Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Terveys ja hyvinvointi

Ammattikuskit ja siivoojat diabetestilastojen kärjessä

Nyt julkaistujen havaintojen valossa yksi tapa ehkäistä tyypin 2 diabetesta voisi olla se, että ehkäisytoimia vietäisiin erityisesti riskialojen työpaikoille. Kuva: Päivi Tuovinen

Ammattikuskit, teollisuustyöntekijät, keittiöapulaiset ja siivoojat ovat ruotsalaistutkimuksen mukaan suurimmassa vaarassa sairastua tyypin 2 diabetekseen. Ilmiön selittää diabeteksen riskitekijät, jotka ovat yleisiä kyseisille aloille hakeutuvilla.

Tulosten perusteella näiden ammattiryhmien työntekijöiden riski sairastua diabetekseen on noin 2—3 kertaa suurempi kuin esimerkiksi yliopisto-opettajien ja fysioterapeuttien. Yhteensä noin 5–9 prosenttia heistä sairastaa tyypin 2 diabetesta. Myös työttömät ja työkyvyttömyyseläkkeellä olevat sairastivat paljon diabetesta.

Esimerkiksi lihavuus, tupakointi ja vähäinen liikunta olivat näihin ammatteihin hakeutuvilla yleisempiä jo 20–30-vuotiaana.

Tutkimus julkaistiin Diabetologia-lehdessä, ja se perustuu yli 4,5 miljoonan ruotsalaisen rekisteritietoihin. Suomessa siitä kertoi uutispalvelu Duodecim.

Lue myös: Diabeetikko joutui lihottamaan itseään, jotta hän sai korvauksen lääkkeisiin – Diabetesliiton lääkäri toivoo, että painoindeksirajasta luovuttaisiin korvausperusteena
 
Katariina Hakaniemi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi