Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Leivotko mokkapaloja vai ahkeroitko talkoissa? Vastaa ESS:n kyselyyn ja kerro, mikä olisi paras tapa rahoittaa lasten harrastustoimintaa

Ruuskanen hyväksyi Tokio-päätöksen haikein mielin – mielessä välähti neljän vuoden työ ja olympialaisten takia tehdyt leikkausho

Keihäänheiton kolminkertainen arvokisamitalisti Antti Ruuskanen otti haikein mielin vastaan Tokion olympialaisten siirron ensi vuoteen. Mieleen nousivat päällimmäisinä neljän vuoden työ sekä olkapään ja polven leikkaushoidot, jotka hän oli käynyt läpi olympiaunelmansa takia.

– Kova päätös, ja tuli siitä haikea tunnelma, mutta kisojen siirto oli myös selkeä päätös, Ruuskanen kertoi tunnelmistaan STT:lle.

– Tässä tilanteessa kisojen järjestäminen ei ollut enää sellainen asia, jonka voi väkisin runtata. Oli hyvä, ettei ratkaisua enää pitkitetty.

Ruuskasella on olympiahopea Lontoon 2012 kisoista. Rion 2016 olympialaisissa hän oli kuudes. Tavoitteena ja unelmana on edelleen olympiakulta, mutta ensi kesä ratkaisee jatkon.

– Toivottavasti päästään kilpailemaan. Nyt kesän päätavoite on Pariisin EM-kisoissa, jos ne järjestetään, Ruuskanen totesi.

– Ura jatkuu nykyisin vuosi kerrallaan, joten syksyllä täytyy tehdä asiasta selkeä ratkaisu.

Ruuskasen olympiaunelma on nyt sen varassa, että "tukijoita riittää, keihäs lentää ja paikat ovat kunnossa". Jos nämä kolme kohtaa toteutuvat, jatkopäätös on syksyllä helppo.

Kova tulos alle ja tähtäin Tokioon

Ruuskanen pääsi heittämään hallissa keihästä ennen kuin koronavirus alkoi levitä Suomessa. Nyt hän käy Kuopiossa yksityisellä kuntosalilla, jossa hän voi myös heittää palloa seinään. Heitot keihäällä jatkuvat, kun säät lämpenevät.

Uudet suunnitelmat ovat vielä tekemättä, kun kesän kisoista ei ole varmuutta. Ruuskanen haluaisi ehdottomasti päästä kilpailemaan myös mahdollisen olympiaprojektin takia.

– Olisi ehdottomasti parempi kilpailla ensi kauttakin varten, ja olisi hyvä saada kova tulos alle, Ruuskanen totesi.

Viime kaudella Ruuskanen satutti polveaan Lapinlahden vesisateessa. Dohan MM-kisoissa rustonpalaset ujuttautuivat polvilumpion väliin, mikä pilasi jalan hermotuksen.

Ruuskasen viime kauden parhaaksi tulokseksi jäi kesän avauskilpailun voittoheitto 85,15.

Tokioon valittu uimari Mattsson aloitti uuden peruskuntokauden

Aamuharjoitukset Harjavallan uimahallissa kuuluivat keskiviikkonakin Matti Mattssonin harjoitusohjelmaan. Tieto Tokion olympialaisten siirtymisestä ei vienyt porilaisuimarin treenihaluja.

– Harjoittelemme sillä meiningillä, että viimeistään syksyllä varmaan kisataan, Mattsson kertoi puhelimitse STT:lle.

Kotikaupungin uimahalli on koronaviruksen uhan takia suljettuna, mutta apu löytyi runsaan 30 kilometrin päästä. Mattssonin valmentaja Eetu Karvonen kyseli harjoittelumahdollisuuksia lähikunnista, ja Harjavallan kaupungin vapaa-aikasihteeri Vesa Hakala lähti ajamaan asiaa.

Hakala ymmärtää huippu-urheilua, sillä ex-mäkihyppääjä edusti Suomea kaksissa MM-kisoissa ja oli voittamassa 1991 MM-joukkuehopeaa Val di Fiemmessä.

– Suuri kiitos Harjavallalle, Mattsson sanoi.

– 25 metrin altaassa saan jopa kropasta harjoituksellisesti enemmän irti kuin 50 metrin altaassa. Käymme Eetun kanssa uimahallissa kerran päivässä. Lisäksi teen kotona alakerrassa punttia joka toinen päivä, ja joka toinen päivä on juoksulenkki, Mattsson valotti.

Olympialaisten lisäksi kesän uintikalenterista peruuntuivat jo kesäkuun lopun SM-uinnit. Budapestissa uitavat pitkän radan EM-kisat siirtyivät alustavasti toukokuulta elokuulle.

– Onhan tämä vähän epäselvää meininkiä, kun ei tiedä, koska seuraavan kerran kilpailee. Mutta jatketaan työntekoa, Mattsson sanoi.

Hän aloitti uuden peruskuntokauden, sillä heinäkuun sijasta kauden pääkisa on aikaisintaan elokuussa.

– Tammikuussa oli jo kuukauden mittainen peruskuntokausi. Jos EM-kisat uidaan syksyllä, jonkinlaisia viikonloppuvapaita pitää välillä ottaa. Muuten kaudesta tulee pitkä, sillä takanakin jo pitkä harjoituskausi, Mattsson kertoi.

Tokioon joulukuussa valittu rintauimari ei stressaa suunnitelmien muutoksista. Tokion kisojen siirtäminen näytti päivä päivältä varmemmalta.

– Hoidetaan oma tontti mahdollisimman hyvin eikä levitetä tautia, Mattsson korosti.