Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Terveys ja hyvinvointi

Onks tää normaalia? Verkossa toimivasta nuorten mielenterveyspalvelusta tuli huippusuosittu

Päijät-Hämeessä kesällä pilotoitua chat-palvelua ja huolitestiä on käytetty runsaasti. Chat toimii nyt kolmena päivänä viikossa.

Chattia pilotoitiin kesäkuussa hollolalaisten voimin. Kuvituksen tietokoneruudulla näkyy upotuksena osa palvelun huolitestistä. Kuva: Timo Filpus

Päijät-Hämeessä kesällä käynnistetty, nuorille suunnattu Onks tää normaalia -verkkopalvelu on saanut jo runsaasti käyttäjiä. Tarjolla on huolitesti ja chat-palvelu, jossa 7–25-vuotiaat nuoret voivat keskustella huolistaan nimettömänä ammattilaisten kanssa.

Elokuussa koulujen alun jälkeen huolitestiä kokeiltiin yli 700 kertaa – joista toki osa voi olla palvelua kokeilevia vanhempia – ja ammattilaisen kanssa chattailtiin noin 100 kertaa. Vastaajien joukossa on esimerkiksi koulukuraattoreita ja -psykologeja, terveydenhoitajia, etsivän nuorisotyön työntekijöitä ja kuntien nuorisotyöntekijöitä.

Lue myös: Aikuinen lapsi voi syyttää vanhempiaan elämänsä pilaamisesta tai käyttäytyä kuin teini – "Pahinta on joutua miettimään, mitä oikein tein väärin"
 

– Pointtina on tarjota palvelua lapsille ja nuorille matalalla kynnyksellä. Meidän täytyy mennä sinne, missä nuoret ovat, myös saataville sosiaaliseen mediaan, kuvailee sosiaalialan osaamiskeskus Verson LAPE-muutosagentti Elina Vesterinen Lahdesta.

Mukana kymmeniä ammattilaisia Päijät-Hämeessä

Palvelua pilotoitiin kesäkuussa hollolalaisten ammattilaisten voimin. Elokuussa se laajeni muualle Päijät-Hämeeseen. Mukana ovat kunnat, hyvinvointiyhtymä sekä chat-palvelua tuottava Zoturi oy.

– Kunnan oppilashuollossa oli mietitty uusia tapoja tehdä töitä. Kesä on väljää aikaa, joten silloin oli hyvää aikaa pilotoida ja katsoa, mitä se käytännössä on, kertoo Kankaan koulun erityisopetuksen rehtori Hanna Rapatti Hollolasta.

– Ajattelen, että tämä ei ole mikään lisätyö, vaan uudenlainen tapa tehdä oppilashuoltotyötä.

On tavoitettu nuoria, jotka eivät käy nuorisotaloilla tai joita ei muuten tavoiteta. Muutosagentti Elina Vesterinen, osaamiskeskus Verso

Rapatin mukaan Päijät-Hämeessä mukana olevien ammattilaisten määrä on nyt kymmenissä. Vesterinen kertoo ammattilaisten olleen innostuneita uudesta tavasta tehdä työtä ja siitä, että nuoret ovat kiittäneet chat-keskusteluista.

– On tullut olo, että on tavoitettu nuoria, jotka eivät käy nuorisotaloilla tai joita ei muuten tavoiteta.

Ammattilaisia koulutetaan edelleen lisää, ja väkeä olisi tarkoitus saada lisää suosituimpiin aikoihin. Chat toimii kolmena päivänä viikossa kaksi tuntia kerrallaan.

Riitoja, perhettä ja koulunkäyntiä, ihastumisia, yksinäisyyttä

Päijät-Hämeessä ei ole vielä kerätty tietoa yleisimmistä keskustelunaiheista, mutta muualla aiheet ovat olleet monenlaisia.

– Riitoja kavereiden kanssa, kiusaamisasiaa, yksinäisyyteen, seurusteluun ja ihastumiseen liittyviä. Samanlaisia teemoja siis kuin kouluterveyskyselyissäkin nousee. Koulunkäyntiin liittyvää huolta, ahdistusta, perheeseen liittyviä huolia, Vesterinen luettelee.

Apua on haettu myös kaverille.

Valtakunnallisista palveluista Onks tää normaalia -palvelu eroaa siksi, että vastaajat ovat nimenomaan paikallisia ammattilaisia. Ajatuksena on, että ellei asia selviä chat-keskustelussa, sille voidaan sopia uusi aika tai ohjata nuori juttelemaan kasvokkain ammattilaisen kanssa.

– Ohjaajille on pyritty antamaan koulutus alueen palveluista, joihin voi ottaa yhteyttä, Vesterinen kertoo.

Markkinointia somessa ja kouluissa

Palvelua on mainostettu erityisesti nuorten suosimissa sosiaalisen median kanavissa. Sen lisäksi julisteita ja esitteitä on jaettu esimerkiksi kouluille. Palvelusta on kerrottu Wilma-viesteissä ja koulujen aamunavauksissa.

Sekä Rapatti että Vesterinen kertovat positiivisesta palautteesta, jota on tullut sekä vanhemmilta että nuorilta.

– Elokuun palauteyhteenvedossa oli palaute, että oli todella mukava saada puhua ilman pelkoa siitä, että joku suuttuu, ja sain apua, Rapatti kertoo.

Onks tää normaalia -palvelu verkossa: normaali.fi/ph/

Verkkopalvelu

Chat ammattilaisen kanssa

Onks tää normaalia -palvelu käynnistyi ensimmäisenä Kainuussa vuonna 2017.

Nykyään se on tarjolla Päijät-Hämeen ja Kainuun lisäksi Itä-Savossa, Etelä- ja Pohjois-Karjalassa, Kouvolassa, Vantaalla ja Varkaudessa.

Kullakin alueella chatissa vastaavat kyseisen alueen ammattilaiset. Pohjois-Karjalassa palvelusta on olemassa myös venäjänkielinen versio.

Saman palvelutuottajan eli Zoturin vanhemmille suunnattu En jaksa -verkkopalvelu on tarjolla tällä erää Kainuussa ja Itä-Savossa asuville.

Marjaana Lahola
marjaana.lahola@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi