Hopp Schwiizi vai heja Sverige? - Sveitsi haluaa kostaa kultakypäräpelleilyn

Tuomas Heikkilä

ASETELMA: Materiaalietu on 19 NHL-pelaajan voimin Kööpenhaminassa operoivan Ruotsin puolella, siitä ei tarvitse edes keskustella. Mutta niin se oli myös Kanadan puolella ja jossain määrin Suomenkin. Silti Sveitsi on kuitenkin se, joka finaalissa pelaa.

Päävalmentaja Patrick Fischer on virittänyt koneensa äärimmilleen. Sveitsillä on toki taitavia ja luisteluvoimaisia pelaajia esimerkiksi Roman Josin ja Nino Niederreiterin muodossa, mutta ennen kaikkea joukkue on enemmän kuin osiensa summa. Kaiken takana häärii maalivahti Leonardo Genoni, johon joukkue luottaa kuin vuoreen. Luottamus - tai sen puute - veräjänvartijaan on aina asia, joka vaikuttaa koko viisikon peliin.

Mutta riittääkö Sveitsillä siltikään? Alkulohkon kohtaamisessa viikko sitten tuli takkiin 3-5 Tre Kronorin karattua 3-0 -johtoon reilussa 21 minuutissa. Sveitsi nousi parhaimmillaan maalin päähän, mutta etumatka oli liikaa. Jäähyaitiosta on syytä pysyä poissa, kun vastustaja on paukutellut pakkopelistään kiekkoja reppuun liki 40 prosentin tehokkuudella.

Ja Ruotsi on Ruotsi. Rickard Grönborgin miehistö ei välttämättä pelaa sitä silmiähivelevintä lätkää, mutta se on tehokas ja voittaa. Kevään 2006 mestaruudesta laskien Tre Kronor on ollut MM-finaalissa neljä kertaa ja hävinnyt niistä vain yhden. Yksittäisten MM-otteluiden voittoputki on tällä haavaa 14 matsin mittainen.

MM-finaaliin tuskin kenenkään tarvitsee erikseen syttyjä kaivaa, mutta niitä on viiden vuoden takaisten finaalimuistojen myötä tarjolla Sveitsille. Kotijäällään maailmanmestaruutta juhlineen Ruotsin pelaajat sonnustautuivat mauttomasti - ja mauttomiin - kultakypäriin vaihtopenkillä jo ennen kuin loppusummeri oli soinut.

Patrick Fisher oli tuon joukkueen apuvalmentaja, pelaajista mukana olivat kakkosvahti Reto Berran ohella Raphael Diaz, Roman Josi sekä Nino Niederreiter.

ARVIO: Yksittäinen jääkiekko-ottelu kovilla panoksilla on aina arvaamaton arvioitava. Järki sanoo Ruotsi, intuitio huutaa Sveitsi. Kuinka hyvin jalkava Sveitsi on palautunut, on iso kysymys. Ruotsilla on eilisistä välieristä neljän tunnin lepoetu. Ruotsi voittaa 4-2, valitettavasti.

SEURAA HEITÄ: Ruotsalaiskiekkoilun uuden sukupolveni kivijalan laadukkuudesta käynee esimerkiksi hyökkääjä Jacob de la Rose. Tänään 23-vuotispäiväänsä viettävä Montrealin peluri ei Ruotsin ykköstykistöä, mutta laadukas työmies kolmosketjun raataja on. Vakiinnutti tällä kaudella paikkansa NHL:ssa oltuaan sitä ennen kaksi kautta St. John's Ice Capsin varakapteeni.

32-vuotias kapteeni Raphael Diaz on tämän joukkueen vanhin pelaaja ja ainoa yli kolmkymppinen Berran ja Joel Genazzin lisäksi. All-around puolustaja Diaz pelaa uransa kuudetta MM-turnauksia, olympiakomennuksia on takana kolme. Royal-areenan kaukalossa on syntynyt toistaiseksi yksi maali, komealla yläpesäkudilla juuri Ruotsin verkkoon.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koronatartunnan saaneista Päijät-Hämeen kausityöntekijöistä yksi on tehohoidossa – Ruokavirasto vakuuttaa: korona ei leviä mansikan kautta
 2. 22-vuotias nainen kateissa – nähty viimeksi Lahdessa, poliisi pyytää havaintoja
 3. Kylpylähaaveista Padasjoella luovuttiin: tilalle lomakeskus hotelleineen, ravintoloineen ja 50 hengen lauteineen
 4. Mies jäi puristuksiin auton ja seinän väliin Hollolassa
 5. Lahdessa kuvattavan Henkka ja Kivimutka -elokuvaan valitut lapsinäyttelijät selvillä
 6. Naiskaksikko lähti Lahdessa kauppareissulle foliolla vuoratut laukut mukanaan, yrittivät varastaa satojen eurojen arvosta tuotteita
 7. "Kesä on käytännössä menetetty": Risteily-yrittäjät ovat kovan paikan edessä, kun kotimaan matkailun nousu ei näy vesimatkailussa
 8. Lahden Kärpäsen koulun monitoimikenttä valmistuu heinäkuun aikana
 9. 13-vuotias lahtelainen kesäyrittäjä Mikko Merimaa on hoitanut eläimiä koko elämänsä, ja tämä sai hänet hyppäämään kesäksi rengin saappaisiin
 10. Väsähtänyt kuski kiinnitti poliisin huomion Asikkalassa
 11. Asikkalalainen Meitin Enerkia pyrkii palauttamaan poistuneita linjoja maaseututeille ja nostamaan joukkoliikenteen takaisin suosioon yhden miehen sekä biokaasun voimin
 12. Auto suistui tieltä Lahdessa – humalaiset miehet kiistivät ajaneensa
 13. Lahti City palkitsee vuoden keskustateon yleisöäänestyksen perusteella – ehdolla on kymmenen Lahden keskustan elinvoimaa piristänyttä hanketta
 14. Urheiluseuratyöhön liittynyt lahtelainen Markku Hölsö teki heti tärkeän päätöksen, joka olisi muidenkin syytä tehdä
 15. Ravintoloiden ja kahviloiden aukioloaika, anniskelu ja asiakasmäärät vapautuvat tänään koronarajoituksista

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.