Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Terveys ja hyvinvointi

Lomalla silmätkin rentoutuvat järvimaisemaa ihaillessa – syksyllä ruudun tuijottaminen ja keinovalo pistävät näkölihakset töihin

Kuva: Timo Filpus

Tuntuvatko silmät väsyneiltä, kun kesäloman neljän viikon ulapan tuijottelun jälkeen joutuu tihrustamaan töissä näyttöpäätettä? Tyynen järvimaiseman ihailulla on muitakin rentouttavia vaikutuksia kuin mielenrauha, joka usein valtaa mökkeilijän. Silmän lihakset ovat silloin nimittäin lepotilassa, kun taas lähelle katsoessa ne alkavat työskennellä, kertoo Lahden Silmäaseman optikko Timo Koljonen.

– Töihin palatessa silmät eivät välttämättä ole vielä tottuneet työskentelemään yhtä intensiivisesti kuin lomalla. Tätä voisi verrata esimerkiksi pyöräilyyn: jos innokas harrastaja pitää hetken taukoa, lihaksilla menee sen jälkeen jonkin aikaa tottua taas pyörälenkkeihin, Koljonen kuvailee.

Silmän fyysiset muutokset kuten näön pysyvä heikkeneminen tai paraneminen loman aikana ovat kuitenkin hänen mukaansa epätodennäköisiä, jos silmät ovat muuten terveet.

Tauot ovat tärkeitä loman jälkeenkin

Ihmisten olisi hyvä Koljosen mukaan lepuuttaa silmiään töissäkin. Välillä kannattaa pitää taukoja, joiden aikana ei tuijota tietokoneen ruutua vaan antaa silmän rentoutua katsomalla kauas.

– Ennen tauoilla ei ollut kuin sellaista tekemistä, mikä vaati katseen nostamista työstä. Nyt monet selaavat vapaahetkinä esimerkiksi Facebookia.

Kännykän katsominen on Koljosen mukaan silmälle erityisen rasittavaa, sillä pientä ruutua tiirustetaan niin läheltä. Silloin silmän lihakset joutuvat koville.

– Kännykkä tuodaan paljon lähemmäksi silmiä kuin esimerkiksi sanomalehti, jota luetaan yleensä pöydän ääressä. Mitä lähempänä luettava teksti on, sitä enemmän se tuo rasitusta silmille.

Keinovalo rasittaa enemmän

Syksyllä näkökykyyn vaikuttaa ruudun katselun lisäksi luonnonvalon määrän väheneminen. Koljonen kertoo, että keinovalossa näkeminen on vaikeampaa kuin auringonvalossa.

– Jotkut asiakkaat kertovat, että he pystyivät kesällä lukemaan kirjaa hyvin ulkona jopa ilman lukulaseja, mutta syksyllä ne pitää ottaa taas käyttöön.

Terveelle silmälle riittää kuitenkin Koljosen mukaan tavallinen ja laadukas lukuvalo, eikä sitä varten tarvitse ostaa esimerkiksi kirkasvalolamppua.

Lue myös: Kun Emilia-tytärtä vietiin lasten syöpäosastolle, Emma Hirvosesta tuntui, että voimat loppuvat – Wilmsin tuumoriin sairastuu vuosittain kymmenkunta lasta
 
Elina Nissinen
elina.nissinen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi