Mestiksen joukkuemäärää pyritään kasvattamaan – ensi kaudella ei ole pelillisin perustein pelkoa putoamisesta

Imatran Ketterän valmentaja Maso Lehtonen puhui joukkueelleen mestaruusmitali kaulassa Imatralla huhtikuussa 2019. Topi Lainio / LEHTIKUVA

STT

Jääkiekkoliiton hallitus on päättänyt kasvattaa toiseksi korkeimman sarjatason Mestiksen joukkuemäärän 14:ään tulevaksi kaudeksi. Kahta ylimääräistä sarjapaikkaa tarjotaan Suomi-sarjan välieriin edenneille joukkueille lisenssimenettelyllä. Suomi-sarjan välierissä pelasivat Kiekko-Espoo, Hunters, FPS ja D-Kiekko.

– Jos hakijoita on enemmän kuin kaksi, liitto valitsee talouden, olosuhteiden sekä urheilun arvioinnilla kaksi parhaaksi soveltuvaa hakijaa ja määrittää heille oikeuden hakea lisenssiä. Tällä toimenpiteellä turvataan sarjan jatkuvuus siinäkin tapauksessa että jokin seura joutuu kaikesta huolimatta luopumaan sarjapaikastaan, tiedotteessa kerrottiin.

Mestiksen kahden viimeisen joukkueen ja Suomi-sarjan välierien voittajien välillä piti pelata karsinnat kevättalven aikana, mutta kausi päättyi ennen aikojaan koronaviruksen vuoksi.

Ensi kaudella karsintoja ei järjestetä, koska niiden poistamisella halutaan helpottaa seuroihin kohdistuvaa taloudellista painetta. Karsintojen pelaamatta jättäminen koskee vain kautta 2020–21. Kauden 2021–22 joukkuemäärästä päätetään ensi kauden loppuun mennessä.

Jo 12 joukkueella on lisenssi

Liiton lisenssikomitea myönsi jo sarjalisenssit kaikille Mestiksessä pelanneille 12 joukkueille. Vaarana on, että hankalassa taloustilanteessa jokin joukkueista ei pysty osallistumaan ensi kauden sarjaan.

Pudotuspelien pelaamatta jättäminen iski rajusti seurojen tulopuoleen.

– Arvio koronaviruksen aiheuttamista tulonmenetyksistä Mestis-seuroille on yhteensä noin 1,8 miljoonaa euroa. Tilanne vaatii nopeita, innovatiivisia ja paikoittain myös erittäin vaikeita päätöksiä, Mestiksen operatiivinen johtaja Olli Aro sanoi tiedotteessa.

Mestiksen hallitus, Mestiksen seurat ja Jääkiekkoliitto käynnistivät tukitoimet Mestiksen tilanteen helpottamiseksi. Sarjajärjestelmän ja pelaamistavan muutosten lisäksi Mestis tekee säästöjä. Noin miljoonan euron tuet koostuvat useista toimista – myös säästöistä ja uusien tulovirtojen kanavoimisesta seuroille. Lisäksi kokoonpanosääntöjä muokataan.

– Jokaisella joukkueella tulee olla tulevalla kaudella vähintään kolme U20-ikäistä kenttäpelaajaa per peli. Tähän kiintiöön ei lasketa maalivahteja, tiedotteessa kerrottiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Asukasyhdistyksen viime hetken vetoomus tehosi: Uudenmaankadun varren kuuset säästyvät sittenkin
 2. Lahden kaupunki käynnistää yt-neuvottelut lomautuksista
 3. 2.4. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Tartuntojen määrä lisääntyi edellispäivästä kuudella
 4. Karisma jättää perimättä kahviloilta ja ravintoloilta vuokraa
 5. Lahden keskustan isot liikenneratkaisut siirtyvät kauas tulevaisuuteen – "Turha tuoda käsittelyyn tällä valtuustokaudella"
 6. Asikkalainen Pihamaan tila sai ruokakulttuuripalkinnon
 7. Jo tuhannet yritykset pyytäneet lyhennysvapaata lainoihinsa - "Erityisesti pienten yritysten tilanne on erittäin vaikea"
 8. Lahtelainen Reijo "Repe" Ruohola ei malttanut jäädä eläkkeelle vaan pisti pystyyn uuden yrityksen – " Pää pysyy terävänä jos jotain touhuaa"
 9. Nastolan skeittiparkin rakentaminen siirtyy ensi vuoteen
 10. Iitin kunta aloittaa yt-neuvottelut, esillä lomautukset
 11. Kuinka etäkoulu sujuu teidän perheessänne? Etlari tekee juttua koulunkäynnistä juuri nyt ja pyytää oppilaiden ja vanhempien tarinoita
 12. Korona-ajassa jotain hyvääkin: Yritykset keksivät uusia ansaintatapoja – Ginitislaamo tekee käsidesiä, kukkakauppa myy autokaistalta
 13. Lahden torilla on lähes autiota: tällaista "markkinapäivää" ei ole ennen nähty
 14. Lahtelaiskoulujen etäruokailu kerää vahvasti suosiota – satoja ateriapakkauksia on silti jäänyt jakamatta
 15. Lahden keskustan ilmaiset parkkipaikat tuovat helpotusta ravintoloitsijoille - "Tämä on niin hyvä idea, että tätä kannattaa jatkaa koronan jälkeenkin", sanoo Mamma Marian toimitusjohtaja

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.