin ensi vuodelle jo maaliskuun lopussa.

Ensi vuoden urheilukalenteri on täyttynyt kovaa vauhtia, kun tapahtumia on siirretty sinne tältä vuodelta. Vuodelle 2021 Yhdysvaltoihin Oregonin Eugeneen kaavaillut yleisurheilun MM-kisat puolestaan ovat siirtyneet vuodella eteenpäin Tokion olympialaisten tieltä.

Pariisin kisajärjestäjien mukaan EM-kisojen siirtäminen vuodelle 2021 ei ollut mahdollista, sillä pandemian aiheuttamat epävarmuustekijät ulottuvat myös ensi vuoden puolelle. Pitkään jatkuva epävarmuus tulevien kisojen kohtalosta olisi järjestäjien mukaan voinut olla Ranskan yleisurheiluliitolle taloudellisesti kohtalokasta.

Järjestäjät sanoivat myös haluavansa välttää kuormittamasta vuosien 2021–2023 kansainvälistä urheilukalenteria liikaa. Järjestäjät kääntävät nyt katseensa vuoteen 2024, jolloin Pariisi isännöi kesäolympialaisia.

Seuraavat yleisurheilun EM-kisat on tarkoitus järjestää Saksan Münchenissä 2022.

Huippukisat tänä vuonna vähissä

EM-kisojen peruminen merkitsee sitä, että yleisurheilun kansainvälinen kilpailukausi 2020 on jäämässä erittäin torsoksi. Timanttiliigan alkukauden kisat on siirretty hamaan tulevaisuuteen. Kalenterin ensimmäinen Timanttiliigan kisa on tällä hetkellä Lontoo 4. heinäkuuta.

Oslon Bislettillä piti alun perin järjestää 11. kesäkuuta Timanttiliigan kisa, mutta tapahtuman formaatti on muutettu koronaviruksen takia. Kisatapahtuma järjestetään koronarajoitusten puitteissa ja valtaosa kisatapahtumista on kahden urheilijan välisiä kaksintaisteluja tai yhden urheilijan ennätysyrityksiä. Oslossa nähdään muun muassa yhteenotto seiväshypyn suurimpien tähtien Armand Duplantisin ja Renaud Lavillenien välillä.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut