Ruuskanen hyväksyi Tokio-päätöksen haikein mielin – mielessä välähti neljän vuoden työ ja olympialaisten takia tehdyt leikkausho

Mattssonin kauden pääkisa on aikaisintaan elokuussa.. Emmi Korhonen. / LEHTIKUVA

STT

Keihäänheiton kolminkertainen arvokisamitalisti Antti Ruuskanen otti haikein mielin vastaan Tokion olympialaisten siirron ensi vuoteen. Mieleen nousivat päällimmäisinä neljän vuoden työ sekä olkapään ja polven leikkaushoidot, jotka hän oli käynyt läpi olympiaunelmansa takia.

– Kova päätös, ja tuli siitä haikea tunnelma, mutta kisojen siirto oli myös selkeä päätös, Ruuskanen kertoi tunnelmistaan STT:lle.

– Tässä tilanteessa kisojen järjestäminen ei ollut enää sellainen asia, jonka voi väkisin runtata. Oli hyvä, ettei ratkaisua enää pitkitetty.

Ruuskasella on olympiahopea Lontoon 2012 kisoista. Rion 2016 olympialaisissa hän oli kuudes. Tavoitteena ja unelmana on edelleen olympiakulta, mutta ensi kesä ratkaisee jatkon.

– Toivottavasti päästään kilpailemaan. Nyt kesän päätavoite on Pariisin EM-kisoissa, jos ne järjestetään, Ruuskanen totesi.

– Ura jatkuu nykyisin vuosi kerrallaan, joten syksyllä täytyy tehdä asiasta selkeä ratkaisu.

Ruuskasen olympiaunelma on nyt sen varassa, että "tukijoita riittää, keihäs lentää ja paikat ovat kunnossa". Jos nämä kolme kohtaa toteutuvat, jatkopäätös on syksyllä helppo.

Kova tulos alle ja tähtäin Tokioon

Ruuskanen pääsi heittämään hallissa keihästä ennen kuin koronavirus alkoi levitä Suomessa. Nyt hän käy Kuopiossa yksityisellä kuntosalilla, jossa hän voi myös heittää palloa seinään. Heitot keihäällä jatkuvat, kun säät lämpenevät.

Uudet suunnitelmat ovat vielä tekemättä, kun kesän kisoista ei ole varmuutta. Ruuskanen haluaisi ehdottomasti päästä kilpailemaan myös mahdollisen olympiaprojektin takia.

– Olisi ehdottomasti parempi kilpailla ensi kauttakin varten, ja olisi hyvä saada kova tulos alle, Ruuskanen totesi.

Viime kaudella Ruuskanen satutti polveaan Lapinlahden vesisateessa. Dohan MM-kisoissa rustonpalaset ujuttautuivat polvilumpion väliin, mikä pilasi jalan hermotuksen.

Ruuskasen viime kauden parhaaksi tulokseksi jäi kesän avauskilpailun voittoheitto 85,15.

Tokioon valittu uimari Mattsson aloitti uuden peruskuntokauden

Aamuharjoitukset Harjavallan uimahallissa kuuluivat keskiviikkonakin Matti Mattssonin harjoitusohjelmaan. Tieto Tokion olympialaisten siirtymisestä ei vienyt porilaisuimarin treenihaluja.

– Harjoittelemme sillä meiningillä, että viimeistään syksyllä varmaan kisataan, Mattsson kertoi puhelimitse STT:lle.

Kotikaupungin uimahalli on koronaviruksen uhan takia suljettuna, mutta apu löytyi runsaan 30 kilometrin päästä. Mattssonin valmentaja Eetu Karvonen kyseli harjoittelumahdollisuuksia lähikunnista, ja Harjavallan kaupungin vapaa-aikasihteeri Vesa Hakala lähti ajamaan asiaa.

Hakala ymmärtää huippu-urheilua, sillä ex-mäkihyppääjä edusti Suomea kaksissa MM-kisoissa ja oli voittamassa 1991 MM-joukkuehopeaa Val di Fiemmessä.

– Suuri kiitos Harjavallalle, Mattsson sanoi.

– 25 metrin altaassa saan jopa kropasta harjoituksellisesti enemmän irti kuin 50 metrin altaassa. Käymme Eetun kanssa uimahallissa kerran päivässä. Lisäksi teen kotona alakerrassa punttia joka toinen päivä, ja joka toinen päivä on juoksulenkki, Mattsson valotti.

Olympialaisten lisäksi kesän uintikalenterista peruuntuivat jo kesäkuun lopun SM-uinnit. Budapestissa uitavat pitkän radan EM-kisat siirtyivät alustavasti toukokuulta elokuulle.

– Onhan tämä vähän epäselvää meininkiä, kun ei tiedä, koska seuraavan kerran kilpailee. Mutta jatketaan työntekoa, Mattsson sanoi.

Hän aloitti uuden peruskuntokauden, sillä heinäkuun sijasta kauden pääkisa on aikaisintaan elokuussa.

– Tammikuussa oli jo kuukauden mittainen peruskuntokausi. Jos EM-kisat uidaan syksyllä, jonkinlaisia viikonloppuvapaita pitää välillä ottaa. Muuten kaudesta tulee pitkä, sillä takanakin jo pitkä harjoituskausi, Mattsson kertoi.

Tokioon joulukuussa valittu rintauimari ei stressaa suunnitelmien muutoksista. Tokion kisojen siirtäminen näytti päivä päivältä varmemmalta.

– Hoidetaan oma tontti mahdollisimman hyvin eikä levitetä tautia, Mattsson korosti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Päivähoitoyrittäjät tivaavat Lahden kaupungilta tarkkoja syitä toiminnan keskeyttämiselle – "Olen kysynyt, jopa anellut"
 2. Lahtelaiseen Koivistoisen Mansikkapaikkaan tulvii työhakemuksia – yritys rekrytoi tälle kaudelle ensisijaisesti kotimaista työvoimaa, mutta monilla marjatiloilla jännitetään, kuinka sadon käy
 3. Huutaja voi jäädä rannalle nettihuutokaupassa – oikeusasiamies vaatii ulosottomiestä huolehtimaan ostajaehdokkaiden yhdenvertaisesta kohtelusta
 4. Finnairin lomautetut työntekijät auttavat Päijät-Hämeen koululaisia läksyjen teossa, chat auki kahdesti viikossa
 5. Jenna Lindén on liikuttanut ja opastanut ihmisiä maailmalla – koronavirustilanne pysäytti Sveitsissä asuvan lahtelaisen arjen
 6. Henkirikos Kärkölässä, nainen vangittiin toisen taposta epäiltynä
 7. Urheilukanavat koronan kourissa: Tarjontaa riittää, mutta nostalgia ei kannattele loputtomiin – ”Vähän kuin katsoisi romanttista komediaa”
 8. Lahdessa voi saada tilapäisen vapautuksen iltapäivätoiminnan maksuista
 9. Halton, Merivaara ja Hermetel valmiina kumppaninsa kanssa tehohoitotilojen tuotantoon koronapotilaille – tilapäisiä tiloja voisi tarvittaessa rakentaa esimerkiksi messu- ja urheiluhalleihin
 10. Ylen gallup: Koronakriisi paisutti SDP:n suosiota – pääministeripuolue nousi lähes perussuomalaisten rinnalle
 11. Yhteys Lahden Myllysaareen on nyt poikki, silloista huonokuntoisin saa uudet puupalkit
 12. MTV: Hollannissa pysäytettiin Suomeen matkalla ollut iso huumelasti, Helvetin enkeleitä vangittu tapaukseen liittyen
 13. 8.4. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Koronatartuntojen määrä ei ole kasvanut - Päijät-Hämeessä 46 tartuntaa
 14. Nämä päijäthämäläiset ravintolat tarjoavat nyt ruokaa kotiin tai noudettavaksi, katso päivittyvä lista
 15. Tutkimus kumoaa pinttyneet väitteet: Koko Suomen maaseutu ei tyhjene, vain neljäsosa alueista taantuu pysyvästi

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.