Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Tiede ja tekniikka

Vanhempien tulee luoda lapsilleen selkeät säännöt digimaailmaan

Lasten ja nuorten aivot tarvitsevat taukoja älylaitteista, sillä itsesäätelytoiminnot ovat huipussaan vasta yli 20-vuotiaana.

Onttolan koulun viitosluokkalaisilla Oskari Örnillä (vas.), Nella Hyttisellä, Jenni Hirvosella ja Jiro Jeskasella on kotona selkeät säännöt älylaitteiden käytöstä. Koulunsa oppilasagentit Hyttinen, Hirvonen ja Jeskanen opastavat myös muita koulun oppilaita ja joskus opettajiakin digilaitteiden ja erilaisten sovellusten käyttöön. Kuva: Marko Puumalainen

Teini kyhjöttää sohvalla ja pelaa kavereiden kanssa Fortnitea. Hyppää, varo! kuuluu mekastus, joka välittyy kaiuttimien kautta omissa kodeissaan yhtä aikaa pelaaville kavereille. Kun peli on ohi, teini käy pikaisesti syömässä ja jatkaa kännykkänsä kanssa omaan huoneeseen.

Vanhempia raivostuttaa. Nyt riittää pelaaminen! Ja kännykkä kädestä pois!

Tätä on elämä monissa suomalaiskodeissa. Vanhemmat ovat ihmeissään lasten pelaamisesta ja älylaitteiden viihdekäytöstä. Pitäisikö laitteet piilottaa kokonaan ja pakottaa lapset pihalle?

Psykologian tohtori, aivotutkija Mona Moisalan mukaan ei, sillä laitteet ovat tulleet jäädäkseen.

– Jos älylaitteet eivät vie aikaa muilta tärkeiltä arjen asioilta, niin yleensä ei ole mitään hätää. Vanhempien tehtävä on huolehtia, ettei laitteiden käyttö mene liialliseksi, eli kodeissa tarvitaan selkeitä sääntöjä ja laitteiden käyttöön taukoja.

Jopa television taustahäly voi olla vauvalle haitallista

Aivojen kehitykselle merkittävää aikaa on koko lapsuus ja nuoruus, sillä kasvuvaiheessa aivot ovat hyvin herkkiä muutoksille. Mitä pienempi lapsi, sitä enemmän hän tarvitsee ohjausta ja sääntelyä laitteiden käytössä.

Pienen vauvan kanssa tärkeitä ovat vuorovaikutustaidot, eivätkä alle kaksivuotiaat tarvitse mitään elektronista mediaa. Jo television taustahäly saattaa vaikuttaa pienen lapsen kehitykseen. Myös vanhemman jatkuva kännykän räpeltäminen voi vaikuttaa haitallisesti lapseen.

– Jos vauvan vuorovaikutus vanhemman kanssa keskeytyy jatkuvasti esimerkiksi kännykän takia, se voi vaikuttaa myöhemmin kielteisesti jopa lapsen kielitaidon kehittymiseen ja keskittymistaitoihin.

Lue myös: Älypuhelinten käyttöä rajoitetaan armeijassa vain vähän, mutta sotilasasioista pitää pistää suu suppuun
 

2–5-vuotiaille suositellaan enintään tunnin ruutuaikaa päivässä. Asiantuntijat eivät anna suoria suosituksia koululaisille ja nuorille, mutta kehottavat rajaamaan fyysisesti passiivisen älylaiteajan kahteen tuntiin ja nivomaan älylaitteiden käytön osaksi tasapainoista arkea. Laitteet on hyvä panna sivuun etenkin oppimistilanteissa, kuten läksyjä lukiessa.

– Vanhempien on syytä tarkkailla lasta. Jos lapsi pelaa tuntimääräisesti paljon, mutta nukkuu, ulkoilee ja tapaa kavereitaan kasvotustenkin tarpeeksi eikä pelaaminen aiheuta ongelmia, asiat ovat todennäköisesti hyvin. Jos lapsi käy ylikierroksilla vähästäkin pelaamisesta, vanhempien voi olla hyvä miettiä pelaamisen rajoittamista.

"Unta on tärkeä suojella"

Teini-iän lähestyessä unirytmi myöhästyy ja kännykkä saattaa sujahtaa myös sänkyyn. Tämä saattaa vaikeuttaa nukahtamista.

– Unta on niin tärkeä suojella, että vanhempien kannattaa käydä nuoren kanssa vääntö puhelimen iltakäytöstä. Lapselta voi kysyä, onko hän huomannut olevansa väsynyt koulussa ja jos on, niin voisiko se johtua myöhäisestä puhelimen käytöstä. Yhdessä voidaan sitten sopia, että laitteet pannaan aikaisemmin kiinni.

Teini-ikäisten kohdalla Moisala ei suosita koteihin pakkoja, vaan yhdessä sopimista.

– Kun nuoren kanssa pohditaan yhdessä, mikä on sopivaa ja järkevää älylaitteen käyttöä, hän sopeutuu perheen yhteisiin sääntöihin paremmin.

Vanhempi, kysele lapsilta somesta ja peleistä

Teini-iässä aivoissa tapahtuu uusi kasvupyrähdys, ja aivot herkistyvät mielihyvälle sekä nopeille palkkioille. Moisalan mukaan tämä voi olla yksi syy, miksi nuoret viettävät paljon aikaansa sosiaalisessa mediassa. Lisäksi koska aivojen etuotsalohkot kehittyvät huippuunsa vasta lähemmäs 30-vuotiaana, itsesäätely ei aina toimi.

– Koska nuorta motivoi palkkiohakuisuus, pienetkin tykkäykset somessa aktivoivat nuoren aivoja. Toisaalta negatiiviset kommentit aiheuttavat herkästi ikäviä tuntemuksia. Jos nuori kokee jäävänsä ulkopuoliseksi somekeskustelusta, hänen aivonsa kipukeskukset reagoivat.

Vaikka nykylapset kasvavat kännykkä kädessä, tutkijat eivät voi vielä sanoa, että he olisivat erilaisia kuin vanhempansa. Jatkuva piippaus ja huomion herpaantuminen kuormittaa yhtä lailla lapsia kuin aikuisia.

– Lasten ja nuorten aivot ovat kuitenkin erityisen herkkiä, ja siksi meidän on oltava hereillä asian kanssa, Moisala sanoo.

Vanhempia Moisala vinkkaa tutustumaan avoimesti ja uteliaasti lasten netti- ja pelimaailmaan.

– Vanhempi voi viisastua paljon, kun kyselee lapsilta, että mitä siellä somessa tehdään ja miksi jotkut pelit ovat parempia kuin toiset.

Teknologia

Vinkkejä älylaitteiden käyttöön

Rajoita pienten lasten passiivista ruutuaikaa, sillä runsas ruutuaika on yhteydessä keskittymisvaikeuksiin myöhemmällä iällä.

Alle 2-vuotiaille ruutuaikaa ei suositella lainkaan.

2–5-vuotiaille suositus on enintään tunti ruutuaikaa päivässä, koska pienillä lapsilla aikaa kuluu muiden perustaitojen opettelemiseen (kädentaidot, juoksu ja kiipeily sekä mielikuvitusleikit).

Suosi pienille lapsille mieluummin rauhallisia ja opettavaisia ohjelmia (kuten Pikku Kakkonen tai Muumit) kuin nopeatempoisia ja viriketäyteisiä.

Pohdi yhdessä koululaisten ja nuorten kanssa älylaitteiden käyttöön sopivaa aikaa (ilman että arjen hyvinvointi kärsii). Huomioi pelien ikärajat ja niiden sisältö.

Rauhoita opiskelutilanne häiriötekijöitä, jotta aivot eivät ylikuormitu.

Parhaimmillaan älylaitteiden käyttö on luonteva osa aivojen kehitystä tukevaa ympäristöä silloin, kun liikunta, kasvokkainen sosiaalinen vuorovaikutus, terve ruokavalio ja riittävä uni ovat kunnossa.

Lähde: Lapset, nuoret ja älylaitteet (Duodecim)
Saija Kauhanen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi