Pelicans-erikoislehden pääkirjoitus: Lätkäromantiikka hiipuu, mutta tarinat eivät lopu

Mikael Hoikkala

Ihan kaikki ei ole mennyt uusiksi, mutta melkein puolet joukkueesta kumminkin.

Hiukan laskentatavasta riippuen Pelicansin ykkösmiehistössä on runsaat kymmenen uutta pelaajaa. Vaihtuvuus on ollut suurempi kuin kahtena edelliskesänä yhteenä. Päävalmentajakin on uusi.

Penkkiurheilukansalla on tapana arvostaa jännittäviä uutuuksia enemmän kuin kaavoihin kangistumista. Nyt riittävää spekuloitavaa.

Tilanne on kiitollinen myös meille toimittajille. ESS:n uunituoreen Pelicans-erikoisliitteen suunnittelussa ei ollut vaikea keksiä kiinnostavia jutunaiheita. Vaikeaa oli rajata, ketkä pitää aika- ja tilasyistä jättää pois.

Vanhoille tutuille naamoille jäi tässä kattauksessa poikkeuksellisen pieni rooli.

Suuri muutos vaikeuttaa ennustettavuutta. Ennustajaksi ei halunnut heittäytyä Pelicansin tuore päävalmentaja Ville Nieminenkään lehden pääjutussa.

Menneisyydestä Niemiseltä irtoaa kysyttäessä paljonkin. Hän puhuu tässäkin haastattelussa lätkäromantiikasta. Nieminen ei viittaa sillä pelisuorituksiin ja -tapaan, vaan ”lätkäromantiikka on tarinoita, elämistä ja olemista”.

”Se on sitä, kuinka paljon lätkä huokuu mukana. Se on vähentynyt, koska pelaajilla on muuta tekemistä. Tästä on tullut niin kilpailtua ja urheilullista, mutta samaan aikaan pelaajat ovat yksilövetoisempia, koska siihen suuntaanhan tämä jääkiekkoyhteiskunta on menossa. Lätkäromantiikalla ei ole enää niin suuri merkitys kuin sillä on ollut edelliselle ja sitä edelliselle sukupolvelle”, Nieminen selitti taustaksi.

Bussimatkojen korttiringit ovat hiipuvaa kansanperinnettä. Tämän päivän korttipelejä ovat videopelit, joita Patrik Laine ja monet muut saman sukupolven suomalaistähdet pelaavat – usein yhdessä – jopa tuntikausia päivässä. Se tuo myös ongelmansa. uutisoi äskettäin videopelejä pelaavien jääkiekkojunioreiden hälyttävästä univajeesta.

Vapaa-ajan viettotapojen kirjo on rajaton. Pelaaja voi uppoutua bussimatkan ajaksi kuulokkeet korvissa musiikkiin tai tablettitietokoneensa tarjoamiin viihdykkeisiin.

Tästä seuraa Niemisen mainitsema yksilövetoisuus. Se ei ole pelkästään huono asia. Jollekulle voi olla helpompi olla oma itsensä, kun ei tarvitse ahtautua perinteiseen lätkäjätkän muottiin.

Lehtemme henkilöjutut kertovat hyvin erilaisista persoonista.

Huippulupaava tshekkivahti Jakub Skarek, 18, opettelee Lahdessa itsenäistä elämää ja on jo yllätyksekseen huomannut nauttivansa ruoanlaitosta. Liigan historian kolmas itävaltalaispelaaja Manuel Ganahl ei tullut maininneeksi, pelaako hän videopelejä, mutta Suomen maisemista nauttivaksi luontoihmiseksi hän tunnustautui oitis. Jussi Olkinuora aikoo vielä pelaajauransa aikana suorittaa USA:ssa kesken olevan yliopistotutkintonsa.

Keni Karalahden tie zamboni-kuskista liigakiekkoilijaksi on ollut häkellyttävä. Ei sentään yhtä hurja kuin veljensä Jeren elämä, onneksi.

Jotain vanhaa myös: Hynek Zohorna tuo olemattoman kielitaitonsa myötä muistumia entisaikojen legendaarisista tshekkivahvistuksista.

Eiköhän tästäkin kaudesta tarinoita synny.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kuntavaaleissa saatetaan turvautua poikkeuksellisiin järjestelyihin koronan vuoksi – Osa niistä vaatisi lakimuutoksen
 2. Jatkuvat vahingonteot turhauttavat lahtelaisyrittäjiä – "Minua varoitettiin etukäteen, että kaikki kannattaa nostaa turvaan"
 3. Kuvataiteilija Matti Koskela piti omia yksityisnäyttelyitä ja opetti jopa laskettelua – hänet muistetaan Lahdessa muun muassa näistä julkisista teoksista
 4. Päijät-Hämeessä todettu kolme uutta koronavirustartuntaa
 5. Kauden avauspisteen napannut FC Lahti petrasi puolustuspeliään SJK:n isäntänä – "Tietyt pelaajavalinnat olivat puhtaasti taktisia"
 6. Henkilöauto tuhoutui pahasti tulipalossa Lahden Kilpiäisissä
 7. Poliisi otti Nastola-operaatiossa kiinni kaksi tapon yrityksestä epäiltyä
 8. Lahden torilla kokeillaan valvottua pyöräparkkia – "Erittäin hyvä idea"
 9. Turvallisten matkailumaiden lista piteni, thaimaalaisilla marjanpoimijoilla mahdollisuus tulla Suomeen töihin ensi maanantaista lähtien
 10. Jalkapannasta ei ole säilöönoton korvikkeeksi, sanovat virkamiehet – "Jos henkilö leikkaa sen pois ja heittää järven pohjaan, siinähän se oli"
 11. Lahden Seurahuone otti ensimmäisenä suomalaishotellina käyttöön katalyysipinnoituksen – tavoitteena torjua koronavirusta ja muita mikrobeja
 12. Perhosia havaittu tänä kesänä tavallista vähemmän
 13. Katumaasturia kuljettanut päihtynyt mies kolaroi ensin Lahdessa, jäi poliisin haaviin tuntia myöhemmin Asikkalassa
 14. Kansallisarkiston selvitys Vierumäen taistelusta: yli 300 kaatuneen määrä ei ole mahdollinen, suurin osa kaatuneista Lahden punakaartilaisia
 15. Enemmistöllä lahtelaisvaltuutetuista on toistaiseksi kriittinen kanta yhtymän ja Mehiläisen yhteisyritykseen – kokoomus ja vasemmisto edustavat ääripäitä, ja monissa ryhmissä kaivataan lisää tietoa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.