Huuhkajat pani letkajenkaksi – pelaajat lauloivat Kirkan Hengaillaan-kappaletta

Paluulennolla Ateenasta: Huuhkajien Thomas Lam (selin vas.), Robin Lod, Fredrik Jensen, Petteri Forsell, Juha Pirinen ja Teemu Pukki. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

STT

Vaikka EM-karsinnat ovat ohi, Suomen miesten jalkapallomaajoukkueen pelaajat eivät jää sohvalle makaamaan. Tiistaina on kuitenkin juhlien aika.

Huuhkajien pelaajat panivat joukkueen paluulennolla Ateenasta Helsinkiin letkajenkaksi ja lauloivat Kirkan Hengaillaan-kappaletta. Lentokoneen käytävällä letkaa veti joukkueen kapteeni Tim Sparv.

Tiistai-illan Helsingin kansanjuhlan jälkeen edessä on nopea hyppy arkeen.

– Keskiviikkona on paluu Norwichiin ja lauantaina Englannissa peli, hyökkääjä Teemu Pukki tiivisti lähipäivien ohjelmansa.

Pelaako Suomi Pietarissa ja Kööpenhaminassa?

Pelaajien ajatukset ovat kääntyneet lohkoarvontoihin, jotka pidetään 30. marraskuuta Bukarestissa Romaniassa. Kovin paljoa jännitettävää ei siinä vaiheessa Suomen osalta välttämättä ole.

Ainakin ennen tiistai-illan päätöspelejä näyttää todennäköiseltä, että Huuhkajat päätyy Pietarissa ja Kööpenhaminassa pelattavaan B-lohkoon Belgian, Tanskan sekä Venäjän kanssa.

Kyseessä olisi todella kova lohko, sillä Belgia on MM-kolmonen ja maailmanlistan ykkönen. Venäjä ja Tanska ovat rutinoituneita arvokisakävijöitä, jotka pelaavat kotiyleisöjensä edessä.

EM-turnausta pelataan ensi kesänä peräti 12 maassa, mikä tekee arvonnoista kiharaiset. Turnaukseen yltävät kisaisännät sijoitetaan lohkoihin, joita pelataan niiden kotimaissa.

Lisäksi poliittiset syyt vaikuttavat siihen, etteivät kaikki maat voi pelata samoissa lohkoissa. Oma vaikutuksensa on Kansojen liigalla, jonka pudotuspeleistä kisoihin pääsee neljä maata.

Päävalmentaja Markku Kanerva tosin muistutti täysin oikein, ettei EM-turnauksessa ylipäätään ole mukana helppoja maita.

Kreikka-peli heikko esitys

Vaikka kisoihin on vielä aikaa, yhteisiä päiviä Huuhkajilla on rajatusti ennen varsinaisen valmistautumisjakson alkamista toukokuun lopussa.

Tammikuussa on perinteinen harjoitus- ja otteluleiri, johon koko ykkösnyrkki ei normaalisti pääse paikalle. Maaliskuussa on kansainvälisiä pelipäiviä.

Kanerva teki karsinnat päättäneen Kreikka-ottelun avauskokoonpanoon kuusi muutosta perjantain Liechtenstein-kamppailuun verrattuna.

Avaukseen nousivat Sauli ja Leo Väisänen, Jesse Joronen, Simon Skrabb, Rasmus Schüller ja Joni Kauko. Kesken toisen puoliajan Suomi siirtyi kolmen keskuspuolustajan ryhmitykseen.

Tuloksena oli Kreikan 2–1-kotivoitto ja Suomen vaisu esitys. Ero oli hetkittäin todella iso Huuhkajien parhaisiin suorituksiin, joita ovat leimanneet selkeys, kurinalaisuus ja tiiviys puolustus- sekä hyökkäyssuuntaan.

Osin pelaajavalinnat olivat loukkaantumisiin ja Liechtenstein-pelistä palautumisiin liittyneitä. Osan taustalla oli muuta.

– Saimme aiemmin vähemmän peliaikaa saaneista palautetta ja analysoimme heidän suorituksensa. Teimme pelin aikana ryhmitysmuutoksia. Ne ovat arvokasta tietoa, jota tarvitsemme EM-kisoissa, Kanerva sanoi.

Sen vastauksen Kreikka-peli antoi, että Joronen on tarvittaessa huippukorvaaja Lukas Hradeckylle ja Leo Väisänen vahva ehdokas lähivuosien avauksen vakionimeksi.

Kreikka-pelin tappio varmisti Suomen jäämisen lohkoarvonnoissa neloskoriin. Aina voi pohtia, olisiko lopputulos ollut eri toisenlaisella avausmiehistöllä.

Kuusi voittoa, neljä tappiota

Huuhkajat voitti kymmenestä karsintaottelustaan kuusi ja hävisi neljä. Tappioista kaksi kirjattiin Italialle. Lisäksi Suomi hävisi vieraissa Bosnia-Hertsegovinalle ja Kreikalle.

EM-paikan varmistuminen perjantaina Helsingissä jää osaksi suomalaista jalkapallohistoriaa. Monien jalkapalloihmisten vuosien ja vuosikymmenien odotukset, pettymykset ja turhautumiset purkautuivat onnenkyyneliin.

Pelaajat ottivat kisapaikan liikuttuneina ja riemuissaan vastaan. Ainakin osalla juhlat jatkuivat perjantaina myöhään. Se tuskin oli ihanteellisinta valmistautumista maanantain Kreikka-peliin.

Palloliiton puheenjohtaja Ari Lahti maalaili näkyä, jossa kymmeniätuhansia suomalaiskannattajia suuntaa Pietariin ja Kööpenhaminaan seuraamaan Huuhkajia.

Palloliitolle kaikkein tärkein asia on etsiä vastaukset seuraaviin kysymyksiin: Miten Euroopan jalkapalloliitolta Uefalta tulevat miljoonat hyödyttäisivät kotimaista jalkapalloa pitkällä aikavälillä parhaiten? Miten tämän hetken jalkapallohuumasta tehdään yksiä karsintoja ja lopputurnausta pysyvämpi ilmiö?

– Uskon, että harrastajien määrä kasvaa ja että tämä mahdollistaa isompien yhteistyökumppanuuksien haalimisen. Elämme positiivista aikaa jalkapallossa, Lahti sanoi.

Mikä on Eremenkon tilanne?

Kanervan kannalta olennainen kysymys on, miten polkua turnaukseen aletaan rakentaa. Monen karsintojen runkopelaajan nimi löytynee lopullisesta kisajoukkueesta, mutta mikään automaatio tai palkinto kisakutsu ei saa olla.

Oman lisämausteensa tuo, mikä on pitkään sivussa olleen Roman Eremenkon mahdollinen tulevaisuus Huuhkajissa. Ja käynnistyvätkö spekulaatiot maajoukkueessa lopettaneiden Niklas Moisanderin, Perparim Hetemaj'n ja Alexander Ringin ympärillä?

Huuhkajien karsintamatka alkoi Italiaa vastaan tyylikkäällä Friulin stadionilla Udinessa ja päättyi Ateenan olympiastadionin kolkkouteen. Molemmat pelit Suomi hävisi.

Siihen väliin mahtui useita onnistumisia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.