Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Terveys ja hyvinvointi

Kesällä kengät voi jättää kotiin – Jalkaterapeutit antavat vinkit paljasjalkakävelyyn

Paljain jaloin liikkumisella on monia hyödyllisiä terveysvaikutuksia, mutta paljasjalkakävelijän täytyy muistaa pestä, kuivata ja rasvata jalkoja säännöllisesti.

Kesällä on hyvä tilaisuus kokeilla paljasjalkakävelyä. Ilman kenkiä liikkuvan tulee huomioida, että jäykkäkouristusrokote on voimassa. Kuva: Emmi-Inkeri Rimpilä

Kesällä on hyvä tilaisuus jättää kengät kotiin ja lähteä matkaan paljain varpain. Jalkaterapeutit Minna Leinonen ja Milja Preja Lahden Jalkaterapiasta kertovat vinkit paljasjalkakävelyyn.

1 Paljasjalkakävelyllä on monia terveysvaikutuksia.

Jalkaterän ja jalkapohjan tuntoelimet, jalkaterän pienet lihakset ja säären, jalkaterän ja pohkeen lihakset vahvistuvat. Jalkapohjan iho mukautuu paljain jaloin kävelyyn ja voi paksuuntua jopa sentin. Paljasjalkakävely vähentää polvi-, lonkka- ja selkäkipuja. Pystyasento ja tasapaino parantuvat, joten kaatumisriski vähenee. Myös nivelten joustavuus ja nilkan liikkuvuus lisääntyvät.

2 Aloittaminen vaatii muutamia huomioita.

Paljasjalkakävely on hyvä aloittaa maltillisesti ja tutussa ympäristössä, sillä paljain jaloin kävelevän täytyy aina kiinnittää huomiota siihen, mihin astuu. Pehmeä maasto on paras alusta. Kävelyaikaa voi lisätä vähitellen. Paljain jaloin liikkuvalla täytyy olla voimassa oleva jäykkäkouristusrokote. Jalat pestään huolellisesti ja jalkapohjat tarkistetaan päivittäin. Jalkaterät ja varpaanvälit kannattaa kuivata huolella ja rasvata lopuksi rasvaisella perusvoiteella.

3 Tottumattomat jalat reagoivat paljain jaloin liikkumiseen.

Jalkapohjat saattavat aluksi aristaa, sillä kenkiin tottuneiden jalkapohjien iho on ohut. Paljasjalkakävely vaikuttaa koko vartalon asentoon. Kengässä jalalla on rajallinen tila ja sen vuoksi jalka sopeutuu kengän muotoiluun.

4 Säällä on monia vaikutuksia.

Paljain jaloin liikkuvan täytyy huomioida sää. Helteisellä säällä pinnat voivat kuumeta, jolloin jalkoihin voi tulla palovammoja. Pakkassäässä ilman kenkiä kulkevan tulee huomioida paleltumisriski.

5 Paljasjalkakävely ei sovi kaikille.

Paljasjalkakävelyä ei suositella henkilöille, joilla on diabeteksen aiheuttamia hermovaurioita tai kivulias levinnyt päkiä. Muita mahdollisia esteitä ovat nivelrikko ja isovarpaan jäykistynyt tyvinivel.

Henrika Havumäki
henrika.havumaki@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi