Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Tiede ja tekniikka

Evoluutiopsykologi haluaisi masennuksen hoidon keskittyvän syihin, ei oireisiin – " Lääkehoidon sijaan olisi tehokkaampaa palkata ja kouluttaa esimerkiksi personal trainereita"

Rantalan mukaan psykologiassa ei ole juuri huomioitu sitä, että aivot ovat kehittyneet erilaisessa ympäristössä kuin missä nyt elämme.

Kuva: Juha Rika

Evoluutiopsykologi Markus J. Rantalalla on suuri tavoite: masennuksen hoidon ja koko psykiatrian kokonaisvaltainen uudistaminen.

Turun yliopistossa työskentelevän Rantalan mukaan nykyinen hoito perustuu aivan väärään lähtökohtaan.

– Henkilökohtainen mielipiteeni on, että masennuslääkkeistä on enemmän haittaa kuin hyötyä. Meidän täytyisi puuttua masennuksen juurisyihin, Rantala toteaa.

Juuri julkaistussa Masennuksen biologia -kirjassaan Rantala lähestyy masennusta ja kaksisuuntaista mielialahäiriötä evoluutiopsykologian näkökulmasta.

– Psykologiassa ei ole aiemmin juuri otettu huomioon sitä, että ihmisen aivot ovat kehittyneet miljoonien vuosien aikana ja aivan toisenlaisessa ympäristössä kuin missä nykyisin elämme. Tarkoitukseni on muuttaa psykiatriaa ja masennuksen hoitoa perusteellisesti. Evoluutiopsykologia tarjoaa teoriapohjan tälle työlle.

Kuva: Juha Rika

Rantala korostaa, että mielialan laskeminen voi olla evoluution kannalta hyödyllinen tila. Jos syynä on yksinäisyys, se voi saada ihmisen hakeutumaan lajitovereiden seuraan.

Luonnonvalinta on siis yrittänyt muuttaa selviytymiselle ja lisääntymiselle epäedullista tilannetta käyttämällä hyödykseen yksinäisyyden tunnetta.

– Jos oireet auttavat ratkaisemaan masennuksen laukaisseen ongelman, oireiden hoitaminen ei välttämättä ole potilaan kannalta edullista, Rantala sanoo.

Masennus ja hetkellinen mielialan lasku kuuluvat normaaliin ihmiselämään. Ongelmaksi ne muodostuvat, kun tila kroonistuu.

Länsimainen elämäntyyli voi Rantalan mukaan johtaa krooniseen stressiin, matala-asteiseen tulehdukseen ja suolisto-ongelmiin. Näistä saattaa seurata kliiniseksi luokiteltava masennustila, jos elämässä tapahtuu vastoinkäymisiä. Kliininen masennus on psykiatrinen mielialahäiriö, joka ei liity ulkoisiin tekijöihin, kuten esimerkiksi sairauksiin.

Mikä sitten saa nykyihmisen masentumaan? Rantala nostaa kirjassaan esiin monia syitä, kuten liian vähäisen liikunnan, liiallisen syömisen ja siitä seuraavan ylipainon, liian hygienian, univajeen, vähentyneen yhteisöllisyyden, luontokokemuksen puutteen ja yksinäisyyden.

Markus J. Rantala. Kuva: Juha Pietiläinen

Perinteisissä metsästäjä-keräilijäyhteisöissä masennus on puolestaan erittäin harvinainen tila.

– Mielialaa laskevien tapahtumien todennäköisyys on metsästäjä-keräilijöillä huomattavasti suurempi kuin vaikkapa nyky-Suomessa. Yleisin esimerkki on lapsikuolleisuus: tutkimusten mukaan jopa puolet metsästäjä-keräilijäyhteisöjen lapsista kuolee ennen murrosikää, Rantala sanoo.

Yksi tehokas keino masennuksen hoidossa on liikunta. Fyysisen toiminnan vaikutus mielialaan käy ilmi jo muutamassa minuutissa. Masennuslääkkeiden vaikutus alkaa usein näkyä vasta useiden viikkojen kuluttua.

Masennuslääkkeistä on enemmän haittaa kuin hyötyä. Markus J. Rantala

Rantalan mukaan ongelmana on, että masentunut ihminen ei ehkä jaksa lähteä liikkeelle oma-aloitteisesti.

– Lääkehoidon sijaan olisi huomattavasti tehokkaampaa palkata ja kouluttaa esimerkiksi personal trainereita, jotka auttaisivat masentuneen ihmisen liikkeelle. He voisivat hakea hänet kotoaan liikkumaan muutaman kerran viikossa ja kannustaisivat elämäntaparemonttiin, Rantala esittää.

Muita tehokkaita masennuksen hoitokeinoja ovat terveellinen ruokavalio, ylipainon välttäminen, säännöllinen unirytmi ja laadukkaat sosiaaliset suhteet.

Luokittelu

12 masennustyyppiä

Infektio

Krooninen stressi

Yksinäisyys

Traumaperäinen stressihäiriö

Hierarkiakonflikti

Rakkausongelmat

Läheisen kuolema

Synnytyksen jälkeinen mielialahäiriö

Vuodenaikamasennus

Altistuminen kemikaaleille

Somaattiset sairaudet

Nälkiintyminen

Jaakko Kinnunen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi