Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Tiede ja tekniikka

Mielessä maisemanvaihdos? Astronautti saapuu kertomaan lahtelaisille Marsin asuttamisesta

Marsin asuttamiseen liittyvien haasteiden ratkaiseminen on yksi astronautin tähdittämän tilaisuuden aiheista. Kuva: Colourbox

Astronautti Charles Camarda tapaa lahtelaisia Marsin asuttamisen tiimoilta maaliskuussa, Lahden ammattikorkeakoulu tiedottaa.

Millaista on olla astronautti? Millaista on työskennellä Nasalla? Onko Marsin asuttaminen mahdollista? Näihin ja muihin avaruuteen liittyviin kysymyksiin on mahdollista saada vastauksia, kun astronautti, Nasan innovaatiotoiminnasta vastaava johtava asiantuntija Charles ”Charlie” Camarda vierailee Lahdessa maaliskuun 27. päivä.

Vierailu on osa Epic Challenge -ohjelmaa, jossa opiskelijat ympäri maailmaa pyrkivät ratkomaan Marsin asuttamiseen liittyviä ongelmia hyödyntämällä Yhdysvaltain avaruushallinto Nasan käyttämiä metodeja.

Lahden ammattikorkeakoulun Epic Challenge -osuutta koordinoivan tekniikan alan tieto- ja viestintätekniikan lehtoreiden Juha Hyytiäisen ja Tommi Veijalaisen mukaan Lahdessa opiskelijat ovat kehitelleet sovelluksia muun muassa ruoan kasvattamiseen ilman ulkoista voimalähdettä, jään kaivamiseen ja muuntamiseen vedeksi sekä energian tuottamiseen erilaisista lähteistä, kuten kuntosalilta.

14 päivää avaruudessa

Charles Camarda aloitti työskentelyn Nasalla tutkijana sukkulateknologian parissa 1974, jonka aikana hän kehitti seitsemän patenttia ja voitti yli 21 palkintoa innovaatioistaan.

Vuonna 1996 tiedemies aloitti kaksivuotisen astronauttikoulutuksen ja vuonna 2005 vietti liki 14 päivää avaruudessa, kun Discovery-sukkula miehistöineen kävi testaamassa ja arvioimassa sukkulan turvallisuutta ja toimittamassa tarvikkeita Kansainväliselle avarauusasema ISS:lle.

Lahdessa Camarda tapaa Lamkin Epic Challenge -opiskelijoita, jotka esittelevät hänelle kehittelemiään projekteja. Camarda on tavattavissa FellmanniCampuksella järjestettävässä yleisötilaisuudessa, jossa hän kertoo Epic Challenge -ohjelman lisäksi astronautin ja rakettitieteilijän työstä sekä Marsin asuttamiseen liittyvien haasteiden ratkaisemisesta.

Kaikille avoin yleisötilaisuus järjestetään FellmanniCampuksen auditoriossa 27. maaliskuuta kello 12.00–13.00.

Ville Paso
ville.paso@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi