Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Tiede ja tekniikka

Tutkijat: Arktis lämpenee jopa seitsemän astetta – valtava määrä poroja on jo nääntynyt nälkään ja kuollut ikiroudasta vapautuneeseen pernaruttoon

Ilmaston lämpeneminen lisää äärimmäisiin sääilmiöihin liittyviä riskejä, kuten tappavia lämpöaaltoja ja metsäpaloja.

Kansainvälisen verkoston tutkimus osoittaa, kuinka nopeasti arktinen alue lämpenee ja millaisia globaaleja seurauksia lämpeneminen aiheuttaa napa-alueille ja muulle maailmalle. Kuva: Risto Aalto

Arktinen alue on lämmennyt tällä vuosikymmenellä 0,75 celsiusastetta, kun maailmanlaajuisesti lämpenemistä on tapahtunut 0,8 celsiusastetta yhteensä 137 vuoden aikana.

Tulokset julkaistiin Science Advances -tiedejulkaisussa, ja niistä uutisoi Lapin yliopisto.

Kansainvälisen verkoston tutkimus osoittaa, kuinka nopeasti arktinen alue lämpenee ja millaisia globaaleja seurauksia lämpeneminen aiheuttaa napa-alueille ja muulle maailmalle.

Kansainväliseen monitieteiseen tutkimukseen osallistui 15 tutkijaa neljästätoista tutkimusorganisaatiosta. Suomesta mukana oli Lapin yliopiston Arktinen keskus.

– Useat viimeisen vuosikymmenen muutoksista ovat niin dramaattisia, että se saa miettimään, mitä seuraava vuosikymmen tuo tullessaan, sanoo Kalifornian yliopiston professori Eric Post tiedotteessa.

Tutkimus havainnollistaa, että kahden asteen nousu maapallon keskilämpötilassa voisi tarkoittaa seitsemän asteen nousua Arktiksella ja kolmen asteen nousua Antarktiksella joinakin kuukausina vuodesta.

– Yleisen skenaarion mukaan maapallon ilmasto voi lämmetä keskimäärin kaksi astetta 40 vuodessa. Mutta arktisella alueella kahden asteen nousu on jo todellisuutta muutaman kuukauden vuodessa. Alueen keskiarvo voi saavuttaa kaksi astetta jo 25 vuotta ennen muuta maailmaa, Post sanoo.

Ilmaston lämpeneminen vaikuttaa laajasti Arktiksen ja Antarktiksen luontoon, perinteisiin elinkeinoihin, tundran kasvillisuuteen ja metaanipäästöihin sekä sulattaa merijäätä ja mannerten jääpeitteitä.

– Muutos näkyy jo arktisella alueella. Esimerkiksi äärimmäiset vaihtelut talvisäässä ovat aiheuttaneet valtavia porokuolemia Venäjällä, kun jäätynyt lumipeite on estänyt poroilta ravinnon saannin, toteaa tutkimusprofessori Bruce Forbes Lapin yliopiston Arktisesta keskuksesta..

– Porojen joukkokuolemia on aiheuttanut lisäksi ikiroudasta vapautunut pernarutto

Tutkijat painottavat, että jos hiilipäästöjä ei hillitä, ilmaston lämpeneminen vaikuttaa erityisen paljon elämään polaarialueiden ulkopuolella.

Ilmaston lämpenemisen seurauksena mannerten jääpeitteiden sulaminen Arktiksella ja Antarktiksella nostattaa meriveden pintaa, minkä lisäksi erityisesti pohjoisella pallonpuoliskolla äärimmäisiin sääilmiöihin liittyvät riskit, kuten tappavat lämpöaallot ja metsäpalot, lisääntyvät.

– Se, mikä tapahtuu Arktiksella, vaikuttaa myös muuhun maailmaan, sanoo Pennsylvanian osavaltion yliopiston professori Michael Mann.

Lue myös: Rekikoirabisnes vetää Lapin eläinmatkailua – vetokoiria on maakunnassa tuhansia
 
Eija Marja-aho
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi