SUL piiskaa sadalla tonnilla talenttejaan – urheiluliitto valitsi kymmenen urheilijaa Supertalentti-ryhmään

Seitsenottelija Maria Huntington ja valmentaja Matti Liimatainen Supertalentti-ryhmän julkistustilaisuudessa. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

STT

Yleisurheilun kansallinen lajiliitto SUL on onnistunut taloudenpidossaan niin, että se kykenee sijoittamaan 262 000 euron lisärahoituksen huippu-urheiluun. Tehostamistoimiin kuuluu muun muassa kymmenen urheilijan supertalentit-ryhmä, jonka rahoitukseen on varattu toista sataa tuhatta euroa.

Ryhmään pääsivät keihäänheittäjä Oliver Helander, seitsenottelija Maria Huntington, korkeushyppääjä Ella Junnila, moukarinheittäjä Aaron Kangas, pituushyppääjä Taika Koilahti, keihäänheittäjä Anni-Linnea Alanen, kestävyysjuoksija Nathalie Blomqvist, korkeushyppääjä-kolmiloikkaaja Jessica Kähärä, keihäänheittäjä Topias Laine ja moniottelija Saga Vanninen.

Ryhmän saama tuki on ekstraa muiden tukien lisäksi. Liiton muut tukiryhmät Team-Finland, EM-ryhmä ja nuorten EM-ryhmä ovat täysin tulosperusteisia. Talenttiryhmän valinnassa on käytetty "näkemyksellistä harkintaa" ja tuki räätälöidään kullekin urheilijalle yksilöllisesti.

Oikeus purnata ja parantaa

Uusi tuki myönnetään lähtökohtaisesti kolmeksi vuodeksi, ja ryhmää täydennetään näillä näkymin ensi syksynä.

– Tuen tavoitteena on parantaa edellytyksiä kansainväliselle läpimurrolle. Harkinnassa arvioitiin muun muassa antropometriaa, arjen valmennusympäristöä, taustalla vaikuttavaa asiantuntijatiimiä ja kokonaisuuden uskottavuutta, SUL:n valmennusjohtaja Kari Niemi-Nikkola paljasti.

Nikkolan vaskoolissa oli alunperin 40 kultahippua, joista seuloutui painavin kymmenikkö.

– Ulosjääneillä on oikeus purnata ja ottaa siitä lisämotivaatiota, Niemi-Nikkola jatkoi.

Huntington sijoittaa valmentajaan

Tuen merkitys on suurin nuorille sekä ammattiurheilijoiksi vasta heittäytyville urheilijoille.

– Tärkeä tuki. Arjen pyörittäminen on iso haaste, kun olen ammattiurheilija enkä opiskele, kertoi Tokion 2020 olympialaisiin valmistautuva Koilahti.

– En ole vielä suunnitellut rahankäyttöä, enkä edes tiedä minulle myönnettävän tuen määrää. Lihashuolto ja kevään leiritys ainakin ovat isoja menoeriä.

Koilahden tapaan huikeasti kehittynyt Huntington sijoittaa talenttieurot valmentajaansa Matti Liimataiseen.

– Kaikki muut tukihenkilöni ovat ammattilaisia, joten miksei myös valmentajani, Huntington totesi.

– En ole varsinkaan nuorempana maksanut Matille juuri mitään, joten tämä raha menee hänen palkkaansa.

Huntington kuuluu jo yleisurheilun hyväosaisiin. Liimatainen korosti tuen merkitystä nuorille kuten toiselle valmennettavalleen Vanniselle.

– Valmentaja ja urheilija saavat tuesta turvallisuudentunnetta. Nuorten arkea on se, että joudutaan harkitsemaan esimerkiksi magneettikuvaukseen menoa. Sitten, kun sinne on vihdoin pakko mennä, se on jo parhaan hoidon kannalta myöhäistä, tänä syksynä ammattivalmentajaksi ryhtynyt Liimatainen valaisi asiaa esimerkillä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Ei sähköverkolle, ei lääkäreille, ei varuskunnalle, ei valokuidulle – Iitti sanoo melkein aina ei, ja sekös Johannes Niemeläistä riemastuttaa
 2. Lahtelainen urheiluravintola Peluri muuttaa – "Tartuimme tilaisuuteen, kun avautui mahdollisuus päästä vielä lähemmäs keskustaa"
 3. Henry Saleva seurasi humalaista rekkakuskia Nelostiellä yli 40 kauhuntäyteistä minuuttia: "Jos olisi osunut kohdalle, olisi varmasti ollut henki pois"
 4. Marin: Hallitus käsittelee torstaina rajojen terveysturvallisuutta, maskeja ja etätyötä
 5. Koulujen lukuvuosi alkoi Lahdessa, pienessä Kivijärven kyläkoulussa opettajia huolettavat koulukuljetusten olemattomat turvavälit – "Vesittää koko homman, jota täällä teemme"
 6. Nastolalaisen konkaripoliitikon autokokoelman kohtaloa puidaan nyt hallinto-oikeudessa
 7. Riskimaista Helsinki-Vantaalle saapuville ei pakkokaranteenia
 8. Ensimmäisen koulupäivän liikenne sujui Lahdessa rauhallisesti – poliisi muistuttaa tarkkaavaisuudesta erityisesti Launeen monitoimitalo Lähteen kohdalla
 9. Lauantaina ajetaan koronatauon jälkeen vihdoin rallia Päijät-Hämeessäkin
 10. Lahden Kortteliliigalle jäi luu käteen osapuolien vuokrakiistassa – uudet tilat olisi löydettävä nopeasti: "V*tuttaa"
 11. Vili Uuskallion Esalainen: Hämeenkadun ja Vesijärvenkadun kulman rappiotalo pahentaa Lahden keskustan turvattomuutta
 12. Sormet ovat tehtailijan silmät – lähes sokea Timo Laitinen on pyörittänyt huonekalutehdastaan Hollolassa kohta 50 vuotta
 13. Suomessa todettu 19 uutta koronavirustartuntaa
 14. Valtionvelka nousee arviolta 132 miljardiin euroon – VM:n budjettiehdotus ensi vuodelle on 61,6 miljardia euroa
 15. Hanhituhoja korvataan nopeutetusti, 2,7 miljoonan euron hakemuspotista osa kohdistuu Päijät-Hämeeseen

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.