Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Terveys ja hyvinvointi

Kilpailu osaajista näkyy työterveyshuollossa – kuuluuko sinun työnantajasi panostajiin vai pihistäjiin?

Myyntipäällikkö Matias Muurikoski on tyytyväinen työnantajansa tarjoamiin työterveyshuollon palveluihin. Kuva: Juha Poutanen

Hammashuolto, tarvittaessa silmälasit, allergialääkkeistäkään ei tarvinnut kesällä itse mitään maksaa, Matias Muurikoski luettelee työterveyshuoltoon kuuluvia etuja.

Muurikoski on idän ja lännen myynnistä vastaava myyntipäällikkö Lassila & Tikanojan (L&T) ympäristöpalveluissa. Hän aloitti työskentelyn yrityksen palveluksessa Kuopiossa marraskuussa 2018.

Työterveysedut olivat osaltaan vaikuttamassa siihen, että Muurikoski päätti hakeutua L&T:lle, kun headhunter vinkkasi työpaikasta hänelle verkostoitumispalvelu LinkedInissä.

Entistä laajempia sopimuksia

Osa työnantajista on nostanut tavallista laajemmat työterveyspalvelut kilpailuvaltikseen rekrytoinnissa ja työpaikkaan sitouttamisessa.

– Työterveyshuoltoon investoivat eniten asiantuntijapainotteiset työpaikat huolimatta siitä, että niissä sairauspoissaoloprosentit ovat usein matalia. Tällaiset yritykset näkevät työhyvinvoinnin ja toimivan työterveyshuollon kilpailuetuna. Näin toimivat niin suuret kuin pienetkin asiantuntijayritykset, Lääkärikeskus Aavan työterveysliiketoiminnan ylilääkäri Timo Vänttinen sanoo.

Häntä ilahduttaa se, että monet ravintola-alankin työpaikat ovat lisänneet investointejaan työhyvinvointiin ja työterveyshuoltoon.

Pihlajalinnan johtavan työterveyslääkärin Mervi Viljamaan mukaan osaajista kilpaillaan myös tarjoamalla esimerkiksi hammashuoltoa tai gynekologisia vuositarkastuksia. Yritysten valveutuneisuus siitä, että työntekijät voivat kokea tällaiset lisäpalvelut sitouttaviksi tekijöiksi, on lisääntynyt erityisesti viime vuosina, katsoo Andréa Alvarez-Tarjasalo. Hän on Mehiläisen työelämäpalveluiden suurasiakkuuksista vastaava johtaja.

Terveystalon työterveyden ylilääkäri Unto Palonen on samoilla linjoilla: monet yritykset ymmärtävät työterveyteen panostamisen merkityksen ja tekevät entistä laajempia sopimuksia.

Magneettikuvaus saa suosituksia

Suuntaa on myös toisinpäin. Palonen on viime vuosina huomannut, että muutamat työnantajat ovat jättäneet pitkäaikaissairauksien hoidon pois sopimuksista. Aavan Vänttinen taas näkee, että niin sanotut hoidon tarpeen arvioinnit ennen lääkärikeskuskäyntejä ovat yleistyneet.

Palonen, Viljamaa ja Vänttinen ovat sitä mieltä, että työnantajien kannattaisi usein sisällyttää magneettikuvaus työterveyspalvelusopimuksiinsa.

– Magneettikuvien hinnat ovat vuosien varrella pudonneet niin paljon, että monelle työnantajalle olisi vaikuttavuuden ja kustannustehokkuuden näkökulmasta järkevää ottaa ainakin osa magneettikuvista sopimussisältöönsä, Vänttinen sanoo.

– Tätä päivää on magneettikuva, jolloin voidaan välttää potilaan säteilytystä röntgenissä, Palonen toteaa.

– Työntekijän työkyvyn kannalta magneettikuvaus on usein oleellisempi kuin vaikkapa ultraääni, Viljamaa lisää.

Kela-korvaus voi ohjata liikaa

Vänttisen mukaan toinen hyödyllinen tutkimus, joka sopimuksista usein karsitaan, on yöpolygrafia.

– Uniapnea on alidiagnosoitu ja sairauden vaikutukset työn tuottavuuteen ja työkykyyn merkittäviä.

Palonen puolestaan harmittelee sitä, että Kela-korvaus ohjaa hyvin paljon työterveyssopimusten sisältöjä.

– Yrityksillä voi olla esimerkiksi paljon mielenterveyspoissaoloja. Tiedossa on, että nopealla, matalan kynnyksen lyhytpsykoterapialla työntekijä pystytään usein palauttamaan nopeasti työelämään. Lyhytpsykoterapia on myös osa käypä hoito -suositusta, mutta koska se ei ole Kela-korvattavaa, niin sitä ei välttämättä haluta sisällyttää sopimukseen.

Palvelusisältöjä rajataan luonnollisesti kustannussyistä.

– Työterveyshuollon kustannukset ovat nousseet ja tämän vuoksi sisältörajoituksia tuleekin tehdä. Harmillisen usein rajaukset tehdään mututuntumalta, Vänttinen tuumaa.

Terveyskyselyt sähköistyvät

Erilaiset työhyvinvointia kohentavat projektit ja ennaltaehkäisy kokonaisuudessaan kiinnostavat yrityksiä koko ajan enemmän, kertoo Viljamaa. Hänen ja Mehiläisen Alvarez-Tarjasalon mukaan terveystarkastusten trendiksi ovat nousseet sähköiset terveyskyselyt. Myös työterveyshuollon ammattilaisten rooli on muuttumassa.

– Työterveyshoitajat siirtyvät yhä enemmän valmentavaan otteeseen, Alvarez-Tarjasalo luonnehtii.

Valttina työpaikkailmoituksissa

L&T on maininnut kattavan työterveyshuollon rekrytointi-ilmoituksissaan jo vuosikaudet. Tällä hetkellä samaa tekevät muun muassa kiinteistöpalveluyritys Are sekä tietoliikenne- ja digitaalisia palveluja tarjoava Elisa.

L&T:n HR-kehityspäällikkö Päivi Tyni kertoo, että heillä on käytössään työterveyshuollon ja sairauskassan yhdistelmä. Työterveyshuoltoon kuuluu muun muassa ennaltaehkäiseviä, äkilliseen sairastumiseen sekä työkyvyn ylläpitämiseen liittyviä palveluja.

Sairauskassa kattaa puolestaan lisäpalveluja, kuten erikoislääkäripalveluja. Työntekijöille järjestetään myös mielen hyvinvointiin sekä tuki- ja liikuntaelimistön kunnossapitämiseen liittyvää toimintaa sekä uniryhmiä.

Lue myös: Tulevan eläkkeen suuruus tulee monelle yllätyksenä – Sirpa Teräväinen sai eläkepäiviään varten pesämunan Helsingistä
Työterveyshuolto

Yksityisillä lääkärikeskuksilla vahva ote

Uutissuomalainen kertoi elokuun lopussa, että yksityisten lääkärikeskusten osuus työterveyshuollon henkilöasiakkaista nousi viime vuonna jo yli 70 prosenttiin. Tieto käy ilmi Työterveyslaitoksen kyselystä.

Loppuosuuden jakavat kunnalliset liikelaitokset tai osakeyhtiöt, työnantajien omat työterveysyksiköt, terveyskeskusten työterveyshuollot sekä työnantajien yhteiset työterveysyksiköt.

Vuonna 2015 yksityisillä lääkärikeskuksilla oli 58 prosenttia henkilöasiakkaista.

Talouselämä-lehden mukaan vuoden 2018 lopussa Terveystalo oli työterveyspalvelujen markkinajohtaja, Mehiläinen sijoittui toiseksi ja Pihlajalinna kolmanneksi.

Sanna Inkinen 
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi