Kaupunki maksaa kisoista 75 000 euroa vuodessa - yksi maailman tunnetuimmista urheilubrändeistä tulee Lahteen

Janne Urpunen

Lahdessa järjestetään ensi vuoden kesäkuussa Suomen ensimmäinen Ironman-kilpailu. Kilpailu on maailman kuuluisimman triathlonkoitoksen Havaijin Ironmanin pikkuserkku. Molempien kilpailujen oikeudet omistaa World Triathlon Corporation.

Lahdessa kilpaillaan puolimatkalla - uidaan 1,9 kilometriä, pyöräillään 90 kilometriä ja lopuksi juostaan 21,1 kilometriä.

Kilpailun keskuspaikka on Sibeliustalo. Uintiosuus käydään Vesijärvessä ja startti tapahtuu Piano-paviljongin tuntumasta.

Pyörille vaihdetaan Sibeliustalon kupeessa, josta suunnataan Jalkarannan ja Messilän kautta Hollolan kirkolle ja Sairakkalan kautta Kärkölään. Kärkölästä tullaan Vesalan ja Hollolan kirkonkylän kautta takaisin Sibeliustalolle.

Juoksuosuus on tarkoitus sahata Vesijärven rantamilla Mukkulan ja urheilukeskuksen välissä.

Ulkomaille kilpailua myydään keskiyön auringon eksotiikalla. Startti tapahtuu iltapäivällä ja viimeisiä odotetaan maaliin puoliltaöin.

Lahti voitti kilpailun

Lahden kanssa Ironman 70.3 -tapahtumasta kisasi kaksi muuta suomalaiskaupunkia.

- Lahti on luotettava isäntäkaupunki. Sijainti on hyvä niin kotimaisille kuin ulkomaalaisille kilpailijoille. Kaupunki on sopivan kokoinen, majoituskapasiteettia on riittävästi. Suorituspaikat ja kilpailukeskus ovat lähellä keskustaa. Kaupungin tahtotila merkitsi myös erittäin paljon, kertoi kisan järjestävän Finntriathlonin Tiina Boman Lahden valteista.

Ironmanin Euroopan, Lähi-idän ja Afrikan alueen toimitusjohtaja Hans-Peter Zurbrügg painotti, että Lahdella on näyttöjä siitä, että kaupungissa osataan järjestää eri lajien kansainvälisiä huipputapahtumia.

Kolmen vuoden sopimus

Vesijärven rantamaisemiin odotetaan 1 500 teräsmiestä ja -naista.

- Seuraavina vuosina määrää pystytään nostamaan yli kahteen tuhanteen. 20-30 prosenttia osallistujista tulee ulkomailta, Tiina Boman sanoi.

Kilpailun järjestämisestä on tehty kolmivuotinen sopimus Lahden kaupungin kanssa. Lahti on sitoutunut maksamaan kilpailuista 75 000 euroa vuodessa. Kaupungin taloudellisen panos rajoittuu siihen.

Lahti Regionissa on laskettu, että jokainen kilpailija tuo keskimäärin kolme henkilöä kolmeksi yöksi kaupunkiin käyttämään kaupungin palveluja. Sen pitäisi tuoda sijoitettu pääoma kirkkaasti takaisin.

- Finntriathlon kantaa taloudellisen vastuun tapahtuman järjestämisestä. Myös me järjestäjät teemme ostoja paikallisista yrityksistä, Boman lupasi.

Lähes luomulaji

Lahti Regionin toimitusjohtaja Raija Forsman myhäili, että luomulajin suorituspaikat ovat jo valmiina.

- Infraan ei jouduta investoimaan kuin korkeintaan jotain ihan pientä.

Lahti Regionin hallituksen jäsen Jaakko Mattila oli tiistain tiedotustilaisuudessa yhtä hymyä.

- Tämä on Lahdelle kova juttu, mutta paljon työtä se vaati. Yli kahdeksan kuukautta väännettiin kulisseissa, hän sanoi.

Mattilalla on sikäli oma polle ojassa, että hän on kova triathlonisti. Mattila on vetänyt kahdesti kolme täyttä triathlonia viikon sisään.

Finntriathlonin Tiina Boman odottaa Lahteen Suomen triathlonhuippujen lisäksi tasokkaista ulkomaalaisia urheilijoita.

Lahden kilpailussa ikäryhmien parhaille on jaossa yhteensä 50 paikkaa lajin MM-kisoihin, jotka käydään Etelä-Afrikassa Nelson Mandela Bayn alueella Port Elizabethissa.

Havaijin vuoden Ironman 1978 kilpailusta on kasvanut maailmanlaajuinen ilmiö. Ironman-tapahtumia on järjestetty neljän vuosikymmenen aikana 44 maassa.

Ironman 70.3 Lahti Finland järjestetään 30. kesäkuuta 2018.

Triathlon

Havaijilta olympialajiksi

Tiettävästi ensimmäinen uinnin, pyöräilyn ja juoksun yhdistelmäkilpailu, lajit tässä järjestyksessä, käytiin San Diegon Mission Bayssä 25.9.1974. Kolmiotteluun ilmoittautui 46 osallistujaa.Maailman tunnetuin triathlonkilpailu, Havaijin Ironman, järjestettiin ensimmäisen kerran 18.2.1978.Viidestätoista kilpailijasta maaliin pääsi 12 ja voiton vei Gordon Haller, joka suoriutui 3,8 kilometrin uinnista, 180 kilometrin pyöräilystä ja maratonjuoksusta aikaan 11.46.58.Suomessa ensimmäinen “teräsmieskilpailu” pidettiin Joroisissa 1983. SM-mitaleista taisteltiin kaksi vuotta myöhemmin.Ensimmäisen SM-kullan voitti lajipioneeri Magnus Lönnqvist. Naisten ensimmäisen Suomen mestaruuden vei nimiinsä paremmin hiihtäjänä tunnettu Marjo Matikainen. Tunnetuin suomalainen triathlonisti on Pauli Kiuru, joka sijoittui Havaijilla 1993 kakkoseksi Mark Allenin jälkeen.Triathlon-nimitys yleistyi 1990-luvulla ja vakiintui 2000-luvulla lajin tultua olympialaisten ohjelmaan.Lähde: Juha Kanerva & Vesa Tikander: Urheilulajien synty.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Päijät-Hämeessä todettu neljä uutta koronavirustartuntaa - liittyvät kahteen tunnistettuun tautiryppääseen
 2. HS: Lahtelaisen ravintolan omistajaa syytetään ihmiskaupasta
 3. Hollolan Kiikunlähteelle johtava Kiikuntie rajataan vain asukkaiden käyttöön – autot on jatkossa pysäköitävä yli kilometrin päähän lähteestä
 4. Nastolassa kiinni otettu mies vangittiin tapon yrityksestä epäiltynä – poliisilla tutkittavana toinenkin tapon yritys Lahdessa
 5. Lahden Nelostiellä sattui neljän auton ketjukolari
 6. Viihdealan ammattilaisia tulvii Lahteen syyskuussa Rockfutis 2020:n käynnistyessä – "Mahtavaa päästä Lahteen, se on kunnon rokkikaupunki"
 7. Turo's Hevi Gee sai alkunsa Lahden Torven pikkujouluista – "Ihan samat kohdat naurattivat tai aiheuttivat myötähäpeää kuin silloinkin", muistelee Orimattilassa asuva bändin entinen laulaja Hara Laukkanen yli 30 vuotta myöhemmin
 8. Vierumäelle rahakas golfkisa myös tälle vuodelle
 9. Nelostieltä sivuun ajautunut auto törmäsi liikennemerkkiin Hartolassa
 10. KymiRingillä juostaan ja pyöräillään viikonloppuna – mukana mestareita ja mielenkiintoinen isän ja pojan taistelu
 11. Lukijalta: Pyöräilyolosuhteita kehitetään yhdessä käyttäjien kanssa
 12. Sädehoitoa saavien määrä kasvanut viime vuosina Lahdessa – syksyllä kaupungissa on käytössä uusi sädehoitolaite
 13. Suomessa kuusi uutta koronavirustartuntaa – viruksen takia sairaalassa olevien määrä putosi kolmannekseen
 14. Emeritusprofessori Haaviston rikosepäilystä: "Heittää joka tapauksessa varjon presidenttihaaveiden ylle"
 15. Näppis: Keskustan nopeusrajoitus 40 km/h on ihan sopiva, mutta kukaan ei kontrolloi

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.