Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Tiede ja tekniikka

Nuorilla aikuisilla eniten yksinäisyyttä, haitallisinta on pitkittynyt yksinäisyys

Kuva: armi salonen

Tutkimusten mukaan Suomessa on eniten yksinäisiä nuorissa aikuisissa.

– 18–24-vuotiaista 15 prosenttia kokee yksinäisyyttä usein tai jatkuvasti. Seuraavaksi eniten yksinäisyyttä on yli 70-vuotiailla, Helsingin yliopiston kaupunkiteologian yliopistonlehtori Henrietta Grönlund sanoo.

Yksinäisyydellä tarkoitetaan subjektiivista kokemusta siitä, että ihmissuhteita on liian vähän tai että ne ovat vääränlaisia. Tietoisesti valittu ja hyväksi koettu yksinolo ovat eri asia.

Haitallisinta on kroonitunut yksinäisyys, joka liittyy usein masennukseen ja fyysiseen sairastavuuteen. Yksinäisyyden tunteessa elimistö kertoo, että ihmiseltä puuttuu jotain elintärkeää.

Yksinäisyyden syyt ovat usein yhtä moninaisia kuin sen ilmenemismuodotkin.

– On lapsuuteen ja perhedynamiikkaan liittyviä tekijöitä: yksinäisten vanhempien lapsista tulee muita helpommin yksinäisiä, kun lapsi ei pääse oppimaan sosiaalisia taitoja ja empatiakykyä aikuisten ystävyyssuhteita seuraamalla. Myös huono-osaisuuteen liittyy yksinäisyyttä, ja toisaalta ihminen voi vain yksinkertaisesti eristäytyä ilman että kukaan puuttuu siihen, Grönlund toteaa.

Kaupunkiteologin mielestä yksinäisyyden vähentämisessä ja ennaltaehkäisessä tulisi lähteä liikkeelle hyvän elämän edistämisestä. Tässä osansa voivat tehdä yhteiskunta, erilaiset yhteisöt ja yksilöt.

– Yhteiskunnallisella tasolla voimme pyrkiä vähentämään eriarvoisuutta ja vaikuttaa esimerkiksi siihen, millaiset luokkakoot kouluissa on ja minkälaista toimintaa lapsille ja nuorille pystytään järjestämään. Jokainen voi vähentää yksinäisyyttä kiinnittämällä huomiota siihen, miten kohtelemme ja kohtaamme toisiamme.

Lue myös: Yksin asuvia on paljon - onko heidät huomioitu kuluttajina?
Chiméne Bavard
chimene.bavard@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi