Yleisurheilun Eliittikisasarja väistyy, GP-kilpailut painottavat paria päälajia kerrallaan

Urheiluliiton (SUL) toimitusjohtaja Jarmo Mäkelän mukaan GP-kilpailut takaavat yhdessä Tähtikisojen kanssa sen, että kaikkien lajien kilpailijoille löytyy tasokkaita kilpailuja kotimaasta. LEHTIKUVA / MIKKO STIG

STT

Yleisurheilu tavoittelee ensi kesänä lisää näkyvyyttä uudistamalla kotimaisen kilpailusarjan. Eliittikisasarjan tilalle tulevat GP-kilpailut, jotka yrittävät vedota entistä enemmän myös nuoriin katsojiin.

– Kansainvälisen yleisurheiluliiton (IAAF) johtaja Sebastian Coe on peräänkuuluttanut rohkeita uudistuksia yleisurheilun niin sanottuihin yhden päivän kisoihin. Hän on puhunut muiden muassa yksittäisten lajien kisoista maailman metropolien keskustoissa. Suomessa uudistuksia tehdään tv-kisojen osalta kahdella rintamalla, Urheiluliiton (SUL) toimitusjohtaja Jarmo Mäkelä sanoi tiedotteessa.

Lajin näkyvyyden kannalta on merkittävää, että Yle televisioi kesän kilpailut. Mäkelän mukaan SUL kehittää kisojen rakennetta sisältö edellä, ei sääntökikkailuilla.

– Yleisurheilulla on Suomessa erinomaiset katsojaluvut. Uudistuksilla halutaan säilyttää nykykatsojat samalla, kun vedotaan tehokkaammin nuoriin katsojiin, Mäkelä arvioi.

GP-kisoja on kesällä viisi: Espoossa (13. 6.), Kuortaneella (23. 6.), Joensuussa (4. 7.), Lapinlahdella (28. 7.) ja Lappeenrannassa (22. 8.) Niistä jokaisessa on kaksi tai kolme tasokkaiden urheilijoiden päälajia, jotka sijoittuvat ohjelman loppupäähän.

– Timanttiliigaa on arvosteltu siitä, että kilpailut ovat hyvin samanlaisia. Me haluamme, että kukin GP-kilpailu on oma tapahtumansa, jossa on omat ominaispiirteensä, Mäkelä korosti.

SUL:n ja Ylen sopimukseen kuuluvat lisäksi kolme yhden lajin tv-kilpailua: Kultainen Keihäs Vantaalla (26. 5.), moukarikarnevaalit Kaustisella (29. 6.) ja Keihäskarnevaalit Pihtiputaalla (1. 7.).

Nuoret tähdet esiin

Urheiluliitto haluaa nostaa GP-kilpailuissa esille myös lajin tulevaisuuden tähdet.

– Jokaiseen kilpailuun tulee kaksi tai kolme nuorten lajia. Nuoret kiinnostavat nuoria ja iäkkäämpiäkin, Mäkelä totesi.

Mäkelän mukaan GP-kilpailut takaavat yhdessä Tähtikisojen kanssa sen, että kaikkien lajien kilpailijoille löytyy tasokkaita kilpailuja kotimaasta. Urheiluliiton mukaan myös palkintorahat kasvavat Eliittikisoihin verrattuna.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Olympiamelojan perheessä kajakki kulkee vauhdikkaasti jo kolmannessa polvessa – "Kun isä ja poika ovat samassa ryhmässä, välillä loimuaa"
 2. Kolme ruorijuoppoa jäi kiinni Ruotsalaisella
 3. Olympialaisten siirtyminen sieppasi Pauliina Poletia syvältä, mutta lahtelaiskasvatti kokosi itsensä – "Olen yrittänyt nauttia mahdollisimman paljon"
 4. Kauppalehti: lahtelaismies löysi 30 000 euron arvoisen kultahipun
 5. Syövän kanssa taisteleva pariskunta on tehnyt kalliopihastaan upean harrastuksen – katso kuvat kauniista pihasta
 6. Maanviljelijä putosi viljasiiloon Iitissä – "Valitti alaselkää, mutta oli tajuissaan koko ajan"
 7. Pirjo Lempiäisen kahvila toimii Lahden torilla samalla paikalla, jolle hänen äitinsä perusti aikoinaan kalakojun
 8. THL: Uusia koronavirustartuntoja todettu 20
 9. "Yksi elämäni parhaista kesistä" – koronapandemia toi ohjaaja Renny Harlinin 35 vuoden tauon jälkeen koko kesäksi Suomeen
 10. Kolmen päihtyneen kuljettajan matka liikenteessä päättyi poliisin väliintuloon
 11. Suolistosyövät yleistyvät – nuorimmat sairastuneet ovat alle nelikymppisiä
 12. Illallinen taivaan alla järjestetään ensimmäistä kertaa Asikkalan Vääksyssä
 13. Tulevaisuuden keskussairaalalle muurattiin peruskivi koronan vuoksi jälkikäteen Lahdessa
 14. Lahden Launeella järjestetään lauantaina skeittitapahtuma – lajiin pääsee tutustumaan lainalaudalla
 15. Pirjo Heikkilän Pirjo-hahmo joutuu jatkuvasti noloihin tilanteisiin –  "Koko sarjan idea lähti siitä, että jännitän ja ujostelen yleensä uusien ihmisten seurassa"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.