Palloliiton tukipaketti on ensiapua jalkapalloseuroille – "Laastaria, jolla pyritään tuomaan helpotusta"

Palloliiton puheenjohtaja Ari Lahti näkee Suomen mestari KuPSin pääomistajana seurojen ankean arjen läheltä. HEIKKI SAUKKOMAA / LEHTIKUVA

STT

Koronaviruksen kuristamat kotimaiset jalkapalloseurat saivat alkuviikosta hieman helpotusta, kun Suomen palloliitto päätti tukea ahdinkoon ajautuneita seuroja miljoonapaketilla. Kysymys on ensiavusta.

Palloliiton hallitus myönsi kolmen miljoonan euron kokonaistukipaketin, joka koostuu sekä suorista taloudellisista että epäsuorista tuen muodoista. Osana pakettia on miljoonan euron suuruinen ylimääräinen avustus, jolla lievitetään koronapandemian akuuttivaiheen haittoja seuroille.

Palloliiton puheenjohtaja Ari Lahti näkee Suomen mestari KuPSin pääomistajana seurojen ankean arjen läheltä.

– Tukipaketti ei yksin pelasta yhtään seuraa. Se on laastaria, jolla pyritään tuomaan tilanteeseen helpotusta, Lahti kuvailee.

Tulopuoli jäissä

Kun Suomen hallitus ennen maaliskuun puoliväliä antoi suosituksen yli 500 hengen joukkokokoontumisten kieltämisestä, miesten jalkapalloliigan otteluohjelma repesi riekaleiksi. Liigan oli tarkoitus alkaa 11. huhtikuuta, mutta nyt pääsarjajalkapalloa nähdään kotimaassa aikaisintaan kesäkuun alussa.

Tilanne on seuroille kestämätön. Liigaseura työllistää vähintään 40–50 ihmistä, joille pitäisi maksaa palkkaa.

– Tulojen saanti viivästyy, kun sarjat eivät käynnisty ennen kesäkuun alkua. Seurojen palkkalistoilla on merkittävä määrä pelaajia ja muita työntekijöitä, Lahti kertoo.

Hän tekee nopean laskutoimituksen, kuinka pahasti rahoitusvaje uhkaa, vaikka Suomessa pelaajien palkkataso on kansainvälisessä vertailussa alhainen.

– Liigaseuran kulut ovat 150 000–200 000 euroa kuukaudessa. Yhteensä liigan 12 seuraa tekevät tappiota 1,5–2 miljoonaa kuukaudessa. Raakaa tämä on, Lahti myöntää.

Urheilukin bisnestä

Seurojen edessä siintävät tappiot ovat niin lohduttomia, että jalkapalloväki huutaa valtiovaltaa apuun. Palloliitto on muiden urheilujärjestöjen tavoin ollut lisäavustuksen toivossa yhteydessä opetus- ja kulttuuriministeriöön.

– Valtion mukaantuloa tarvitaan. Myös Business Finland olisi rahoittajana hyvä saada mukaan, Lahti pohtii.

Pienet ja keskisuuret yritykset panevat toivonsa Business Finlandin rahoitusapuun, mutta urheiluseurat on perinteisesti leimattu harrastetoimijoiksi, väliinputoajiksi.

– Urheilua ei oikein mielletä bisnekseksi, vaikka liigaseurat ovat yhtä lukuun ottamatta oy-pohjaisia. Huippuseurat pyörittävät liiketoimintaa siinä kuin ravintolat.

Supistettu liiga?

Liigahallituksen on määrä kokoontua lähipäivinä. Mietinnässä on, millaisella aikataululla pääsarjaa päästään pelaamaan ja kuinka laajana.

– Mitä pidemmälle kauden aloitus menee, sitä supistetumpana liigaa pelataan. Ensin vaihtoehtona on varmaan kaksinkertainen sarja.

Lahden KuPSin täkynä olisi Suomen mestarille varma paikka europeleissä.

– Euroopan jalkapalloliitto Uefa on viestittänyt, että jos kansalliset sarjat alkavat kesäkuussa, europelit pystyttäisiin pelaamaan kutakuinkin normaalissa järjestyksessä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden Nikkilässä asuvat naapurukset loihtivat pihoilleen perennapuutarhan ja valon ja varjon valtakunnan – Avoimet puutarhat -tapahtuma houkutteli kurkistamaan raja-aitaa pidemmälle
 2. Vesijeteillä pörrääminen Lahden sataman alueella poikii valituksia – Vesijärvellä ajelua rajoitetaan, mutta poliisin mukaan "juuri kukaan jeteillä liikkuvista ei tiedä siitä", tarkista tästä paikat, joihin jeteillä ei ole asiaa
 3. Reportaasi: Seurasimme kuukauden ajan ensikertalaisia mansikkapellolla – suomalaiset vetivät vertoja jopa ukrainalaisille
 4. Bottas paahtoi voittoon dramaattisessa F1-avauskisassa – Hamilton putosi palkintokorokkeelta aikasakon takia
 5. "Viimeinen laadunvarmistus" jää yhä useammin tekemättä – Ruumiinavausten määrä on romahtanut ja asiantuntijat ovat osin eri linjoilla muutoksen syistä
 6. Rikosmysteerejä, kirjallisuutta, parisuhdejuttuja ja Itämeri-tarinoita – tässä 11 podcast-vinkkiä kesään
 7. Humalainen kuski törmäsi autolla puuhun Hollolassa, kyydissä useampi matkustaja
 8. Pirjo-Liisa ja Kari Penttilä viihtyvät kesämökillä Hartolassa niin hyvin, että halusivat muuttaa sinne pysyvästi – "Kahden kodin ylläpitäminen ei tuntunut enää järkevältä"
 9. Evartti ja Elian Web nousivat Suur-Hollola-sankareiksi – "Tunne voittaa Suur-Hollola-ajo Evartilla on sanoinkuvaamaton"
 10. Melkein joka taloudessa on kaapeissaan hylättyä elektroniikkaa, vaikka se olisi arvokkainta kierrätystavaraa
 11. Jokimaan ravit: Mask Off on orimattilalaisen Tapio Perttusen uusi ikäluokkatähti
 12. Toinen halusi tietoa, toinen vapauksia – näin ex-jengipomo Keijo Vilhusesta tuli huumepoliisin tietolähde koko 2000-luvun ajaksi
 13. Suomessa todettu viisi uutta koronavirustartuntaa, yhteensä tartuntoja todettu 7 253
 14. Kemiönsaaren pikkukylissä voi nauttia saariston tunnelmasta ja mauista – merimatkaa kannattaa jatkaa Bengtskärin majakalle saakka
 15. Lukijalta: Kotihoidon hoitajien työhyvinvointi on otettava vakavasti

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.