Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Tiede ja tekniikka

Tutkijat paljastavat pophittien salaisuuden: Tästä syystä kappaleista tulee supersuosittuja

The Beatles julkaisi 27 ykköshittiä USA:ssa ja Britanniassa vuosina 1962-1970. Kuva: Arkisto/Merja Turunen

Mikä on maailman tarttuvimpien pophittien salaisuus? Ne paitsi täyttävät kuuntelijoiden ennakko-odotukset mutta samalla myös yllättävät heidät: pophiteissä nämä elementit ovat täydellisessä tasapainossa.

Tällaisia hittejä ovat muun muassa James Taylorin Country Roads, Tina Turnerin What's Love Got to Do with It ja Beatlesin Ob-la-di, Ob-la-da.

Asia selviää tuoreesta tutkimuksesta, jossa tiedemiehet analysoivat yli 700 poplaulua. Aiheesta kertoo brittilehti Daily Mail.

Norjalais-saksalainen tutkimusryhmä analysoi 80 000 sointua 745 kappaleesta, jotka ylsivät USA:n top 100 -hittilistalle vuosien 1958 ja 1991 välillä.

Kun kappale soi, kuuntelija muodostaa aina odotuksia sille, mitä ääniä tai sointuja kappaleessa voi kuulla seuraavaksi. Tämän tiedon perusteella tutkimusryhmä kehitti tietokonemallinnuksen, jonka avulla mitattiin kuuntelijoiden ennakointia ja yllätyksellisyyttä kappaleissa.

Ryhmä tarkasteli 79:n kappaleita kuunnelleen koehenkilön aivotoimintaa.

Tutkijat havaitsivat, että musiikinkuuntelijoiden aivotoiminta lisääntyi kolmella alueella: mantelitumakkeessa, aivotursossa ja kuuloon liittyvässä aivokuoressa.

Näillä aivonosilla on iso rooli tunteiden ja äänten käsittelyssä, oppimisessa ja muistamisessa.

Tutkijat kertoivat Cell Press -lehdessä, että musiikki tuottaa mielihyvää, koska se innostaa kuuntelijaa jatkuvasti luomaan ja ratkaisemaan kappaleeseen liittyviä odotuksia.

– Suosikkikappaleissa on todennäköisimmin täydellinen tasapaino: tiedämme, mitä niissä tapahtuu seuraavaksi, mutta ne myös yllättävät meidät jollakin odottamattomalla tavalla, kiteyttää tutkimusryhmän vetäjä, Max Planck Institute for Human Cognitive and Brain Sciencesin filosofian väitöskirjatutkija Vincent Cheung.

Tutkijat ehdottavat, että jatkotutkimus voisi käsitellä sitä, miten ennakko-odotusten ja yllätyksellisyyden elementit toimivat muissa taidemuodoissa, kuten tanssissa ja elokuvassa.

Lue myös: Lahtelainen metalliyhtye Entwine lopettaa, ja se vetää perustaja Aksu Hantun haikeaksi – "Oli se pettymys"
Tuomas Massinen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi