Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Terveys ja hyvinvointi

Hiustenlähtöä voidaan yrittää hoitaa, mutta kotikonsteista tuskin on apua

Hiustenlähtö huolestuttaa sekä miehiä että naisia. Kuva: Sari Tauru

Karvat ovat ihmiselle herkkä paikka. Milloin niitä on jossakin liikaa, milloin liian vähän.

Lääketieteen tohtori, ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Sanna Poikonen Pihlajalinnasta vastaa, voiko hiustenlähdöstä kärsivä saada apua ongelmaansa lääkkeistä tai hoitoaineista.

Voivatko ihmiseltä lähteä kaikki karvat silmäripsiä myöten?

– Kyllä, kyseessä on silloin alopecia areata universalis. Siinä lähtevät hiuksien lisäksi silmäripset, kulmakarvat ja kaikki muu ihokarvoitus.

Mikä sellaisen sairauden aiheuttaa?

– Sairauden syytä ei tiedetä. Alopecia areataa eli pälvikaljua pidetään autoimmuunitautina, ja sitä esiintyy noin kahdella prosentilla väestöstä. Siinä oma elimistö alkaa reagoida kehoa vastaan epäsuotuisasti. Esimerkiksi karvatupen ympärille voi tulla oman elimistön käskyttämänä tulehdussoluja, jonka myötä hiuskarva irtoaa. Sitä ei tarkkaan tiedetä, miksi näin tapahtuu.

Millaisia muita hiustenlähtöön tai kaljuuntumiseen liittyviä sairauksia on?

– Hyvin tavallinen hiustenlähdön muoto on miestyypin kaljuuntuminen (androgeeninen alopecia), joka tarkoittaa ikääntyvillä miehillä alkuun hiusten harventumista päälaelta ja ohimolta. Hiljalleen hiuspohja voi kaljuuntua näiltä alueilta kokonaan. Tätä esiintyy miehillä ja lievempänä naisilla. Siihen on perinnöllinen taipumus.

– Seborroinen ekseema, psori ja atooppinen ekseema voivat paikantua hiuspohjaan. Jos ihottuma on hankala, siihen voi liittyä myös hiusten lähtöä. Yleensä iho-oireiden rauhoittumisen myötä hiukset kasvavat takaisin. Muita harvinaisia syitä ovat erilaiset ihotaudit, joita voi olla myös hiuspohjassa. Näitä ovat esimerkiksi punahukka, punajäkälä sekä hiuspohjan sieni-infektio.

Miten kyseisiä sairauksia hoidetaan?

– Pälvikaljun ja miestyyppisen kaljuuntumisen kunnollisia hoitoja ei valitettavasti ole. Pälvikaljun hoitona käytetään voimakkaita kortisoniliuoksia ja hankalassa tapauksessa suun kautta otettavaa kortisonitablettilääkitystä. Miestyyppisessä kaljuuntumisessa käytetään minoksidiililiuosta paikallisesti hiuspohjaan hiusten harventumisen ja kaljuuntumisen ehkäisemiseksi. Naisilla miestyypin kaljuuntumiseen voidaan kokeilla antiandrogeenisia e-pillereitä, spironolaktonia ja minoksidiililiuosta.

Voiko hiustenlähtöä estää kotikonstein?

– Vitamiinien, hivenaineiden, hiustenhoitoaineiden tai päänahan hieronnan tehosta ei ole näyttöä hiustenlähdön hoidossa.

Katariina Hakaniemi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi