Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Terveys ja hyvinvointi

Suojaudu säteiltä – aurinkovoiteita on tarjolla jokaiseen tarpeeseen

Ultraviolettisäteilyltä suojautuminen kannattaa aloittaa heti, kun UV-indeksin arvo on kolme tai enemmän.

Lähestyvä kesä tuo lämmön ja vehreyden lisäksi mukanaan myös auringon ultraviolettisäteilyn, jolta suojautumista ei kannata laiminlyödä. Markkinoilla on lukuisia erilaisia aurinkovoiteita, joista myös esimerkiksi hajusteallergikot, valoherkät ja ihosairauksista kärsivät löytävät sopivan. Tuotetta valitessa kannattaa kiinnittää huomiota tuotteen suojakertoimeen ja omaan ihotyyppiin.

Tuotetiedon koordinaattori, farmaseutti Hertta Hurme Yliopiston Apteekista sanoo, että aurinkovoiteen suojakerroin kuvaa karkeasti sitä, kuinka monta kertaa pidemmän ajan voi oleilla auringossa verrattuna siihen, mitä iho kestää ilman suojausta.

– Aurinkovoidetta tulee laittaa iholle runsaasti. Sitä tulee lisätä säännöllisesti, myös aina uinnin, suihkun ja pyyhkimisen jälkeen, jotta määritelty suoja saavutetaan. Itse en luota tuotteen riittävään aurinkosuojatehoon, jos sitä ei tarvitse lisätä koko päivänä.

Hurmeen mukaan on myös pienten, herkkien ja ohuiden ihoalueiden suojaaminen on tärkeää, sillä ne voivat palaa herkästi. Myös pää kaipaa suojausta.

– Esimerkiksi arven iho on erityisen ohutta ja saattaa pigmentoitua. Silmienympärykset suojataan helpoiten aurinkolaseilla, jotka suojaavat myös silmiä. Aurinkotuotteita löytyy myös erityisesti silmänympärysiholle. Hiukset tulee suojata, jos ei halua niiden vaalenevan ja kuivuvan. Hiusväri myös haalistuu auringossa. Erityisesti jakauksen kohta ja kalju palavat herkästi, ne on hyvä suojata. Paras suojaus on tietysti hattu, joka suojaa muutenkin hypotermialta ja auringonpistokselta.

Luonnonmukainen vaihtoehto

Luonnonkosmetiikkaa suosiville on myös vaihtoehtoja. Luontaistuotekaupoissa ja apteekeissa myytävien, luonnonkosmetiikaksi luokiteltavien, aurinkovoiteiden ero kemiallisiin on niissä käytettävissä fysikaalisissa suojissa. Fytonomi, terveydenhoitaja Janna Laajapuro kertoo, että luontaisissa aurinkovoiteissa oleva mineraalisuoja-aine luo iholle pinnan, joka heijastaa auringon säteet pois.

– Aine ei imeydy ihoon, vaan jättää kevyen, vaalean hohtavan pinnan. Uuden sukupolven tuotteissa pinta on todella huomaamaton, mutta jonkinlainen kerros jää väkisin, Laajapuro sanoo.

Lahden Karisman Life-liikkeessä työskentelevän Laajapuron mukaan luontaiset aurinkotuotteet ovat turvallisempia niin ihmisille kuin ympäristöllekin. Valmistuksessa on otettu huomioon esimerkiksi veden eliöstö, sillä ihmisten mukana veteen päätyy jäämiä aurinkovoiteista.

Ilmatieteen laitoksen mukaan indeksin arvo Suomessa on tällä hetkellä 3-4.

Kaikki aurinkovoiteet tulee päivän päätteeksi pestä huolellisesti pois iholta, mutta luontainen aurinkosuoja voi vaatia perusteellisempaa puhdistamista kuin kemiallinen.

– Luontaisen aurinkovoiteen pois pesemiseen kannattaa keskittyä. Apuna voi käyttää esimerkiksi pesusientä ja tarvittaessa myös suihkusaippuaa, Laajapuro kertoo.

Netissä voi törmätä listauksiin erilaisten kasviöljyjen suojakertoimista, mutta Laajapuron mukaan esimerkiksi pelkän kookosöljyn käyttäminen aurinkosuojana ei ole suositeltavaa.

– Tietyillä kasviöljyillä sanotaan olevan jonkinlainen suojakerroin, mutta se, millaisen suojakertoimen öljy kenenkin iholla antaa, on mielestäni epävarmaa.

Rusketusapua beetakaroteenista

Rusketusta tavoittelevat ja meikkiä käyttävät eivät jää huomiotta. Aurinkosuojatuotteissa on useita meikin kanssa käytettäviä aurinkovoiteita sekä lisäksi sävyttäviä voiteita ja meikin päälle suihkutettavia aurinkosuojasuihkeita.

Päivettymisestä haaveilevien on hyvä tietää, että aurinkovoiteiden käyttäminen ei estä rusketusta. Väri tulee iholle hitaammin ja turvallisemmin.

Lue myös: Ihotautien professorin ohjeet aurinkoon: hattu päähän, lasit silmille, päälle pitkähihaista ja -lahkeista, iholle aurinkorasvaa - ja aurinkovarjo pystyyn
 

– Joihinkin aurinkovoiteisiin on lisätty beetakaroteenia, joka saattaa hieman muuttaa ihon sävyä ruskeaan tai oranssiin suuntaan, Hertta Hurme kertoo.

Markkinoilla on myös beetakaroteenia sisältäviä kapseleita, joiden käytöstä osa asiakkaista kokee saavansa apua ruskettumiseen. Hurme korostaa, että kapseleiden käyttäminen ei suojaa ihoa palamiselta eivätkä ne korvaa aurinkovoiteita ja suojavaatetusta.

Henrika Havumäki
henrika.havumaki@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi