Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Terveys ja hyvinvointi

Miksi jotkut kolhivat itseään jatkuvasti? Siihen on kaksi syytä, asiantuntija sanoo

Rauhalliset liikkeet ja hyvä tasapaino vähentävät kolhujen määrää. Kuva: Marko Puumalainen

Taas kyynärpää kolahti kipeästi ovenpieleen, ja varvas on kipeä, kun se otti osumaa tuolinjalkaan.

Mustelmiakin tulee toistuvasti, ja ne kertovat, että elämä ei suju ilman kolhuja – samanlaista meno on ollut lapsesta asti. Kaikilla ei ole.

Miksi jotkut kolhivat itseään paljon enemmän kuin toiset? Jotkin sairaudet voivat heikentää esimerkiksi tasapainoa tai näkökykyä, mutta myös terveillä ihmisillä on isoja eroja siinä, miten paljon he itseään kolhivat.

Joensuun Fysioksen fysioterapeutti Esa Mönkkönen sanoo, että erityisen paljon itseään kolhivat ihmiset ovat usein säpäköitä, nopeita liikkeissään. He syöksyvät toimintaan tarkastelematta ympäristöään, ja silloin helposti kolhaisee itsensä johonkin.

– Monesti he ovat myös hieman kömpelöitä eli eivät hallitse kroppaansa. Kun nuo kaksi asiaa yhdistyvät, kolhuja tulee herkästi, Mönkkönen toteaa.

Hänen mukaansa kyse on oikeastaan siitä, kuinka ihminen ajattelee tämän hetken. Ovatko tavarat paikoillaan ja teinkö taas itselleni kiireen, joka saa minut syöksähtelemään? Vai osaisinko sittenkin mennä elämässä eteenpäin ihan rauhallisesti?

– Jos esimerkiksi äkkiä vaihtaa suuntaa, voi törmätä toiseen ihmiseen tai kävellä auton alle. Jos taas odottaa sekunnin ennen kuin toimii ja ehtii ajatella, mitä on tekemässä, vaarat ehtii tunnistaa.

Tapojaan voi yrittää muuttaa niin, että harkitsee liikkeitään aiempaa tarkemmin. Jos kolhuja syntyy huonon tasapainon vuoksi, Mönkkönen suosittelee treenaamaan keskivartaloa.

– Huonon tasapainon syy on usein heikko keskivartalon hallinta.

Laura Määttänen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi