Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Terveys ja hyvinvointi

Sari Helminen matkaa lähes joka viikonloppu Tampereelta Vääksyyn juoksemaan ja liikuttamaan muita

Asikkalalaislähtöinen liikunnanohjaaja Sari Helminen syntyi liikkuvaan sukuun. Parkrun-tapahtuma järjestetään 22 maassa joka lauantai. Esteetön, viiden kilometrin reitti sopii kaikenlaisille liikkujille.

Liikunnanohjaaja Sari Helminen tietää, että liikunnalla on fyysisen puolen lisäksi suuri merkitys henkiselle hyvinvoinnille. Kuva: Sami Kuusivirta

Sari Helminen hölkkää tuttua reittiä Vääksyn kanavan varrella. Juoksu sujuu hyvin, koska takareiteen ei nyt satu. Se on viime vuosina oireillut, mutta tänään kipu on poissa.

Tampereella asuva liikunnanohjaaja Helminen matkustaa lapsuudenmaisemiinsa Asikkalaan lähes joka viikonloppu.

– Täällä asuvat monet läheiset. Meillä on iso suku. Tulen Asikkalaan jo perjantaisin saunottamaan anoppini. Myös äitini asuu Vääksyssä.

Suomessa kolmella paikkakunnalla

Reilun vuoden verran Sari Helmisen viikonloppuihin on kuulunut tiiviisti myös Vääksyn kanavan Parkrunin eli puistojuoksun järjestäminen. Maailmanlaajuista tapahtumaa järjestetään 22 maassa lauantaisin – Suomessa kolmella paikkakunnalla, Helsingissä, Tampereella ja Asikkalassa.

– Vääksyn reittiä on arvioitu maailman kauneimmaksi. Etenkin turistit ovat olleet tästä haltioissaan, Helminen sanoo ylpeänä.

– Liikennevirastoa on kiittäminen siitä, että antoivat mahdollisuuden käyttää kanava-aluetta. Myös Asikkalan kunta on aktiivinen ja pitää reittiä kunnossa. Lisäksi meillä on noin kymmenkunta ihanaa vapaaehtoista.

"Vääksyn reittiä on arvioitu maailman kauneimmaksi", Sari Helminen sanoo. Kuva: Sami Kuusivirta

Aiemmin Sari Helminen oli mukana Tampereen tapahtumissa, kunnes hän päätti Vääksyssä asuvan pikkuveljensä Petri Haapasen kanssa tuoda juoksun myös Vääksyyn.

– Tampereella ja Helsingissä juoksijoissa on enemmän turisteja. Vääksyssä käy paljon paikallisia liikkujia. Meilläkin oli tässä tausta-ajatuksena, että näin tapaamme samalla ystäviä ja sukulaisia, Sari Helminen kertoo.

Joitakin kertoja Vääksynkin tapahtumaan on osallistunut turisteja, esimerkiksi Venäjältä ja Iso-Britanniasta.

– 16 hengen brittiryhmä kävi elokuun alussa juoksemassa Vääksyn kanavalla. He olivat juosseet parkrunin ensin Ruotsissa. Turisteja kävi juoksemassa kesäkuukausina lähes joka lauantai.

Vääksyn lukiosta vuonna 1984 ylioppilaaksi kirjoittanut Sari Helminen opiskeli ensin mielenterveyshoitajaksi.

– Halusin opiskelemaan liikuntaa, mutta en vielä silloin päässyt.

Ensimmäiset työpaikat olivat kehitysvammaisten asumispalveluyksikössä Vääksyssä ja kehitysvammaisten kuntoutuskeskuksessa Lammilla.

Työ liikunnan parissa oli kuitenkin Helmisen haave lapsesta saakka.

– Meidät on kasvatettu liikkumaan. Lapsena omat lajini olivat ne joista Asikkala tunnetaan eli hiihto, suunnistus ja yleisurheilu. Olin myös Asikkalan Naisvoimistelun, eli nykyisen Asikkalan Voimistelun toiminnassa ensin jumppaajana ja sitten ohjaajana.

Liikkuminen on Sari Helmiselle tapa nollata. Kuva: Sami Kuusivirta

Myöhemmin Helminen pääsi opiskelemaan liikunnanohjaajaksi Vierumäelle. Erityisesti terveysliikunta kiinnosti. Hän pääsee toteuttamaan sitä myös nykyisessä työssään Tampereen kaupungin liikunnanohjaajana.

– Teen paljon erityisliikuntatyötä. Mielenterveys- ja kehitysvammatyö antavat sille hyvää pohjaa ja auttavat ymmärtämään monenlaisia liikkujia. Matalan kynnyksen liikunnan yhteydessä pitää myös ymmärtää erilaisten sairauksien, kuten diabeteksen, tuki- ja liikuntaelinsairauksien tai masennuksen taustoja.

Liikunta lisää työkykyä ja jaksamista

Liikunta vaikuttaa ihmiseen kokonaisvaltaisesti, niin fyysiseen kuin henkiseen puoleen.

– Liikunnan harrastaminen lisää työkykyä ja jaksamista, Helminen sanoo.

– Omassa työssäni huomaan, että joillekin ihmisistä liikuntahetki voi olla ainoa kerta viikon aikana, kun tapaa ihmisiä. Se voi olla jollekin ainoa kerta, kun joku kysyy, mitä sinulle kuuluu.

Liikkuminen, vaikkapa hölkkääminen, on Helmiselle tapa nollata.

– Siitä tulee hyvä olo. Se on pääkopan huoltamista, kun on muuten monessa mukana ja töissä on kiire.

Sari Helminen kertoo kasvaneensa liikunnan pariin jo lapsesta saakka. Koko suku liikkuu. Kuva: Sami Kuusivirta

Urheilija ei olisi urheilija ilman tavoitteita. Sari Helminen on juossut kolme kertaa maratonin. Ensi keväänä hän lähtee juoksemaan puolimaratonin Düsseldorfiin miehensä Ilpo Helmisen kanssa, joka on kulkenut rinnalla yli 30 vuotta.

– Aloimme seurustella jo lukiossa ja olemme olleet naimisissa jo 31 vuotta. Lähdemme juoksemaan koko suvun voimin, osa maratonin ja osa puolimaratonin.

Perheen kaksi poikaa ovat jo aikuisia ja viimeistelevät opintojaan. Perhe kokoontuu yhteen kerran viikossa, keskiviikkoisin yhteisen päivällispöydän ääreen.

– Nämä yhteiset ruokahetket ovat meille kaikille tärkeitä.

Lisätietoja Vääksyn kanavan parkrunin nettisivuilla ja Facebookissa Vääksyn kanava parkrun.

Kenen henkilöhaastattelun sinä haluaisit lukea? Ehdota meille haastateltavaa osoitteeseen teema@ess.fi.

Milja Kungas
milja.kungas@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi