Yleisurheilun Eliittikisasarja väistyy, GP-kilpailut painottavat paria päälajia kerrallaan

Urheiluliiton (SUL) toimitusjohtaja Jarmo Mäkelän mukaan GP-kilpailut takaavat yhdessä Tähtikisojen kanssa sen, että kaikkien lajien kilpailijoille löytyy tasokkaita kilpailuja kotimaasta. LEHTIKUVA / MIKKO STIG

STT

Yleisurheilu tavoittelee ensi kesänä lisää näkyvyyttä uudistamalla kotimaisen kilpailusarjan. Eliittikisasarjan tilalle tulevat GP-kilpailut, jotka yrittävät vedota entistä enemmän myös nuoriin katsojiin.

– Kansainvälisen yleisurheiluliiton (IAAF) johtaja Sebastian Coe on peräänkuuluttanut rohkeita uudistuksia yleisurheilun niin sanottuihin yhden päivän kisoihin. Hän on puhunut muiden muassa yksittäisten lajien kisoista maailman metropolien keskustoissa. Suomessa uudistuksia tehdään tv-kisojen osalta kahdella rintamalla, Urheiluliiton (SUL) toimitusjohtaja Jarmo Mäkelä sanoi tiedotteessa.

Lajin näkyvyyden kannalta on merkittävää, että Yle televisioi kesän kilpailut. Mäkelän mukaan SUL kehittää kisojen rakennetta sisältö edellä, ei sääntökikkailuilla.

– Yleisurheilulla on Suomessa erinomaiset katsojaluvut. Uudistuksilla halutaan säilyttää nykykatsojat samalla, kun vedotaan tehokkaammin nuoriin katsojiin, Mäkelä arvioi.

GP-kisoja on kesällä viisi: Espoossa (13. 6.), Kuortaneella (23. 6.), Joensuussa (4. 7.), Lapinlahdella (28. 7.) ja Lappeenrannassa (22. 8.) Niistä jokaisessa on kaksi tai kolme tasokkaiden urheilijoiden päälajia, jotka sijoittuvat ohjelman loppupäähän.

– Timanttiliigaa on arvosteltu siitä, että kilpailut ovat hyvin samanlaisia. Me haluamme, että kukin GP-kilpailu on oma tapahtumansa, jossa on omat ominaispiirteensä, Mäkelä korosti.

SUL:n ja Ylen sopimukseen kuuluvat lisäksi kolme yhden lajin tv-kilpailua: Kultainen Keihäs Vantaalla (26. 5.), moukarikarnevaalit Kaustisella (29. 6.) ja Keihäskarnevaalit Pihtiputaalla (1. 7.).

Nuoret tähdet esiin

Urheiluliitto haluaa nostaa GP-kilpailuissa esille myös lajin tulevaisuuden tähdet.

– Jokaiseen kilpailuun tulee kaksi tai kolme nuorten lajia. Nuoret kiinnostavat nuoria ja iäkkäämpiäkin, Mäkelä totesi.

Mäkelän mukaan GP-kilpailut takaavat yhdessä Tähtikisojen kanssa sen, että kaikkien lajien kilpailijoille löytyy tasokkaita kilpailuja kotimaasta. Urheiluliiton mukaan myös palkintorahat kasvavat Eliittikisoihin verrattuna.

Kommentoi

Mainos: Lahden Diakonialaitos

Heidi kamppaili oman jaksamisensa kanssa, kunnes sai avukseen Sinin

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut