Norja tyrmäsi muut Rukan yhdistetyssä, Suomen toiveikkaan maajoukkueen isoimmaksi saaliiksi jäi Ilkka Herolan 13:s sija

Ilkka Herola. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

STT

Rukan minikiertueen avaus oli armoton suomalaisille yhdistetyn hiihtäjille. Norja juhli HS142-mäen ja viiden kilometrin hiihdon yhdistetyssä neloisvoittoa, suomalaisten saaliiksi jäi Ilkka Herolan 13:s sija.

Maajoukkue jäi vaille haikailtua mäkiharppausta, eikä tavallista lyhempi hiihto-osuus juuri antanut tilaisuutta sijoitusten parantamiseen. Se sai päävalmentaja Petter Kukkosen tulistumaan.

Kukkosta sapetti suuren mäen ja lyhyen hiihdon yhdistelmä.

– Tämä oli puhdasta mäkihyppyä, mutta se on jo lajina ihan erikseen. Yhdistetyssä pitäisi kunnioittaa myös maastohiihtoa, joten ei kiitos tällaisille kilpailuille, Kukkonen jyrähti.

Kukkonen letkautti, että Rukan poikkeuksellisen suuren mäen kyljessä pitäisi hiihtää mieluummin "viisikymppiä kuin vitonen".

Urheilijat suhtautuivat pikakilpailuun rauhallisemmin, sillä viiden kilometrin yhdistetyt hiihdellään vain Rukan ja Seefeldin kolmen kilpailun minikiertueiden avauksena.

– Ehkä Petter olisi eri mieltä, jos me suomalaiset olisimme olleet tänään kilpailun kärjessä, Eero Hirvonen virnuili huvittuneena kuultuaan päävalmentajan kritiikin.

Päävalmentaja huolestui

Kukkonen ei peitellyt puheillaan suomalaisten epäonnistumista. Maajoukkue on keskittynyt koko harjoituskauden mäkiosuuteen, mutta se ei jalostunut tuloksiksi torstain varakilpailussa eikä perjantain pikakilvassa.

Herola oli mäessä 15:s, Eero Hirvonen 29:s, Arttu Mäkiaho 41:s ja Leevi Mutru 49:s. Eroa kärkeen kasaantui minuuttikaupalla. Jopa Herola joutui mäessä lähes kolmen minuutin takaa-ajoasemaan.

Päävalmentaja haki hetken sanojaan, kun hän paljasti aatoksensa mäkituloksista.

– Miten tämän kauniisti sanoisi, Kukkonen aloitti ja mietti hetken.

– Aika kaukana ollaan siitä, mitä haluaisimme. Tosi huolestuttavaa.

Suomalaisten hypyt ailahtelivat kahden kilpailupäivän hypyissä, eikä kellekään sattunut täysosumaa. Mutru onnistui tasoonsa nähden parhaiten pikakilpailun harjoitushypyssään.

Keulalta huteja

Herola jäi torstain varakilpailussa 115 metriin ja venytti perjantaina 127,5 metriin.

– Ei se kummoinen ollut, muttei katastrofikaan, Herola arvioi kisahyppyään.

– Siinä oli vähän varmistelua, ja ponnistus nousi keulalta pystyyn. Pituutta tulisi äkkiä kymmenen metriä lisää, jos onnistuisin kuten harjoituksissa.

Hirvonen suhtautui hyppyihinsä synkemmin.

– Aika karmeata. Ponnistus menee ohi, enkä pääse ilmassa hypyn päälle. Toivottavasti pystyn edes pikkusen parantamaan viikonlopun aikana, Hirvonen sanoi.

Norja valtasi kärkisijat maailmancupin viimevuotisen voittajan Jarl Magnus Riiberin johdolla. Espen Björnstad oli toinen, Jens Lurås Ofterbro kolmas ja Jörgen Graabak neljäs.

Minikiertue jatkuu HS142-mäessä, mutta hiihtomatka on lauantaina ja sunnuntaina 10 kilometriä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Louhosluvan hakijan ja mökkiläisten välit tulehtuivat Hollolan Sarvassa – "Vahinko on kevyen kranaatinheittimen iskemää pahempi"
 2. 17-vuotiaan vastikään saama ajokortti lähti hyllylle Hollolassa
 3. Yhdessä työt ja yöt – Virpi Kesonen ja Ilkka Koskinen vaalivat Lahden upseerikerhon perinteikästä miljöötä
 4. Rajoitusten höllentäminen ei tuonut ryntäystä takaisin Veikkauksen pelikoneiden äärelle
 5. Koulu alkaa Lahdessa uuden normaalin mukaisesti – ulkomaanmatkan jälkeisestä karanteenista odotetaan vielä virallista ohjetta
 6. Nähtiinkö yhtymäkokouksessa puolueiden juoni vai yksittäisten kokousedustajien irtiotto? – "Tämä vaikuttaa kokoomuksen ja keskustan sopimalta taktiikalta"
 7. Sään puolesta lomalotto ei suosinut tänä vuonna heinäkuussa lomailleita – yöt olivat Lahdessa viileitä, myös sateita oli tavallista enemmän
 8. Kolmasosa Bukarestin-lennon matkustajista kieltäytyi vapaaehtoisesta koronatestistä Helsinki-Vantaalla – testin muuttamista pakolliseksi pohditaan
 9. Poikkeusvuosi aiheutti ruuhkapiikin elokuulle – katso 8 tärppiä Päijät-Hämeen urheilun supervilkkaaseen tapahtumaviikonloppuun
 10. Lahtelaislähtöinen Anu Kuivalainen sai idean kehuttuun dokumenttiinsa omasta viidenkympin kriisistään – "Rupesin miettimään pitkää parisuhdetta eläneenä, kuinka kauan siinä on vielä kivaa"
 11. Valtteri Bottas kurvasi toiseksi Britannian gp:n vapaissa harjoituksissa Silverstonen radalla
 12. Pajulahden Masto cupiin osallistuu yli 2 500 jalkapalloilijaa – avausottelussa vastustajansa kaataneen FC Folkin pelaajat saapuivat Lahteen Haapavedeltä asti
 13. Helleraja rikkoutui Lahdessa lauantaina, myös sunnuntaille luvassa aurinkoa
 14. Kaasujalka oli jälleen raskas Viitostiellä Heinolassa
 15. 7.8. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeessä on varmistunut kaksi uutta koronavirustartuntaa, molemmat potilaat palanneet ulkomailta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.