Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Tiede ja tekniikka

Valtaosalta ravihevosista löytyy suuvammoja – vauriot jäävät helposti huomaamatta

Kuolaimiin liittyvät pehmyskudosvauriot ovat yleisiä huolia hevosmaailmassa. Kuvituskuva. Kuva: Arkisto/Saara Karttunen

Ravihevoset saavat usein vammoja kilpailuissa kuolainten takia, selviää Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisen tiedekunnan ja Suomen Hippoksen tutkimuksesta.

Yli 80 prosentilla tutkimuksessa tarkastetuista ravureista löytyi suusta kuolainten vaikutusalueelta vaurioita kilpailusuorituksen jälkeen.

Vammat jäävät helposti huomaamatta, koska ne eivät näy ulospäin.

– Kuolaimiin liittyvät pehmytkudosvauriot ovat yleisiä huolia hevosmaailmassa, mutta niitä ei ole aiemmin selvitetty ravureilta Suomessa. Tämän vuoksi kartoitimme Hippoksen hyvinvointihankkeessa ravureiden suun kuntoa kilpailusuorituksen jälkeen, kertoo Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisen tiedekunnan tohtorikoulutettava, eläinlääkäri Kati Tuomola.


Tutkimusta varten tarkastettiin 261 satunnaisesti valittua 3–15-vuotiasta hevosta. Hevosia oli 115 lähdöstä kymmenessä eri ravikilpailussa neljällä länsisuomalaisella raviradalla. Hevosista 78 oli suomenhevosia, 151 lämminverisiä ja 32 poneja.

Jokainen hevonen tutkittiin vain kerran tutkimuksen aikana. 84 prosentilla 261 tutkitusta hevosesta oli vammoja kuolainten alueella.

Tutkimuksen luokituksen mukaan vauriot olivat 21 prosentilla hevosista lieviä, 43 prosentilla kohtalaisia ja 20 prosentilla vakavia.

Muutamiin aikaisempiin tutkimuksiin verrattuna havaitsemamme tulokset ovat samansuuntaisia. Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisen tiedekunnan professori Anna Valros

Verensekaista sylkeä havaittiin kahdella prosentilla hevosista suun ulkopuolella ja lisäksi verta kuolaimissa viidellä prosentilla.

Verensekainen sylki on merkki, jota raveja valvova eläinlääkäri tutkii rutiininomaisesti.

Hippos on ohjeistanut, että jos verta havaitaan ennen lähtöä, hevonen tarkastetaan ja tarvittaessa poistetaan lähdöstä.

Jos verta huomataan lähdön jälkeen, hevonen tarkastetaan ja sille voidaan asettaa määräaikainen kilpailukielto ja eläinlääkärin tarkastus ennen seuraavaan kilpailuun ilmoittamista.

– Muutamiin aikaisempiin tutkimuksiin verrattuna havaitsemamme tulokset ovat samansuuntaisia. Kuitenkin ilman yhdenmukaista vaurioiden luokittelujärjestelmää vertailua on vaikea tehdä. Siksi toivomme, että Kati Tuomolan tässä tutkimuksessa kehittämä, kentälle sopiva luokittelujärjestelmä mahdollistaa laajemmin vertailevan tutkimuksen tekemisen, kertoo Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisen tiedekunnan professori Anna Valros.

Tuomas Massinen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi