Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Tiede ja tekniikka

"Melu ei ainakaan naapuria häiritse, vihreä kateus voi olla todennäköistä" – Huoleton nurmikkorobotti vapauttaa omistajansa muihin hommiin

Automaattinen ruohonleikkuu toimii sateella, rinteissä ja esteet kiertäen.

Itävallassa valmistettu Viking huolehtii nurmikosta. Mitä useammin sen antaa leikata, sitä vähemmän syntyy leikkuujätettä. Kuva: Jaana Kautto

Akkukäyttöinen ja automaattinen robottiruohonleikkuri on laiskan, saatikka mökkiläisen tai veneilijän pelastus. Robottileikkuri tekee työnsä haluttuun aikaan, ei välitä säästä (leikkuu käy sateella, jos sitä ei ole ohjelmallisesti estetty), tuulesta eikä vaadi päivänvaloa. Homma hoituu, milloin kodinomistaja haluaa.

Sitä paitsi sähköinen robottileikkuri ei aiheuta pakokaasuja, koska se saa voimansa sähköakuista. Eikä ole yhtä äänekäs kuin se naapurin 2-tahtileikkuri, joka huutaa kuin viimeistä päivää.

Testasimme ­Vikingin iMow-leikkurin MI 632 P. Vikingit kuuluvat Stihlin tuoteperheeseen, ja kaikki vihreät Vikingit muuttuvatkin tulevaisuudessa keltaisen Stihleiksi. Vikingin robottileikkureiden hinnat vaihtelevat 1 290:stä 3 690 euroon. Testattu, 2 490 euron hintainen MI 632 P huolehtii jopa 4 000 neliön nurmikosta, optimaalinen ala on kuitenkin 2 000 neliötä eli esimerkiksi 40x50-metrinen ala.

Huoleton laite latautuu itse

Testipäivänä oli hienoinen sade, joka ei työtä haitannut. Viking huolehti leikkuusta niin, että se teki tovin töitä ja kävi välillä latautumassa.

Melu ei ainakaan naapuria häiritse, vihreä kateus voi olla todennäköistä. yrittäjä Klaus Kettunen

– Laite on huoleton, käyttäjän pitää vain huolehtia terän terävyydestä ja aika ajoin puhdistaa alusta. Kun leikkuri leikkaa usein, ei alustaankaan ennätä kerääntyä juuri mitään leikkuujätettä. Sateella ja pitkän nurmikon aikana paakkuuntunutta ruohikkoa on enemmän, sanoo jyväskyläläisen Kuokkalan Huolto-Kartanon yrittäjä Klaus Kettunen.

Teroittamisen voi tehdä viilalla itse tai antaa sen asiantuntevan pienkonekorjaamon tehtäväksi.

– Melu ei ainakaan naapuria häiritse, vihreä kateus voi olla todennäköistä, Kettunen sanoo.

Pitkässä heinässä laite sääti tehoja ja nopeutta heinän pituuden mukaan. Se kulki alueen halki ja latasi itseään niin kauan, että koko alue oli leikattu.

Osaa väistää esteitä

Kun robottileikkuria valitsee, on otettava huomioon nurmikon koko ja sen keskimääräinen kaltevuus. Robotti kyllä selviää jopa 45 asteen rinteestä, mutta voimaa tarvitaan silloin enemmän kuin aivan tasaisen nurmikon leikkuuseen. Roboteilla on kyky väistää esteitä, mennä pikalataukseen kesken isomman nurmikon leikkaamisen ja jatkaa työtä. Rajauslangalla estetään, ettei kone karkaa naapurin puolelle.

Lue myös: Tekoäly ja robotit muuttavat työelämää – asiantuntijat ovat huolissaan suomalaisten osaamisesta ja laittaisivat kaikki takaisin koulun penkille
 

Varastamisesta ei ole mitään hyötyä, koska laite hälyttää kovaäänisesti ilmaan nostettaessa. Lisäksi siihen saa henkilökohtaisen PIN-koodin, joka estää ulkopuolisilta laitteen käytön. C-malleissa on GPS-lähetin, joka näyttää Find my iMow -toiminnolla leikkurin olinsijan.

Jotkut mallit tottelevat mobiilisovellusta

Useimmat iMowit tottelevat älypuhelimen mobiilisovellusta. Sillä voi säätää leikkuuajankohtaa ja leikattavan nurmikon kohtaa tai seurata leikkurin kulkua. Android- tai iOS-sovellus kertoo myös, onko terä tylsynyt tai iMow jäänyt paikoilleen. Myös leikkuuohjelman päivitys tapahtuu sovelluksella.

Testattu MI 632 P ei ole sovellusohjattu. Halvin Vikingin malli, jota voi älypuhelimella käskyttää, on 650 neliölle tarkoitettu MI 442 PC (2 090 euroa). Sovelluksella voi aloittaa leikkuun heti, muuttaa leikkuupäiviä tai seurata leikkurin arvoja ja tehoja. Viking ­tarjoaa isojen alueiden leikkaamiseen iMow Tea -ryhmittelyä, jossa 2–10 laitetta yhdessä leikkaavat laajoja nurmikenttiä.

Tekniset tiedot

MI 632 P Viking-robottileikkuri

Dynaaminen leikkuuohjelma jatkaa sateen tai keskeytyksen jälkeen siitä, mihin se jäi.

Mukautuva rinnenopeus kallistustunnistimen avulla.

Ruohon säästämiseksi sadetunnistimessa 5-portainen säätö, esimerkiksi rankkasateella iMowin voi määrätä pitämään automaattisesti taukoa.

Allesilppuava leikkuuterä.

Liikkuva kansi, jossa tunnistimet.

Maksiminousu 45 %.

Leikkuukorkeus 20–60 mm.

Leikkuuaika 150 minuuttia.

Leikkuun kesto 40 tuntia viikossa.

Latausaika 60 minuuttia.

Nimellisteho 185 W.

Akkutyyppi litiumioniakku 194 W, 29 V/6,8 Ah.

Paino 13 kiloa.

Taattu äänentehotaso 59 dB, mitattu äänenpainetaso 48 dB.

Myynti: muun muassa Lahden Siemen ja Kone

Lisävarusteina mm. pitäviä takapyöriä, latausaseman aurinkosuoja tai raskaat etupyörät mäkiseen maastoon.

Martti Ratia
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi