Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Terveys ja hyvinvointi

Tutkijat yllättyivät – ketoruokavalio saattaa antaa suojaa influenssaa vastaan

Influenssaa esiintyy joka talvi. Tehokkain keino suojautua siltä ja estää sen leviämistä on rokottaminen. Kuva: Elina Laukkarinen

Hyvin vähän hiilihydraatteja mutta paljon rasvaa sisältävän ketogeenisen ruokavalion noudattaminen saattaa antaa jonkin verran suojaa influenssaa vastaan.

Tämä käy ilmi amerikkalaisen Yalen yliopiston tutkimuksessa, jossa ketogeeninen ruokavalio suojasi hiiriä influenssalta, kertoo muun muassa New Scientist -lehti.

Tutkijat havaitsivat, että ketoruokavalio näytti aktivoivan keuhkojen t-soluja. T-solut ovat veren valkosoluja, jotka ovat välttämättömiä immuunipuolustukselle.

T-solujen aktivoituminen lisäsi liman eritystä, mikä saattaa estää viruksen pääsyn elimistöön.

Hiirikokeissa influenssaan altistuneille hiirille syötettiin joko tavanomaista ruokaa tai ketogeenisen ruokavalion mukaista ruokaa. Neljän päivän kuluttua kaikki seitsemän tavanomaista ruokaa syönyttä hiirtä olivat sairastuneet. Viisi kymmenestä ketoruokavalion mukaista ruokaa syöneistä hiiristä sairastui.

– Tämä oli täysin yllättävää, sanoi professori Akiko Iwasaki.

Tutkijat muistuttavat, että hiiren ja ihmisen aineenvaihdunta on erilainen. Kokeiden tuloksia ei siis voi suoraan liittää ihmisiin.

Ketogeenisen ruokavalion tavoitteena on ketoosi. Se tarkoittaa aineenvaihdunnan tilaa, jossa keho polttaa hiilihydraattien sijasta rasvoja.

Ketogeenista ruokavaliota käytetään vaikean epilepsian hoidossa. Se voi sopia lihavuuden hoitoon, erityisesti silloin, kun halutaan vauhdittaa painonpudotusta.

Influenssaan sairastuu pelkästään Euroopassa arviolta 4–50 miljoonaa ihmistä vuosittain.

Tehokkain keino torjua influenssaa on rokottaminen. Myös oikealla yskintätekniikalla ja käsihygienialla on merkitystä, muistuttaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

Eija Marja-aho
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi