Oman takapuolen pyyhkiminen on yksityisasia, ja intiimihygieniasta huolehtiminen mahdollisimman pitkään on monen seniorin oma toive.
Takapuolen automaattisesti pesevä ja kuivaava wc-bidee on Japanissa luksustuote, mutta Suomessa niitä menee pääosin apuvälinekäyttöön.
Neljätoista vuotta sitten espoolainen Jari Viitanen alkoi Viudetta-yrityksensä kautta tuoda maahan pesevää ja kuivaavaa washletia, jonka Viitanen suomensi wc-bideeksi.
– Kansainvälisesti tämän laitteen nimi on electronic bidee tai washlet. Washlet on maailmalla ehkä eniten tunnetuimman saniteettikalusteiden valmistajan Toton antama nimitys.

Aasiassa ei Viitasen mukaan juuri käytetä wc-paperia, ja jos automatisoitua takapuolen pesintä ei ole tarjolla, on wc-pöntön vieressä ämpäri ja kauha, joiden avulla takapuoli pestään.
– Takapuolen automaattisesti pesevä laite keksittiin Japanissa 40 vuotta sitten, Viitanen kertoo.
Hän tietää myös sen, että Suomessa automaattinen takapuolen pesin on apuväline, ei luksustuote, kuten monissa Aasian maissa.
– Suomessa on paljon ihmisiä, joilla wc-paperin käyttö on hankalaa tai ei onnistu ollenkaan. Jos on lihasreumaa, heikkoutta ja käden koordinaatio on heikko, ei wc-paperin käyttö onnistu. Silloin tarvitaan apua vessaan.
Wc-bidee korvataan yleensä kunnan taholta niille, joille se on välttämätön apuväline, jos ei pärjää wc:ssä itsenäisesti wc-paperin kanssa.
– Henkilöt, joilla voisi olla laitteesta hyötyä, voivat pyytää tällaista laitetta kunnalta itselleen, Viitanen sanoo.
Laite on kätevä myös vessaan, jossa ei ole mahdollisuutta asentaa erikseen bideesuihkua puuttuvan vesipisteen takia. Jari Viitasen mukaan tuotetta on mennyt jonkin verran myös helsinkiläisiin kaupunkiasuntoihin, joissa käsisuihkumahdollisuutta ei ole.
Wc-bidee voidaan asentaa minkä tahansa wc-kannen tilalle, joten vessanpönttöä ei tarvitse vaihtaa.
– Tämä käy kaikkiin Suomessa myytäviin wc-laitteisiin, Viitanen kertoo.
Asennuksen jälkeen laite kytketään sähköverkkoon, ja LVI-alan ammattilainen kytkee sen t-liittimen avulla kylmään veteen. Laitetta ohjataan kaukosäätimellä.
– Kaikki on automatisoitua. Veden lämpötila ja vedenpaine säädetään sopivaksi, säädetään myös kuivauksen lämpötila, ja wc-istuimen kannen voi vaikka lämmittää, Viitanen kertoo.
Jos kaukosäätimen käyttö ei onnistu, voidaan wc-bideeseen asentaa myös poljin.
– Aika paljon on ihmisiä, jotka eivät kykene painamaan säätimen nappeja, mutta jalkanappia painamalla pesu hoituu automaattisesti.
Käyttäjäkokemukset ovat Jari Viitasen mukaan olleet positiivisia. Pääosin hän myy laitteita kuntiin, jotka sitten toimittavat ne asiakkaille esimerkiksi palvelutaloihin.
Viitasen arvion mukaan kunnille tulisi selvää säästöä, jos esimerkiksi hoitajien kädet vapautuisivat vanhusten pyllyjen pesemisestä muuhun hoitotyöhön.
Omatoimisuus on tärkeää monelle vanhukselle. Voi olla nöyryyttävää joutua pestäväksi, jos pää toimii hyvin, mutta motoriikka ei.
– Kyllä minä näkisin, että tämä toisi lisää itsenäisyyttä ja lisäisi vanhusten omatoimisuutta omassa kodissakin, ei vain palvelutalossa, Viitanen sanoo.