Korona kuristaa moottoriurheilun MM-sarjoja – ratamoottoripyöräilyn kuninkuusluokan MotoGP:n alku uhkaa lykkääntyä kesään

Formula 1:n kangerrellut kauden alku on paistatellut julkisuuden valokeilassa. AFP / LEHTIKUVA

STT

Pandemiaksi laajennut koronavirus kurittaa kovalla kädellä maailman urheilutapahtumia. Pahimmin pandemia puree pitkän kalenterikauden moottoriurheilutapahtumiin, kuten ratamoottoripyöräilyn, formula ykkösten ja rallin MM-sarjoihin.

Formula 1:n kangerrellut kauden alku on paistatellut julkisuuden valokeilassa. F1-väki oli kokoontunut maaliskuun alussa Australian Melbourneen aloittaakseen MM-sarjan, mutta kisa peruuntui viime hetkellä koronapelon vuoksi.

Tämän jälkeen kauden MM-kalenterista on Melbournen lisäksi varmuudella siivottu perinteikäs Monacon gp. Näillä näkymin F1-kausi on tarkoitus aloittaa kesäkuun puolivälissä Kanadan Montrealissa.

Vaikeutensa on ratamoottoripyörien MM-sarjallakin. Pienemmät luokat Moto2 ja Moto3 pääsivät aloittamaan kautensa Qatarin gp:ssä maaliskuun alkupuolella, mutta sarjan kuninkuusluokka MotoGP törmäsi maailmalla vireillä olleisiin matkustusrajoituksiin, ja kilpailu jäi ajamatta.

Sen jälkeen koko MotoGP:n MM-sarjassa siirrettiin Thaimaan, Texasin ja Argentiinan kilpailut. Ne on tarkoitus sijoittaa loppukauteen.

Myös toukokuulle ajoitetut Espanjan, Ranskan ja Italian MM-kilpailut ovat uhattuna.

Loppukaudesta tulee ruuhkainen

Suomalaisittain asetelmasta tekee mielenkiintoisen se, että heinäkuun toisena viikonloppuna on määrä ajaa Suomen ensimmäinen MotoGP:n MM-kilpailu Iitin KymiRingillä. Jos toukokuulle aiotut MM-kilpailut jäävät ajamatta ja kausi alkaisi kesäkuussa Katalonian gp:llä, KymiRingillä järjestettäisiin kalenterikauden neljäs kisa.

MotoGP:n markkinointi- ja tv-oikeuksia hallinnoiva Dorna -yhtiö on valmis venyttämään MM-kalenteria kahdella viikolla marraskuun loppuun saakka.

– Tavoitteemme on, että MM-sarjasta ajetaan mahdollisimman monta kisaa, Dornan toimitusjohtaja Carmelo Ezpeleta vakuuttaa uutistoimisto AFP:lle.

Dorna on jopa valmis ajattamaan siirrettyjä MM-kisoja MotoGP:n perinteisellä kesätauolla heinäkuun puolivälistä elokuun alkuun.

MM-kalenteri ruuhkautuu loppukaudesta. Jos Dornan suunnitelmat toteutuvat, loka-marraskuulle tulee kaksi kolmen viikonlopun jaksoa, jolloin kisoja ajetaan viikon välein peräkkäin.

Lähteenä myös AFP.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kinnarin tilalla Hollolassa pannaan nyt lautaselle suolaista ja makeaa kuin juhlan kunniaksi – tilamyymälöissä ja sisustuskahviloissa käy kova vilske, ja myyntiluvuissa ohitetaan paikoin viime kesän numerot
 2. Orimattilalainen Jani Paukku on Suomen vaarallisimmassa työssä: "Moni ajattelee, että täällä voi suhata, miten sattuu"
 3. Sopimuspalokuntien toiminta uudistuu: koko maassa puhuttaneet korvauskiistat aiheuttavat luultavasti koko varallaolojärjestelmän uusiutumisen
 4. Varo: Tässä kulkee elävä hevonen – "Usein hevosen jalka on mennyt vaneripohjaisen trailerin lattian läpi"
 5. Minna Laaksonen kinusi pyllyjumppapuvun – Aerobic vyöryi saleihin 1980-luvulla ja mullisti ryhmäliikunnan
 6. Lahtelaiset radonurakat menevät markkinaoikeuden ratkaistavaksi - Tarjouskilvan hävinnyt yrittäjä väittää Lahden Talojen maksavan roimaa ylihintaa
 7. Punkin purema voi tehdä allergiseksi liharuualle – harvinaista sairautta ei osata aina tunnistaa, joten diagnoosin saanti voi kestää vuosia
 8. On pakko painaa pitkää päivää – elokuvantekijöillä on nyt kiire kuroa umpeen koronaepidemian sotkemia aikatauluja
 9. FC Kuusysissä pelaavat Venla ja Maija Meronen tähtäävät liigapelaajiksi – mahdollinen kohtaaminen olisi uusi kokemus aina samalla puolella pelanneille siskoksille
 10. Jussi Eerikäisen Vierailija-kolumni: Iällä on väliä – valitettavasti
 11. Ensimmäinen ampiaisenpisto ei ole koskaan vaarallinen, mutta moni ei tiedä, onko vakavasti allerginen pistoille
 12. Muumimaailmassa sadusta tulee hetkeksi totta – Tove Janssonin rakastettujen tarinoiden hahmoja pääsee tapaamaan poikkeuskesänäkin
 13. Lukijalta: Omaishoitajien asemaa on välttämätöntä parantaa
 14. Löysitkö luonnosta kuolleen supikoiran? Ruokavirasto tutkii sille lähetetyistä näytteistä vakavia eläintauteja
 15. Kolumni: Työleiri etsii reippaita tiimipelaajia

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.