Pelicans lomauttaa liigajoukkueen kokeneemmat pelaajat noin kolmeksi kuukaudeksi

Seura ja pelaajat eivät löytäneet yhteisymmärrystä yt-neuvotteluissa. Lomautukset eivät koske nuoria pelaajia.

Pelicansin kausi päättyi reilu kuukausi sitten tyhjien katsomoiden edessä. Sami Kuusivirta

ESS

Lahden Pelicans oy on käynyt pelaajiensa kanssa tilapäisiä lomautuksia koskevat yt-neuvottelut, jotka päättyivät maanantaina. Yt-neuvotteluissa seura pyrki yhdessä pelaajien kanssa löytämään ratkaisuja mahdollisten lomautusten välttämiselle. Osapuolet eivät kuitenkaan päässeet vaihtoehtoisista keinoista yksimielisyyteen.

Koska sopeuttamistoimenpiteet ovat seuran toimintaedellytysten turvaamiseksi välttämättömiä, Pelicans on yt-neuvottelujen päätyttyä päättänyt lomauttaa osan pelaajistaan tilapäisesti. Lomautukset alkavat 27. huhtikuuta ja ne ovat voimassa pääsääntöisesti 24. heinäkuuta asti.

– Emme löytäneet yhteistä ratkaisua, jossa säästötoimet olisivat olleet seuran talouden kannalta riittävät. Tämä on sekä seuran että pelaajien kannalta ikävä tilanne, mutta elämme poikkeuksellista aikaa, joka vaatii toiminnan sopeuttamista, toimitusjohtaja Tomi-Pekka Kolu kommentoi yhtiön verkkosivuilla.

– Pelaajisto on ymmärtänyt tilanteen vakavuuden ja halunnut olla talkoissa mukana, mutta neuvotteluissa ei löydetty valitettavasti ratkaisua. Seuran ehdotusta emme voineet hyväksyä ja teimme oman, mielestämme reilun vastatarjouksen, mutta se ei ollut puolestaan seuralle riittävä. Valitettavaa, että yhteisymmärrystä ei löytynyt, Pelicans-kapteeni Hannes Björninen kertoo neuvotteluista.

Minulla ei ole tiedossa, että olisi lähtijöitä, mutta mahdollisesta se on.

Pelicansin toimitusjohtaja Tomi-Pekka Kolu

Lomautettujen pelaajien joukossa ovat kaikki viime kauden joukkueesta jatkavat kokeneemmat pelaajat. Sen sijaan nuoria alle kaksi kautta Liigassa pelanneita pelaajia lomautukset eivät koske.

– Syy lomautuksille on taloussäästöt, jotka ovat huomattavasti merkittävämmät, kun puhutaan kokeneempien pelaajien palkoista. Lisäksi kokemattomammat pelaajat hyötyvät ja tarvitsevat enemmän ohjattua harjoittelua, Kolu perustelee.

Tomitusjohtaja Tomi-Pekka Kolun mukaan Pelicans ei ole halunnut julkistaa uusia pelaajian ennen yt-neuvotteluiden päättymistä. Juha Peurala

Viime viikolla uuden päävalmentajansa julkaissut Pelicans on viettänyt kauden jälkeen hiljaiseloa uusien pelaajasopimusten tiedotuksen osalta. Valittua linjaa on osittain ihmetelty, mutta Kolu perustelee sen johtuneen etukäteen vaikeiksi tiedetyistä neuvotteluista.

– Tarvitsimme merkittäviä säästöjä pelaajapalkkojen osalta. Mielestämme olisi ollut väärin kannattajiamme sekä pelaajia kohtaan julkaista uusia sopimuksia ennen kuin tiedämme yt-neuvotteluiden lopputuloksen. Lomautetuilla pelaajillahan on juridinen oikeus purkaa sopimuksensa. Tämä oli mielestämme ainut oikea järjestys toimia. Nyt voimme suunnata katseet ensi kauteen ja ensimmäisiä pelaajauutisia on luvassa jo tänään, Kolu kertoo.

Lomautetuilla pelaajilla on siis mahdollisuus irtisanoa pelaajasopimuksensa, mutta tietoa lähtijöistä ei Kolun mukaan ole.

– Minulla ei ole tiedossa, että olisi lähtijöitä, mutta mahdollisesta se on. Pallo on nyt lomautetuilla pelaajilla itsellään. Uusien julkistuksien osalta tiedämme varmasti, että he tulevat pelaamaan meillä ensi kaudella.

Pelicansin kauden jälkeen tekemät säästötoimet ovat olleet mittavia, mutta lopullisen tarpeen määrää on mahdoton arvioida.

– Olemme erilaisessa tilanteessa kuin monet muut Liiga-seurat, koska olemme viime vuosina investoineet merkittävästi ravintola- ja tapahtumabisnekseen, jotka ovat kärsineet merkittävästi koronakriisistä. Viidestä ravintolastamme kolme on kokonaan kiinni ja kaksi käyvät säästöliekillä, mutta tuotot ovat selvästi budjetoitua pienemmät.

– Myös isot tapahtumat keväältä ja kesältä, missä olemme olleet catering-puolella mukana, ovat joko peruttu tai peruutusuhan alla. Jokainen päivä poikkeusoloja lisää meidän säästötarvettamme. Tiedossa olevaan nykytilanteeseen peilaten, olemme tehneet nyt tarvittavat säästötoimet, Kolu selventää seuran verkkosivuilla..

Ravintolatoiminnan tyrehtyminen sattuu ikävään ajankohtaan, sillä Pelicansin ravintoloista kolme on avattu viimeisen vuoden sisään. Uuden ravintolan avaamiseen liittyy aina ylimääräisiä investointeja ja kuluja, jotka on laskettu maksavan itsensä takaisin seuraavien vuosien aikana.

Pelicans julkaisi neljä hankintaa – joukossa kaksi paluumuuttajaa ja meritoitunut ruotsalaispakki

Pelicans sai Business Finlandilta 100 000 euron tuen, joka on kehittämisrahaa ja suunnattu hakemuksessa ilmoitettuihin kehittämishankkeisiin. Näin ollen tuota summaa ei voida vähentää säästötarpeesta.

Pelicansissa on nyt tehty kaikki tehtävissä olevat toimenpiteet Lahti-kiekon tulevaisuuden turvaamiseksi.

– Kaikki kivet on käännetty ja käännetään. Yhteisö on ollut tukenamme ja olemme saaneet ulkopuolelta paljon yhteydenottoja, mikä on osoittanut, kuinka tärkeä asia Pelicans on päijäthämäläisille. Siitä kiitos kumppaneille, kannattajille sekä henkilöstölle. Olemme joutuneet tekemään kovia ratkaisuja, mutta tiedostamme ettei tässä kriisissä ole voittajia, vaan tämä koskettaa kaikkia meistä ja jokainen joutuu oman panoksensa antamaan näihin talkoisiin. Yhdessä tästä kuitenkin selvitään, Kolu päättää.

Lahden Pelicans oy ja Pelicans Ravintolat oy järjestivät ensimmäisen yt-neuvottelukierroksen vakituiselle henkilöstölleen jo maaliskuussa, jonka lopputulemana kolme henkilöä irtisanottiin ja koko muu henkilöstö lomautettiin porrastetusti vähintään kolmen kuukauden ajaksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.