Huoli painaa jalkapalloliigan pelaajia ja seuroja – "Tämä on täysin poikkeuksellista"

Hakan toimitusjohtaja Olli Huttunen sanoo tilanteen vaikeutuvan sitä enemmän, mitä pitempään poikkeusolot jatkuvat. Aleksi Tuomola / LEHTIKUVA

STT

Lomautuksia, yt-neuvotteluita, palkanalennuksia ja vuosilomia. Miesten jalkapalloliigan seuroilla on erilaisia tapoja, joilla ne pyrkivät ratkaisemaan koronaviruspandemian tuomia taloushaasteita.

Tämän hetken tilanne on seuroille ja pelaajille poikkeuksellinen ja vaikea.

– Kaikkia sovittuja ja budjetoituja maksuja ei tule, ottelutapahtumista ei saa tuloja ja palkat juoksevat koko ajan. Mitä pidempään tämä jatkuu, sen vaikeammaksi menee, Hakan toimitusjohtaja Olli Huttunen kuvailee liigan yleistilannetta.

Miesten liigan oli määrä pyörähtää käyntiin tulevana viikonloppuna, mutta aloitusta on siirretty ainakin kesäkuulle. Tarkka avauspäivämäärä on hämärän peitossa.

Kokoontumisrajoitusten vuoksi joukkueharjoitukset eivät tällä hetkellä pyöri, joten pelaajat treenaavat yksin tai pienryhmissä. Vuosilomalla olevilla ei ole harjoitteluvelvoitetta.

Pelaajat "odotustilassa"

Epätietoisuus kauden käynnistymisestä näkyy monessa asiassa.

– Seuroilla on varmaankin yhteistyökumppaneita, jotka jäädyttävät maksujaan ja odottavat, että saavat lopullisen päätöksen kauden alkamisesta ja muista asioista. Ottelutapahtumien merkitys vaihtelee seuroittain, mutta on niillä merkitystä kaikkien talouteen, Huttunen sanoo.

Suomessa jalkapalloilijoiden palkat ovat keskimäärin melko pieniä. Yt-neuvottelut saattavat silti tietää tienestien romahtamista.

Urheilijat ovat työelämässä eräänlaisia väliinputoajia. He eivät voi kuulua työttömyyskassaan, joten he eivät voi saada ansiosidonnaista työttömyyspäivärahaa.

HJK:n ja maajoukkueen keskikenttäpelaaja Rasmus Schüller nostaa esille urheilijoiden sosiaaliturvan aukot.

– Olen pelaajista kollektiivina huolissani. Palkan pudotessa pois tulot romahtavat aika lailla, jos ja kun joutuu turvautumaan Kelan peruspäivärahaan, hän muistuttaa.

Hiljattain varusmiespalveluksensa päättänyt Schüller sanoo pelaajien olevan "odotustilassa", kun joukkueharjoituksiin ja peleihin paluun ajankohta on auki.

– Koko ajan on ollut tavallaan maali, jota kohti on työskennellyt: kilpailulliset ottelut ja liigakauden aloitus. Mitä päivämäärää kohti kuntoa nyt rakennetaan? Urheilussa on paljon kyse ajoittamisesta.

Schülleriltä on pyyhkäisty lyhyen ajan sisällä kaksi tärkeää "maalia" kauemmas, kun EM-kisat siirrettiin ensi vuoteen. Hänellä on realistinen mahdollisuus Huuhkajien EM-ryhmään.

Palkanalennuksia ja lomautuksia

Koronaviruspandemia on aiheuttanut toimia kaikissa liigaseuroissa.

HJK:n ja Hakan pelaajat ovat vielä tämän viikon vuosilomalla. Myös ainakin Inter, RoPS, TPS, HIFK ja IFK Mariehamn ovat kertoneet pelaajiensa pitävän vuosilomiaan nyt.

SJK ja yt-neuvottelunsa päättänyt FC Lahti ovat ilmoittaneet koko henkilöstönsä väliaikaisista palkanalennuksista. KuPS ja RoPS ovat lomauttaneet toimistoväkeään. Inter on ilmoittanut, että edustusjoukkueen ulkopuolisia lomautuksia on tiedossa.

Yt-neuvottelut ovat olleet tai ovat parhaillaan menossa myös Ilveksen ja HJK:n seuraorganisaatioissa. MTV:n mukaan Honka on ilmoittanut pelaajilleen palkanmaksun keskeytyksestä.

Olli Huttunen on nähnyt jalkapalloa muun muassa toimitusjohtajan, valmentajan ja huippumaalivahdin silmin. Tällaista jalkapalloahdinkoa hän ei ole Suomessa aiemmin kokenut.

– Yksittäisillä seuroilla on ollut kriisejä, mutta tämä on täysin poikkeuksellista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Päijät-Hämeen kausityöntekijöiden koronatartuntoihin tiukka vastaveto - Ukrainalaista työvoimaa ei haluta Suomeen yhtään enempää
 2. Lahtelainen hienopuuseppä innostaa ihmisiä nikkaroimaan – "Itse tehtyjen tavaroiden esittelystä innostuu paljon enemmän kuin rahalla ostetuista"
 3. Ensimmäinen Salpausselkä geoparkin infopiste avattiin Vääksyyn – muihin alueen kuntiin infopisteitä tulee viimeistään ensi kesänä
 4. Lahden eteläinen kehätie etenee: Luhdantaustankatu avataan ajoneuvoliikenteelle torstaina
 5. Kun neljä lasta ja aikuinen mies joutuivat veden varaan Heinolan Jyrängönvirrassa, oli Yrjö Ristola jo irrottamassa omaa venettään laiturista: "Ilman pelastusliivejä sieltä olisi haettu ruumiita"
 6. Useita pyörävarkaita jäi kiinni Lahdessa – yksi yritti pyöräillä karkuun
 7. Henkilöauto törmäsi kovalla vauhdilla puuhun Lahdessa
 8. MV-oikeudenkäynnissä syytetyn Johan Bäckmanin tuomio lieveni selvästi – Janitskinin tuomioon hovi ei ottanut kantaa
 9. Iäkäs pyöräilijä kaatui jouduttuaan väistämään autoa Heinolassa – poliisi pyytää silminnäkijähavaintoja
 10. Kutsumaton vieras räpiköi savupiipussa Hollolassa – nokkaisi vielä pelastajaa mennessään
 11. Taksimatkustajalta puuttuivat Lahdessa rahat, mutta monenlaista epäilyttävää oli mukana
 12. Poliisi pysäytti katsastamattoman auton Asikkalassa, kuskin kunnossa sanomista
 13. Tilauskirjat: Korona iski ilmailualan pintakäsittelylaitoksiin erikoistuneen lahtelaisen Galvatekin liiketoimintaan kovaa – miljoonien tilaukset lykkääntyivät, mutta katse on jo käännetty valoisaan tulevaisuuteen
 14. Kadonnut 22-vuotias nainen löytyi kunnossa
 15. Heinolan Alkoon kesätöitä hakemaan marssinut Ulla Mäkinen istuu nykyään pöydän toisella puolella – "Haastatteluissa arvostan positiivisia ja iloisia hakijoita"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.