Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Terveys ja hyvinvointi

Saija Kelahaaralla on aikaa kuunnella – hän toimii Kärkölässä Suomen ensimmäisenä julkisen puolen senioriohjaajana

Saija Kelahaara on saanut rakentaa uutta työtään ikäihmisten toiveita kuunnellen. Tänä syksynä hänet valittiin Kärkölän positiivisimmaksi.

Senioriohjaaja Saija Kelahaara (kuvassa keskellä) valittiin tänä syksynä Kärkölän positiivisimmaksi. Hänen työtään arvostavat myös Iloa toimeliaisuuteen -ryhmään osallistuneet Alli Laitikas, Kaija Puha, Anja Väkiparta, Matti Väkiparta ja Paula Pirkkanen. Kuva: Katja Luoma

Kun senioriohjaaja Saija Kelahaara aikoinaan opiskeli lähihoitajaksi, hän oli ajatellut suuntautua hoitotyössä lapsiin. Kärkölään valmistui noihin aikoihin uusi palvelukeskus, johon Kelahaara meni harjoittelijaksi.

– Se muutti suunnan.

Kelahaara on työskennellyt lähihoitajana ikäihmisten parissa yli 20 vuotta. Noin vuosi sitten hän aloitti Kärkölän kunnan senioriohjaajana. Työ on osa-aikaista. Työn ohessa Saija Kelahaara opiskelee geronomiksi.

– Olen valtakunnan ensimmäinen julkisen puolen senioriohjaaja.

Senioriohjaaja suunnittelee ja toteuttaa ikäihmisten toiveiden mukaisesti monenlaista toimintaa. Hänen tehtävänkuvaansa kuuluu myös edistää kotona asuvien ihmisten turvallisuutta.

Työtä aloitellessaan Kelahaara lähetti kaikille yli 75-vuotiaille kärköläläisille kyselyn heidän toiveistaan, millaista toimintaa ja palveluja he haluaisivat.

– Sain 90 vastausta. Työ on antoisaa, sillä tässä pääsee huomioimaan toiveet ja kehittämään uutta.

Kelahaara haluaa myös luoda hyvät verkostot paikallisiin yhdistyksiin, yrityksiin ja kolmannen sektorin toimijoihin.

Kärkölän senioriohjaaja Saija Kelahaara luotsaa esimerkiksi Iloa toimeliaisuudesta -ryhmää. Marraskuun alkupuolella siihen osallistuivat muun muassa Topi Hirvonen, Ulla Viljanen, Matti Väkiparta ja Anja Väkiparta. Kuva: Katja Luoma

Toiminnallisuutta ja aivojumppaa

Järvelä-talolla oli marraskuun alkupuolella käynnissä Iloa toimeliaisuudesta -ryhmä. Se on yksi Kelahaaran vetämistä toiminnoista. Paikalla oli tällä kertaa yhdeksän senioria.

– Palveluni kohdistuvat yli 65-vuotiaille, mutta valtaosa kävijöistä on yli 75-vuotiaita. Kärkölän kunnassa on 800 yli 65-vuotiasta, Kelahaara kertoo.

Ryhmässä juteltiin ensin isänpäivän kynnyksellä isistä ja isyydestä, muisteltiin omia isiä, joiden elämään kuului sodankäynti ja työnteko, joka oli usein fyysistä.

Saija Kelahaara teki kärköläläisille ikäihmisille "Tarvitsetko apua arkeen?" -ohjeet. Kuva: Katja Luoma

Keskustelun ja kahvittelun jälkeen ryhmä askarteli joulukoristeita. Ne tehtiin askartelumassasta piparkakkumuotilla. Seuraavalla kerralla koristeet maalataan.

– Viimeksi muistelimme erilaisia sananlaskuja. Aivojumppa on tärkeää. Käymme välillä läpi myös terveyteen liittyviä asioita, kuten ravitsemusta, liikuntaa ja unta, Saija Kelahaara kertoo.

Kelahaara järjestää senioriohjaajana myös säännöllisiä kirjastokäyntejä. Lisäksi hän tekee kotikäyntejä ja auttaa esimerkiksi hoitotukihakemuksen tai muun lomakkeen täyttämisessä.

– Työhöni kuuluu myös hyvinvointikäyntien ja kauppakyytien järjestäminen.

Senioriohjaaja on järjestänyt myös retkiä ja kulttuurihetkiä. Ne tehdään lähelle, jotta kynnys lähteä kotoa ja osallistua olisi mahdollisimman pieni.

– Järjestimme esimerkiksi elokuvahetken, johon tuli 90 ihmistä. Pieni elokuvateatterimme täyttyi ääriään myöten.

Ikääntyneille Kelahaara haluaa tarjota ennen kaikkea aikaa ja kuuntelevaa korvaa. Ikäihmisilläkin syrjäytyminen saattaa tapahtua huomaamatta.

– Ihmiset haluavat jonkun ihmisen, johon ottaa yhteyttä asioissa, ettei synny hätää. Yleensä kuuntelu ja läsnäolo helpottavat oloa.

Saija Kelahaara jutustelee askartelun lomassa Anja Väkiparran ja muiden senioreiden kanssa. Kuva: Katja Luoma

Saija Kelahaara valittiin syksyllä Kärkölän positiivisimmaksi ihmiseksi. Valinnan tekevät paikallisen hyvinvointikeskuksen, Villa Viertolan yrittäjät vuosittain. Kelahaara oli tittelistä yllättynyt ja iloinen.

– Ikäihmisillä on paljon menetyksiä ja surua. Haluan työskennellä heidän kanssaan positiivisuuden kautta. Olen myös alusta loppuun asti kuuntelija, en puhu päälle. Vaikka puhujalla olisi muistihäiriöitä ja asian kertomiseen menisi aikaa, ehdin kyllä kuunnella siinä hetkessä. Kiireetön kontakti luo luottamuksen ja tunteen siitä, että jokaisen asia on tärkeä.

Kelahaara tietää, että aina vanhusta ei ole helppo houkutella kotoaan mukaan toimintaan. Esimerkiksi uimahallikäynti-idea herätti ensin epäröintiä ja vastustusta, mutta osoittautui lopulta mukavaksi ja mielekkääksi, josta riitti puhuttavaa pitkäksi aikaa.

– Kun lähtee tekemään muutakin kuin vain katselee keittiön ikkunasta ulos, toimintakyky lisääntyy.

Tämä juttu tehtiin lukijan vinkistä. Kenestä sinä haluaisit lukea haastattelun? Ehdota meille haastateltavaa osoitteeseen teema@ess.fi.

Milja Kungas
milja.kungas@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi