Kauden 2018 avaus: FC Lahti - Menneisyyden haamut

Atte Airo

Tulevana sunnuntaina 8. huhtikuuta FC Lahti aloittaa Veikkausliigan kautensa lahtelaisen jalkapallon kehdossa, Kisapuistossa. Ottelu Turun Palloseuraa vastaan on Mustille Kuhnureille Veikkausliigan kauden avaus numero 19. Pitkän linjan lahtelainen jalkapallokannattaja osannee olla odottamatta ottelulta tuloksellista jättipottia.

Lahden saldo Veikkausliiga-avauksista on nimittäin eriskummallisen huono. Tasapeliin on päädytty kuusi kertaa, tappioita on kahdeksan ja voittoja ainoastaa neljä kappaletta. Voitoista 50 prosenttia nähtiin Kuhnurien seurahistorian kahdella ensimmäisellä pääsarjakaudella vuosina 1999 ja 2000. Viimeisin voitto on kaudelta 2012, kun Haka kaatui Hiihtostadionilla lukemin 1-0.

Myös avausottelujen maaliero on lahtelaisesta näkökulmasta huomiota herättävän synkeä: 17 tehtyä maalia ja 30 päästettyä osumaa. Tilastoissa on tosin yksi kabineteissa jälkikäteen muuttunut tulos. Kaudella 2013 Lahti pelasi Rovaniemellä 1-1 tasapelin, mutta pelikiellossa olleen Jussi Länsitalon ottaminen vaihdosta kentälle ottelun viime minuuteilla muutti pelin lopputuloksen RoPSin hyväksi 3-0.

Toni Korkeakunnaksen alaisuudessa Lahti on avannut kaikki neljä kauttaan lukemin 1-1. Otteluissa on ollut nähtävissä liiallistakin varovaisuutta, mutta nyt olosuhteet ovat sellaiset, että kotiyleisö voi toivoa näkevänsä rohkeaa, tilanteita luovaa ja vauhdikasta jalkapalloa. Kentän takia ei ainakaan tarvitse olla varovainen.

Kuhnurit aloittavat ensimmäistä kertaa seurahistoriansa aikana kauden kotiyleisön edessä tasaisella kentällä. Kevään muhkurainen ja petollinen nurmi on vaihtunut Kisapuiston uudenkarheaan tekonurmeen. Keinoalustalla Lahti on toki aiemminkin aloittanut kautensa, mutta vieraskentällä vailla kotiyleisön tukea.

Avausottelu on toki vain yksi 33 ottelun sarjassa ja jaossa on sunnuntain jälkeen yhä 96 pistettä. Ottelulla on kuitenkin Kuhnureille erityinen merkitys. Lahti on kauteen lähdettäessä kenties Veikkausliigan suurin kysymysmerkki. Kannattajat voivat aivan yhtä hyvin pureskella kauden loppumetreillä kynsiään putoamispeikkoa peläten tai mitalisijoja himoiten. Merkittäviä muutoksia viime kaudesta kokenut joukkue kaipaa itseluottamusta kohottavaa tulosta heti kauden alkuun.

Korkeakunnaksen Lahdesta puhuttaessa nousee keskustelun keskiöön lähes poikkeuksetta hyökkäyspeli ja maalinteko. Kiinnittäisin kuitenkin kauteen lähdettäessä huomion hyökkäyksen sijaan Lahden puolustukseen ja maalivahtipeliin.

"Syypäänä" Lahden viime kauden onnistumiseen ja Eurooppa-liigan paikan lunastamiseen voidaan nostaa esiin kaksi avaintekijää: Erinomainen maalivahti Alexandr Vasjutin ja loistava topparipari Igor Jovanovic ja Pyry Kärkkäinen. Nyt Vashjutin on vaihtunut makedonialaiseen Damjan Siskovskiin ja Kärkkäinen on poistunut Jovanovicin rinnalta.

FC Lahdessa on nähty kovan luokan maalivahteja, mutta väitän että Vasjutin oli omaa luokkaansa. Helmikuussa joukkueeseen liittynyt makedonialainen vaikutti kauteen valmistavien ottelujen perusteella olevan kelpo torjuja, mutta onko hän Vasjutinin kaltainen vaikeita pelejä joukkueelleen kääntävä tekijä? Tuskin.

Igor Jovanovic oli monen mielestä viime kaudella Veikkausliigan parhaimmistoa toppariosastolla. Mutta kuinka paljon siitä oli vierustoveri Kärkkäisen ansiota?

Väitän että todella paljon. Nyt jännätäänkin kuinka yhteinen sävel Zenitistä lainatun nuoren venäläisen Artem Viatkin kanssa löytyy, vai löytyykö?

Penkiltä löytyy toki lupaava Paavo Voutilainen, mutta jos Jovanovic hiipuu viime kaudesta, niin kuka ottaa puolustuksen johtajan roolin? Kalle Taimi valmistautuu elämänsä kauteen hyvin sujuneiden maaotteluiden siivittämänä, mutta nousevan laitapuolustajan on vaikea johtaa koko puolustuslinjaa.

Ottaako joukkueen kapteeni, Veikkausliigan kaikkien aikojen teräsmies, Mikko Hauhia tarvittaessa topparin paikan ja kasvattaa roolinsa joukkueessa kolossaalisiin mittoihin? Laitapuolustajana pääsääntöisesti nähty Hauhia on vuosien saatossa osoittanut pärjäävänsä hyvin myös puolustuksen keskellä.

Sunnuntaina nähdään minkälaisia vastauksia tämä arvoituksellinen joukkue antaa spekuloijille Kisapuistossa. Itse esittäisin joukkueelle yhden toivomuksen: olkoon lopputulos jotain muuta kuin 1-1 ja saakoon menneisyyden haamut kyytiä voiton myötä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Heinäkuussa on vielä hiljaista, mutta elokuussa tanssitaan jo muutamalla Päijät-Hämeen tanssilavalla – katso, missä lavatansseja järjestetään
 2. Hammashoitokäynnit vähenivät jopa alle puoleen korona-aikana – jonojen purkuun voi mennä vuosia, arvioi Hammaslääkäriliiton toiminnanjohtaja
 3. Hykyn toimitusjohtaja Marina Erhola irtisanoutui THL:n ylijohtajan tehtävästä – "Ratkaisu tuntui oikealta"
 4. Suur-Hollola-ajo täyttää Lahden seudulla auki olevat hotellit – "Minilomille alkaa riittää kysyntää"
 5. Päijäthämäläisen Salpausselkä Geoparkin haku Unesco-verkostoon käynnistyi – statuksen voi saada aikaisintaan vuonna 2022
 6. Polttareitaan viettäneen kapellimestari Santtu-Matias Rouvalin musiikkiesitys herätti huomiota Lahden torilla – "Mahtavaa olla Lahessa"
 7. Ministeri ja Kuntaliiton toimitusjohtaja vääntävät kuntien uusien tehtävien rahoituksesta julkisen talouden sukeltaessa – "Emme usko, että valtionkaan rahat riittävät"
 8. Pääkirjoitus: Kuntapäättäjillä tiukka syksy – veronkorotuspaineet jopa ennätykselliset
 9. Lauri Ilolan Esalainen: Aion päihittää Novak Djokovicin, jos se edesauttaa tapahtumakesän jatkumista
 10. Valtio jakaa kunnille 2 miljardia euroa, mutta silti jopa Helsinki tekee kymmenien miljoonien eurojen tappiot – "Veronkorotuksissa joudutaan tekemään isoja arvovalintoja", sanoo kokenut kuntakonsultti
 11. Heinolan Kailas-talon rakentaminen voi alkaa aikaisintaan ensi vuoden alussa
 12. Henkilöauto suistui tieltä Lahdessa – katkaisi valopylvään ja puun
 13. Lahden eteläisen kehätien rakennustyöt aiheuttavat uusia liikenteen poikkeusjärjestelyjä – lue tästä useita katuja koskevat muutokset
 14. Koronapelot laimentuivat – suomalaiset ryntäsivät ostamaan lomamatkoja Välimerelle
 15. Vastaa kyselyyn: Miten sinä vietät kesälomasi tänä kesänä? Kerro meille!

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.