Pääsiäisenä voi kisata SM-mitaleista kotipihassa

LahtiSportin Jarkko Karstila valittiin viime vuonna Perinneurheilun vuoden urheilijaksti. Pääsiäisenä hän osallistuu etä-SM-kisoihin. Katja Luoma

Suvi Lempinen

Lahtelaisen Jarkko Karstilan oli tarkoitus viettää pitkäperjantai perinneurheilun SM-hallikisoissa Kuopiossa. Ne peruttiin koronavirustilanteen vuoksi, mutta Suomen perinneurheiluliitto järjestääkin kilpailut etä-SM-kilpailuina. Niihin pääsee osallistumaan koko Suomi.

LahtiSportin Jarkko Karstilan kädessä romurauta saa lentävän muodon – vuoden paras perinneurheilija taitaa yli 20 heittolajia

Valittavina on neljä lajia: yhden käden painonheitto, autonrenkaanheitto, voimakiekko ja saappaanheitto. Perinneurheiluliiton vuoden 2019 parhaana urheilijana palkitsema Jarkko Karstila aikoo heittää yhden käden painoa ja autonrengasta kotipihallaan, mutta käynee antamassa vauhtia voimakiekolle Villähteen kentällä, koska siinä lajissa tarvitaan tilaa 45 metriä.

– Nyt olen harjoitellut vähän kevyemmin, koska kaikki meidän kisat siirtyivät. Olen heitellyt pihalla kelien mukaan ja jättänyt punttiharjoitteet vähän vähemmälle. Tuli yllätyksenä, että voidaan kilpailla etänä, mutta tämä tilaisuus täytyy käyttää hyväkseen, Karstila sanoo.

Etäkisaidean isä on mikkeliläinen Jorma Rajakannas, joka on Perinneurheiluliiton puheenjohtaja. Kilpailuaikaa on pääsiäinen eli 10.–13. huhtikuuta ja kisapaikkana Suomi. Kisasäännöissä muistutetaan ottamaan huomioon kaikki koronavirukseen liittyvät varotoimet ja kisapaikaksi suositellaan kotipihaa, joka sopii ainakin saappaanheittoon mainiosti. Urheilukentällä osallistujat pitää jakaa pieniin ryhmiin.

Välineiden puolesta helpointa lienee osallistua saappaan- ja autonrenkaanheittoon. Sääntöjen mukaan miesten saapas painaa 800 grammaa, naisten vähintään 600 grammaa ja alle 11-vuotiaat lapset heittävät 33-numeroista saapasta. Autonrengas painaa puolestaan miesten sarjassa 6 kiloa, naisten ja yli 50-vuotiaiden miesten sarjassa 5 kiloa. Lapset ja yli 75-vuotiaat naiset heittävät noin kilon painoista, esimerkiksi mopon rengasta.

Tulokset toimitetaan kisajärjestäjälle sähköpostilla.

– Tietenkin joku ajattelee, että tuloksia parannellaan kynällä, uskon kuitenkin, että jokainen valehtelee vain itselleen, Jorma Rajakannas sanoo tiedotteessa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut