Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Viritä vapaalle

Raimo Hauta-aho aloittaa 30. vuoden kesäteatterin parissa - moni kesäteatteri ottaa vastaan myös uusia kasvoja

Raimo Hauta-aho on tuttu näky Heinäsuon kesäteatterissa, jossa hän aloittaa tänä vuonna 30. kautensa. Kuva: Mirja Hussain

Hollolalaisella Raimo Hauta-aholla riittää kokemusta kesäteatterin lavalta. Heinäsuon kesäteatterin konkari on nähty rooleissa 29 kesän ajan, vuodesta 1988 lähtien. Ensi kesänä edessä on siis teatteriharrastuksen juhlavuosi.

Teatteri-innostus lähti liikkeelle, kun työkaveri houkutteli Hauta-ahon mukaan Ei auta itku riemulomalla -näytelmään. Aiemmin Hauta-aho oli näytellyt ainostaan yhdessä kansakoulun koulunäytelmässä.

- Siinä saattoi olla kyse siitä, että opin hyvin ulkoa, eikä näyttelemisestä ollut kyse, hän hymähtää.

Teatteri on kuitenkin aina kiinnostanut. Kun Hauta-aho istui katsomossa, mielessä oli, että hänenkin pitäisi olla lavalla.

- Aina kun taputetaan, tulee hieno fiilis myös yleisössä. Se on katsojallekin hieno hetki.

Ei enää ensirakastajan roolia

Nyt Heinäsuolla on alettu pikku hiljaa touhuamaan ensi kesää. Vastikään kokoustettiin esiintymispaikasta. Kevättalvella etsitään väkeä näytelmän toteuttamiseen, usein puskaradion kautta.

- Jos väkeä tarvitaan, yleensä on löytynyt. Nuorille olisi tarvetta. Minä en enää saa ensirakastajan roolia, Hauta-aho naurahtaa.

Kesäteatterin vakio-ohjaaja on Jori Halttunen. Harjoituksia on keväällä harva se viikko: ennen esitystä harjoitellaan 30-40 kertaa. Lisäksi tehdään kulissit.

- Onneksi on ymmärtäväinen vaimo! Hauta-aho naurahtaa.

- Toistojen määrä on valtava. Niitä on tehty tarpeeksi, kun voi leikkiä reploilla.

Sitoutumista vaaditaan

Esiintymiseen tähtäävä harrastus vaatii melkoisesti sitoutumista. Koska kesäteatteria tehdään usein harrastajavoimin, myös harjoitukset ovat iltaisin ja viikonloppuisin. Niinpä Hauta-aho on voinut sovitella harrastuksen työnteon oheen.

Kesä menee silti enimmäkseen teatterin parissa.

- Kesäloma on usein vasta, kun näytäntökausi on ohi.

Hauta-aho oli pitkään mukana myös Hollolan näyttämöllä, mistä muistona on kolme vuosittain jaettavaa Holo-patsasta. Kuva: Mirja Hussain

Teatteri on toinen elämä

Mitä teatteriharrastus sitten antaa sitoutumisen vastapainoksi?

- Ainakin ärräpäitä, Hauta-aho sanoo heti, mutta jää miettimään asiaa pidemmäksi aikaa.

- Kaiken se antaa. Onhan se toinen elämä minulle. On kiva katsella toisten tekemistä, siinä oppii itsekin. Ainahan sitä jännittää, mutta on hieno fiilis, kun näytelmä tulee valmiiksi.

Lisäksi teatteri on hyvää vastapainoa työlle. Aiemmin noin 37 vuotta verhoomossa työskennellyt mies toimii nykyään seurakuntamestarina Hämeenkosken kappeliseurakunnassa.

Osin nykyisen työnsä takia Hauta-aho onkin jättänyt talviteatteriharrastuksensa. Vuodesta 1995 vuoteen 2013 asti hän oli mukana myös Hollolan näyttämöllä. Siitä on muistona kolme Holo-patsasta vuosilta 2002, 2010 ja 2013.

Tuolloin harrastus vei oikeastaan koko vuoden. Kun kesäteatterin esityskausi päättyi, alkoivat Hollolan näyttämön harjoitukset.

Ei tarvitse olla vakavaa

Kesäteatteri on usein kevyttä komediaa, Hauta-ahon sanoin "kesähömppää".

- Tykkään komediameiningistä. Ei tarvitse olla niin kantaaottavaa tai vakavaa. Yleisön nauru on hieno fiilis backstagella. Joskus katsomossa itketäänkin.

Viime kesänä Mäntysuopaa ja metsämansikoita -näytelmässä Hauta-aho näytteli härskejä sananmuunnoksia laukovaa juoppoa.

- Ensin ne kaksimielisyydet hirvittivät. Mutta sillehän ihmiset eniten nauravat.

Teatteriin

Moni kesäteatteri hakee vielä väkeä

Osa teattereista on tehnyt ensi kesän näyttelijävalinnat, mutta joihinkin pääsee vielä mukaan. Osallistuminen muihin tehtäviin talkoolaisena on lähes aina mahdollista.

Ainopuiston teatteri, Lahti: Ensi kesän casting oli marraskuussa.

Heinäsuon kesäteatteri, Hollola: Ensi kesän kuviot vielä auki, mutta innokasta väkeä otetaan mielellään mukaan.

Iitin Harrastajateatteri, Iitti: Uudet kasvot tervetulleita. Ensi kesänä tarjolla myös lapsirooleja. Ensimmäinen kokoontuminen Iitin lukiolla 10.1.

Kuurina Teatteri, Sysmä: Ensi kesän näyttelijät ovat aloittaneet Itä-Hämeen kansalaisopiston kurssin jo syksyllä.

Lahden Kesänäyttämö, Lahti: Työllistää nuoria kesäisin. Pääsykokeet järjestetään myöhemmin tänä keväänä. Tilannetta voi seurata Kuntarekryn verkkosivuilta ja Lahden kaupungin kulttuurikeskuksen Facebook-sivuilta

Nastolan Pisarateatteri, Lahti: Uusi kausi alkaa helmikuussa. Tietoa saa esimerkiksi teatterin verkkosivuilta ja Facebookista.

Orimattilan kesäteatteri, Orimattila: Jätinpesän näyttelijävalinnat on tehty. Latoteatterin lastennäytelmään näyttelijöitä ei ole vielä valittu.

Padasjoen kesäteatteri, Padasjoki: Näytelmää ei ole vielä valittu; uutta väkeä haetaan tammikuussa.

Pesäkallion kesäteatteri, Lahti: Osa näyttelijöistä on ammattilaisia, mutta tarve mahdollisiin avustaviin rooleihin selviää myöhemmin. Casting järjestetään yleensä helmi-maaliskuussa.

Urajärven Kartanoteatteri, Asikkala: Rekrytilaisuus näyttelijöille lauantaina 27.1. Haetaan vähintään 15 vuotta täyttäneitä näyttelijöitä.

Vuorenmäen kesäteatteri, Orimattila: Uutta väkeä haetaan. Teatteri tekee yhteistyötä Wellamo-opiston kanssa, joten mukaan pääsee ainakin osallistumalla keväällä opiston näyttämöilmaisun kurssille.

Marjaana Lahola
marjaana.lahola@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi