Rollot on Lahden Uimaseuran näytönpaikka lahtelaisille

Uimaseuran toiminnajohtaja Tommy Rundgren sanoo, ettei seura ole toteuttanut aiemmin yhtä isoa tapahtumaa kuin Rollot. Mirja Hussain

Suvi Lempinen

Perjantaina alkavat Rollo-uinnit tuo Lahteen yli tuhat 10–13-vuotiasta uimaria. Kaikkine järjestelyineen tapahtuma on Lahden Uimaseuran isoin ponnistus kautta aikain, uskoo toiminnanjohtaja Tommy Rundgren.

– Itse kisan järjestäminen on simppeliä, mutta päälle tulevat koulumajoitukset, kuljetukset, leirin järjestäminen, ruokailut, valvojat, Rundgren luettelee.

Rollot järjestetään ensimmäistä kertaa Päijät-Hämeessä, ja tapahtuma on Uimaseuralle näytönpaikka niin kaupungin päättäjille kuin kaikille lahtelaisille. Ranta-Kartanon uimahallihankkeen vuoksi uimarit haluavat näyttää osaamistaan ja uinnin voimaa.

– Haluamme osoittaa, että haluamme olla järjestämässä tapahtumia ja tuoda oman panoksemme Lahteen urheilu- ja tapahtumakaupunkina. Kun näyttää siltä, että olosuhteet paranevat, ties minkä tyyppisiä uusia avauksia tapahtumissa voidaan tehdä, sanoo Uimaseuran puheenjohtaja Juri Haverinen.

– Tämä on meille hyvä mahdollisuus puhaltaa yhteen hiileen seurana, mutta pelkästään oman seuran toimenpitein emme selviä tästä. Meitä auttavat urheiluseurat, yhteisöt sekä oppilaitosyhteistyö, Haverinen kertoo.

Leiri yhtä iso juttu kuin kisat

Kilpaileminen maauimalassa hyppyrimäkien juurella on todennäköisesti monelle Lahteen saapuvalle lapselle elämys jo sinänsä. Rolloissa kisataan ikäluokkien mestaruuskilpailut perjantaista sunnuntaihin. Sen jälkeen jatketaan harjoittelua Rollo-leirillä.

Leiri on vähintään yhtä suuresti odotettu tapahtuma kuin kisat. Siinä missä uinti on usein yksin puurtamista altaassa, leirillä korostetaan yhteisöllisyyttä.

– Vaikka Rollo-kisat ovat ikäluokan mestaruuskilpailut, Uimaliiton tahtotila on myös siinä, että viemme yhdessäolon ja liikunnan tapahtumaa eteenpäin. Tehdään veden ulkopuolella asioita yhdessä, sanoo Haverinen, joka on myös Uimaliiton hallituksen jäsen.

Leirin perinteisiin kuuluvat vesipalloturnaus ja kaupunkisuunnistus, jossa leiriläisille tehdään tutuksi tapahtuman järjestävää kaupunkia.

Rollo-kisojen vuoksi maauimala ja Lahden uimahalli ovat suljettuja yleisöuinnilta kokonaan perjantaista sunnuntaihin. Lisäksi maauimala on rajoitetusti auki leirin vuoksi maanantaina ja keskiviikkona. Alueelle seuraamaan kilpailuja on kuitenkin vapaa pääsy.

Tapahtuma

Rollo-uinnit

Rollot on Suomen suurin vuosittain järjestettävä lasten ja nuorten uintitapahtuma, joka käydään perjantaista alkaen Lahden maauimalassa. Tapahtuma järjestetään ensimmäistä kertaa Päijät-Hämeessä. Perjantaista sunnuntaihin uidaan 10–12-vuotiaiden tyttöjen ja 11–13-vuotiaiden poikien ikäkausimestaruuskisat. Mukana 1 100 uimaria. Kisojen jälkeen leirillä vajaa tuhat uimaria maanantaista keskiviikkoon. Suurin osa kilpailijoista jatkaa leirille, ja osa lapsista tulee vain leirille, jos he eivät ole alittaneet kisojen aikarajoja. Osallistujat majoittuvat kouluille. Järjestävä seura Lahden Uimaseura tarvitsee tapahtumaan yli 200 talkoolaista, jotka tekevät 1 450 talkoovuoroa. Tapahtuma tuo Lahteen 2 000–2 500 ihmistä, kun mukaan lasketaan kaikki leiriläiset ja kilpailijat tukijoukkoineen. Kilpailut: perjantaina iltajakso klo 15.30, lauantaina aamujakso klo 9.30, iltajakso klo 16.30, sunnuntaina aamujakso klo 9.30, iltajakso klo 15.30.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.