Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Tiede ja tekniikka

Vain kolmannes osaisi laittaa varastetun laitteen kiinni etänä, arvioi asiantuntija

Paikannuskaan ei vie aina varkaan luo.

Kuvituskuva: Colourbox

Älypuhelimen tai tabletin paikannustoiminnosta ei ole aina apua, vaikka omistaja olisi ottanut paikannuksen käyttöön ja laitteessa olisi virtaa.

Tämän sai huomata Helsingissä käymässä ollut mies, jonka iPad joutui harharetkille kaupungissa. Mies otti tietokoneella pilvipalvelun kautta yhteyden laitteeseensa ja alkoi seurata sen liikkeitä. Hän arveli niiden perusteella, että laite on varastettu ja ilmoitti poliisille. Miehen mukaan poliisi kuitenkin ilmoitti, etteivät he voi mennä availemaan tabletin paikannustietojen lähistöllä olevia reppuja.

Saman vastauksen sai nainen, jonka puhelin varastettiin junassa.

Myös hän otti avuksi pilvipalvelun, jonka avulla puhelin löytyi myöhemmin Tampereella asuvalta mieheltä. Nainen sai mieheen yhteyden, mutta tämä kiisti varastaneensa puhelimen.

– Ilmoitin asiasta poliisille, mutta he sanoivat, etteivät voi mennä näillä tiedoilla tutkimaan asiaa, nainen kertoo.

Itä-Suomen poliisin ylikomisario Harri-Pekka Pohjolainen pitää outona sitä, että poliisi ei puuttunut älylaitteiden katoamisiin Helsingissä ja Tampereella, vaikka niiden sijainti tiedettiin.

– Pakkokeinolain mukaan poliisi voi tehdä henkilöntarkastuksen eli tarkastaa mitä henkilön vaatteissa tai repussa on, jos häntä on syytä epäillä esimerkiksi näpistyksestä tai varkaudesta, Pohjolainen sanoo.

– Minun tulkintani mukaan poliisilla on oikeus tehdä henkilötarkastus näissä tilanteissa, kun älypuhelimen arvo on helposti monta sataa euroa.

– Kynnys ylittyy heittämällä silloin, jos puhelin paikannetaan tietylle alueelle, jossa ei ole enempää ihmisiä ja paikannustoiminnosta soitettu merkkiääni alkaa soida jonkun taskussa.

Tietotekniikka-asiantuntija Petteri Järvinen arvioi, että älylaitteen katoamisia varten kehiteltyjä etsimistoimintoja ja etähallintaa käyttää tai niitä on ainakin kokeillut noin kolmannes suomalaisista.

– Ne ovat iso apu, jos laite häviää. Laitteen voi paikantaa tai sen viimeisen sijainnin voi hakea. Ne saa laitettua etänä lukkoon ja näytölle viestin, jossa on vaikka ainoa numero, johon lukitulla puhelimella voi soittaa.

4 vinkkiä

Salasanat kuntoon ja paikannus päälle

1 Käydä laitteissasi kunnon PIN-koodia ja salasanaa.

2 Käytä sormenjälkitunnistautumista, jos laitteessasi on sellainen.

3 Kytke laitteen paikannus ja etähallinta päälle. Jos laite katoaa, voi laitteen, jonka akussa on vielä virtaa, paikantaa melko tarkasti. Etähallinnalla kadonneesta laitteesta voi soittaa merkkiäänen, joka kuuluu, vaikka laite on äänettömällä. Tarvittaessa laitteen saa myös lukittua ja tyhjennettyä etänä.

4 Ota laitteesi yksilöllinen IMEI-koodi talteen. Sitä tarvitaan, jos tekee rikosilmoituksen varastetusta laitteesta. Koodi löytyy laitteen myyntipakkauksesta.

Lähteet: Petteri Järvinen, Elisa, Telia
Janne Niiranen
Osaatko sinä sulkea älypuhelimesi etänä?
Osaatko sinä sulkea älypuhelimesi etänä?
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi