Leijonapaita vaihtui golfpikeeseen, kun suomigolfin superlupaus teki lajivalinnan

Sami Välimäki pelasi jääkiekkoa Nokian Pyryssä ennen golfmailaan keskittymistä. Markku Ulander / LEHTIKUVA

STT

Sami Välimäki nousi Suomen golfin lupaavimmaksi pelaajaksi maaliskuun ensimmäisenä päivänä, kun hän voitti neljäntenä suomalaisena Euroopan kiertueen kilpailun Omanissa. Välimäki, 21, seurasi näin Mikko Ilosen, Roope Kakon ja Mikko Korhosen jalanjälkiä.

Seuraava turnaus Qatarissa ei ollut yhtä loistokas, mutta sitä seuraavassa piti päästä takaisin Omanin tasolle. Koronaviruspandemiasta johtuen Välimäki ei lähtenyt Dohasta Kenian Nairobiin, vaan palasi Suomeen.

– Tässä on ollut nyt erikoinen tilanne jo reilun kuukauden, kun päivät ovat olleet melko samanlaisia. Kun olin kiertueella, niin rytmi vaihteli paljon, Välimäki sanoo kotiseuransa Nokia River Golfin klubirakennuksessa.

Sään pitäisi tällä viikolla lämmetä, ja sitten Välimäki aikoo harjoitella enemmän lajia. Kuluneen reilun kuukauden aikana hän on käynyt kotoaan Pirkkalasta kuntoilemassa noin viidesti viikossa tamperelaisella kuntosalilla.

– Päivittäinen (harjoitusten) kesto on ollut 60–90 minuuttia. Kokonaisvaltaisesti koko kehoa, Välimäki sanoi.

Jääkiekkoilijoiden Leijona-vala jäi lausumatta

Jääkiekko oli Välimäelle golfia tärkeämpää 15-vuotiaaksi saakka. Joukkuekavereita Nokian Pyryssä olivat NHL:ssä nyt pelaavat serkku Juuso Välimäki ja Otto Koivula sekä Ilveksessä pelaava Joona Ikonen.

– Lopetin Ilveksessä ennen C-juniorikautta 2012–13. Keväällä olisi ollut Pohjola-leiri, mikä jäi kokematta, Välimäki muistelee.

Vuoden 2013 leirin parhaana palkittiin Jesse Puljujärvi. Mukana oli myös Patrik Laine. Sami Välimäki pääsi samana vuonna golfissa 16-vuotiaiden maajoukkueeseen ja aloitti äitinsä Outi Välimäen kanssa kiertämisen ympäri Eurooppaa.

Välimäki ei tähdännyt heti huipulle, vaan opetteli voittamaan kiertämällä alemman tason kilpailuja. Vuonna 2019 hän voitti ammattilaiseksi siirryttyään neljä kilpailua Euroopan kolmoskiertueella.

Vuoden 2020 piti alkaa kakkostasolla, mutta marraskuun 2019 karsintavoitto toi paikan Euroopan pääkiertueelle.

Tavoitteena Amerikan valloitus

Välimäki ansaitsi Omanin voitolla 265 000 euroa, mikä toi taloudellisen selkänojan. Mutta rahapalkinnot eivät aja kunnianhimoista Välimäkeä eteenpäin, vaan päällimmäisenä on halu voittaa.

– Nyt ei voi tehdä muuta kuin harjoitella kunnolla ja odottaa tietoja siitä, milloin kausi alkaa. Kyllä se menee ainakin elokuun lopulle, Välimäki harmittelee.

Omanin voitto toi kilpailuoikeuden Euroopan golfin ykköskiertueelle kahdeksi vuodeksi.

– En halua jäädä tälle tasolle, vaan tavoite on maailman ykköstaso eli (Yhdysvaltojen) PGA-kiertue, Välimäki sanoo.

Ennen joskus syksyllä alkavan golfkauden alkua Välimäki harjoittelee ja viettää aikaa tyttöystävänsä kanssa.

– En pelkää koronaa, mutta sääntöjen mukaan eletään päivä kerrallaan. Lomia en pidä, ehkä käymme tyttöystävän mökillä Hauholla, Välimäki miettii.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahti haluaa selvittää hyvinvointiyhtymän yhteisyrityspäätöksen juridisen pohjan – "On vaikeaa ajatella, että vastuullinen kaupunki heittelisi kapuloita rattaisiin"
 2. Pelastuslaitos pelasti vesiskootterionnettomuuteen joutuneen Vesijärvellä - skootterissa oli kolme henkilöä
 3. Teerenpelin uutuusviski nousi korkeimpaan luokkaan arvostetussa kilpailussa
 4. Lahtelainen Riku Routo sai kokoelmiinsa kuuluisan grillirakennuksen Jyväskylästä – "Kioski korjataan alkuperäiseen käyttöönsä, se on selvää"
 5. Koulu käyntiin liikenneturvallisuustempauksella Lahden Launeella – tapahtuma on myös tärkeä muistutus tielläliikkujille
 6. Päivystysavun puhelin ruuhkautunut, soittoja nelinkertainen määrä kevääseen verrattuna
 7. Spedemäinen keksintö yritykseltä, joka toimi myös Nastolassa - suojavisiiri ja lippalakki samassa
 8. Kaunismäkien perhe remontoi vanhasta vesibussin rotiskosta rohkeasti itselleen laivamökin – "Ei ollut mitään käsitystä siitä, kuinka iso projekti lopulta on kyseessä"
 9. Vesivehmaan lentonäytös saa kunnanjohtajankin taivaalle – luvassa on melkoista kyytiä
 10. Asuntokauppaan putkahtanut uusi koronaehto askarruttaa – voiko myyjä jäädä asumaan asuntoon ja maksaa vain juoksevat kulut?
 11. Rekkakuski ajoi siksakkia Nelostiellä – eksyi välillä ojaan ja kaatoi mennessään liikennemerkkejä
 12. Poliisille tuttu mies etsi anastettavaa talojen pihoilta Lahdessa
 13. Kaksi henkilöautoa paloi Lahdessa tiistain vastaisena yönä
 14. "Lähetyssaarnaaja" markkinoi laskuvarjoharrastustaan taivaalla – "En ole laskenut sen omakotitalon hintaa, joka harrastukseen on uponnut"
 15. Näppis: Rakkaat kanssaihmiset, ettehän pyri (tori)kahviloissa vieraiden ihmisten pöytiin istumaan

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.