Korkein kunnianosoitus, jonka suomalaisessa jalkapallossa voi saada - Lahtelainen Keijo Voutilainen jalkapallon Hall of Fameen

Keijo Voutilainen nimettiin jalkapallon kunniagalleriaan. Antti Saraja

Suvi Lempinen

Lahtelainen jalkapallovalmentaja Keijo Voutilainen sai torstai-iltana postuumisti korkeimman kunnianosoituksen, jonka suomalaisessa jalkapallossa voi saada. Voutilainen nimettiin jalkapallon Hall of Fameen. Kunniagalleriassa oli ennen torstaita 60 legendaa, ja torstaina Captain's Ball -jalkapallogaalassa kunnian sai Keijo Voutilaisen lisäksi valmentaja Antti Muurinen.

Keijo Voutilainen muistetaan varsinaisesti valmentajana, mutta hän oli itsekin maajoukkuetason pelaaja ja voitti pelaajana kolmesti Suomen mestaruuden sekä kerran Suomen cupin. Sekä yksi mestaruuksista että cup-voitto tulivat Lahden Reippaassa.

Voutilaisen meriitit valmentajana ovat lahtelaisjoukkueiden peräsimistä. Voutilaisen valmentamana FC Kuusysi voitti kolme Suomen mestaruutta (1982, 1984 ja 1986) ja kaksi kertaa Suomen cupin (1983 ja 1987) sekä Reipas Suomen cupin peräti viidesti (1972–76). Voutilainen valittiin vuoden jalkapallovalmentajaksi kahdesti, 1982 ja 1986.

Kansainvälisesti suurin meriitti oli Kuusysin valmentaminen Eurooppa cupin kahdeksan parhaan joukkoon 1985–86. Kuusysi oli voittanut sekä Sarajevon että Zenitin Pietarista ja hävisi sitten Helsingin olympiastadionilla puolivälieräottelussa Steaua Bukarestille 0–1. Joukkueiden välinen ensimmäinen osaottelu oli ollut maaliton tasapeli. Steaua voitti lopulta koko Eurooppa cupin.

– Pääseminen kahdeksan parhaan joukkoon eurooppalaisen mestarijoukkueiden sarjassa on aivan fantastinen saavutus, korostaa Juha Niemelä Suomen Jalkapallomuseosta.

Keijo Voutilainen menehtyi 78-vuotiaana vuonna 2014. Hänen tyttärensä Tarja Turunen nouti kunniakirjan torstaina jalkapallogaalassa.

Suomen Palloliitto, Suomen Urheilumuseo, Suomen Jalkapallomuseo ja jalkapallotoimittajien Pallo-Kopla perustivat kunniagallerian vuonna 1993. Näillä neljällä organisaatiolla on edustajansa toimikunnassa, joka valitsee kunniagallerian jäsenet.

Hall of Fameen torstaina valittu valmentaja Antti Muurinen on tehnyt myös töitä lahtelaisen jalkapalloilun parissa. Seitsemästä Suomen mestaruudesta kaksi on tullut Kuusysissä (1989 ja 1991). Muurinen valmensi FC Lahtea 2006–07.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.