Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Tiede ja tekniikka

Mitä tapahtuu Golf-virralle? Suomea lämmittävä merivirta liikkuu nyt hitaammin kuin kertaakaan 1 500 vuoteen, tutkijat syyttävät ilmastonmuutosta

Ilmatieteen laitoksen tutkimusprofessori Jari Haapala pitää merivirran vaihtelua luonnollisena. eikä merivirran pysähtymisestä ole merkkejä.

Golf-virran hidastumisesta on saatu merkkejä kahdessa tuoreessa tutkimuksessa. Toiset tutkijat syyttävät ilmastonmuutosta, toiset pitävät merivirran hiljaista kautta normaalina vaihteluna. Kuva: Kimmo Seppälä

Arvostetussa Nature-tiedelehdessä julkaistiin huhtikuussa kaksi tutkimusta, joiden mukaan Pohjois-Atlantin kiertoliike olisi hidastunut jopa 15 prosenttia. Tutkijat David Thornalley University College Londonista sekä Levke Ceasar Potsdamin ilmastontutkimusinstituutista kirjoittavat, että virtauksen hidastuminen näyttäisi johtuvan ihmisen aiheuttamasta ilmastonmuutoksesta.

Thornalleyn tutkimuksen mukaan Golf-virran virtaus on tällä hetkellä heikoimmillaan 1 500 vuoteen. Thornalleyn mukaan merivirran heikkeneminen voi kiihdyttää ilmastonmuutosta entisestään, jos meren kyky sitoa hiilidioksidia ilmasta heikkenee.

Levke Ceasarin tutkimuksesta taas voi päätellä, että Golf-virran hidastuminen on kiihtynyt 1950-luvulta alkaen. Tutkijat päättelevät tämän johtuvan ilmaston lämpenemisestä.

Ilmatieteen laitoksen tutkimusprofessori Jari Haapala muistuttaa, että merivirta on monimutkainen kokonaisuus.

Nykyisen tiedon varassa voidaan olettaa, että Suomen ilmasto lämpenee lähitulevaisuudessa ilmastonmuutoksen takia. Ilmatieteen laitoksen tutkimusprofessori Jari Haapala

Golf-virran hidastumisesta hän ei ole täysin vakuuttunut.

— Ongelma on siinä, että meillä ei ole riittävästi mittaustuloksia. Tällä hetkellä olemme liian paljon epäsuorien mittausten varassa.

Haapalan mukaan parhaatkaan tietokonemallinnukset eivät kykene antamaan luotettavia ennusteita merivirtausten muutoksista. Ainoa tapa saada varmaa tietoa on tehdä mittauksia paikan päällä ja pitkältä aikaväliltä.

Tuuli, veden suolapitoisuus ja maapallon pyöriminen vaikuttavat Golf-virtaan

Merivesi on sitä tiheämpää, mitä kylmempää ja suolaisempaa se on. Kun Golf-virran pohjoinen haara tuo lämmintä merivettä tuulten mukana kohti Euroopan pohjoisosia, vesi viilenee ja painuu kohti pohjaa. Viileä vesi kulkee pitkän matkan syvyyksissä kohti päiväntasaajaa, jossa vesi nousee pintaan ja lämpenee Auringossa. Ilmiötä kutsutaan termohaliiniseksi kierroksi.

— Tuuli, meriveden suolaisuus ja lämpötila sekä maapallon pyörimisliike, kaikki nämä vaikuttavat merivirtojen liikkeeseen, Haapala kertoo.

Vanhan peruskouluopin mukaan Suomessa on lämpimämpää kuin Siperiassa, koska Golf-virta lämmittää Suomen aluetta. Lännessä sijaitseva valtava vesialue myös tasoittaa lämpötilaeroja vuodenaikojen välillä.

— Tärkeää on se, että meillä on meri länsipuolella. Atlantti tasoittaa talven lämpötilaeroja. Esimerkiksi Norjassa talvia ei oikeastaan ole muualla kuin korkealla vuoristossa, Haapala kertoo.

Ilmaston lämpeneminen kumoaa Golf-virran hidastumisen vaikutukset yhtä poikkeusta lukuun ottamatta

Merivirtojen tilanteesta puhuttaessa täytyy ottaa huomioon ilmaston lämpeneminen. Maapallon keskilämpötilan noustessa iso osa lämpöenergiasta sitoutuu maailman meriin. Meriveden lämpötilat ovatkin nousseet ympäri maailmaa.

Yksi poikkeus on olemassa. Grönlannin ja Kanadan välisellä merialueella sijaitseva Labradorinmeri ei ole lämmennyt yhtä paljon kuin muut merialueet.

— Tiedeyhteisössä on kahta ajattelusuuntaa ilmiön syistä. Jotkut ovat sitä mieltä, että ilmiö johtuu tuulisuuntien muutoksesta. Toiset ajattelevat, että kyse on termohaliinikierron muutoksista. Itse olen sillä kannalla, että Labradorinmeren tilanne on osa luonnollista vaihtelua, Haapala toteaa.

Vaikka merivesi on lämmennyt ja merivirtoihin vaikuttavat tekijät ovat muutoksessa, Haapala ei usko termohaliininen kiertoliikkeen pysähtymiseen.

— En pidä todennäköisenä, että Atlantin merivirta pysähtyisi tai heikkenisi merkittävästi. Nykyisen tiedon varassa voidaan olettaa, että Suomen ilmasto lämpenee lähitulevaisuudessa ilmastonmuutoksen takia, Haapala sanoo.

Golf-virran hidastuminen viilentäisi ilmastomallien mukaan Pohjois-Euroopan ilmastoa muutamalla asteella. Toisaalta ilmastonmuutoksen aikaansaama lämpeneminen kumoaa tämän vaikutuksen. Kuva: Kimmo Seppälä

Jäätikköjen vesi muuttaa meriveden kiertoa

Kun Grönlannin jäätikkö sulaa, makea vesi sekoittuu suolaiseen meriveteen. Muutokset meriveden suolaisuudessa vaikuttavat merten kiertoliikkeeseeen.

— Tietokonemallien avulla on laskettu, että jos yksi kuudesosa Grönlannin jäästä sulaisi kerralla, Atlantin termohaliininen kiertoliike pysähtyisi. Golf-virta ei kuitenkaan pysähtyisi, sillä se on tuulien aikaansaama pintavirtaus, Haapala sanoo.

Termohaliininen kierto perustuu meriveden sekoittumiseen pinta- ja pohjaveden välillä. Jos suuri määrä makeaa vettä tulee meriveden pinnalle, vesi ei sekoitu lainkaan.

Viime jääkauden jälkeen pohjoisella pallonpuoliskolla oli valtavia makeanveden jääjärviä, joista suurimpiin kuului Pohjois-Amerikassa sijainnut Agassiz-järvi. Jään vetäytyminen jääkauden lopulla avasi järvestä uusia väyliä mereen, ja järvi menetti lyhyessä ajassa suuren osan vesimassastaan. Samoihin aikoihin noin kaksitoistatuhatta vuotta sitten Pohjois-Atlantin ilmasto viileni nopeasti.

Yhden selitysmallin mukaan Agassiz-järven makea vesi olisi sekoittanut Atlantin termohaliinikiertoa, mikä olisi viilentänyt ilmastoa.

Golf-virran pysähtyminen nostaisi merenpintaa

Golf-virran pysähtyminen vaikuttaisi erityisesti Skandinavian ja Britteinsaarten ilmastoon sekä meriveden korkeuteen Pohjois-Atlantilla. Merifysiikan professori Stefan Rahmstorf Saksalaisesta Potsdamin ilmastontutkimusinstituutista on koonnut mallinnuksia siitä, miten Golf-virran pysähtyminen tai merkittävä hidastuminen voivat vaikuttaa ilmastoon.

Ilmastomallinnusten mukaan suurimmat vaikutukset kohdistuvat Pohjois-Atlantille ja sitä ympäröiville seuduille. Merivirran seisahtuminen viilentäisi Pohjois-Atlantin merialueiden ilmaa maksimissaan kymmenellä asteella. mikä alentaisi lämpötiloja Britteinsaarilla ja Skandinaviassa muutamalla asteella. Lännessä myös Kanadan ilmasto saattaa kylmetä.

Jos kylmän meriveden kulkeutuminen etelään hidastuu, lämpötilat eteläisellä pallonpuoliskolla vastaavasti nousevat.

Ilmatieteen laitoksen, Suomen ympäristökeskuksen ja Aalto yliopiston Ilmasto-opas.fi-sivusto arvioi, että ilmastonmuutos lämmittää Suomen ilmastoa kuitenkin sen verran, että huomattavakaan merivirtojen heikkeneminen ei pysty viilentämään Suomen ilmastoa.

Erilaisilla ilmastomalleilla tehtyjen laskelmien perusteella Golf-virtaan liittyvä termohaliininen kiertoliike vaimenee tämän vuosisadan aikana maksimissaan puoleen nykyisestä, Ilmasto-oppaassa kerrotaan. Kaikki mallit kuitenkin ennustavat Suomen ja muun Pohjois-Euroopan ilmaston selvästi lämpenevän.

Tällä hetkellä Golf-virran kylmä ja tiheä pohjavirtaus aiheuttaa sen, että merenpinnan taso Pohjois-Atlantilla on lähes metrin matalammalla kuin pohjoisella Tyynellämerellä. Golf-virran pysähtyminen nostaisi vastaavasti merenpintaa Pohjois-Atlantilla noin metrin, mikä todennäköisesti siirtäisi merenpintaa ja aiheuttaisi tulvia Euroopan merenrantakaupungeissa.

Jaakko Kinnunen
Minna Muuronen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista FC Lahden tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 2 vk
0 €

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi