Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Terveys ja hyvinvointi

Lahtelainen Kaisa Koskelainen voi kärsiä migreenistä jopa viikon - "Joskus olo helpottuu vasta kun olen oksentanut kuin vatsataudissa"

– Pyrin elämään stressitöntä mutta säännöllistä elämää. Joulut ja lasten synttärit tiesivät aina päänsärkyä, kahden aikuisen lapsen äiti kertoo.

Kaisa Koskelaisen suunnitelmat menevät usein uusiksi migreenin takia. Kuva: Juha Peurala

Vähän niin kuin monella ulkoilmatapahtumalla on säävaraus, lahtelaisen Kaisa Koskelaisen, 43, arkea varjostaa migreenivaraus.

– Erittäin tyypillisesti saan migreenin silloin, kun olen suunnitellut jotain erityistä tekemistä. Esimerkiksi joulut ja aikaisemmin lapsille järjestämäni synttärit tiesivät lähes aina hurjaa päänsärkykohtausta. Stressi vaikuttaa minulle migreeniin paljon, siksi pyrin elämään mahdollisimman rentoa mutta säännöllistä elämää. Läheiseni ovat jo tottuneet siihen, että monet yhdessä suunnitelmat asiat eivät aina toteudu, kahden aikuisen lapsen äiti kertoo.

Migreeni on kohtauksellinen, osittain geenien säätelemä neurologinen sairaus, joka on WHO:n tietojen mukaan yleisempi kuin astma ja diabetes. Päänsärkykohtaukset kestävät toisilla useita päiviä, jos lääkkeet tai muu hoito eivät auta.

Kaisa Koskelainen muistelee saaneensa ensimmäisiä pahoja päänsärkyjä jo alakoulussa. Yläkoulussa kohtauksia tuli joskus viikoittain. Migreeni diagnosoitiin hänellä 2000-luvun alussa. Kahdeksan vuotta sitten saamansa aivoinfarktin jälkeen kirjanpitäjänä aikaisemmin työskennellyt nainen jäi pois työelämästä.

– Siedän hyvin tavallista päänsärkyä, mutta pahimmillaan migreeni voi kestää minulla viikon. Silloin en pysty tekemään mitään. Päänsärky säteilee oikean silmän ja vasemman korvan takaa enkä kestä mitään valoa tai ääniä. Joskus olo helpottuu vasta kun olen oksentanut kuin vatsataudissa. Usein joudun lähtemään päivystykseen tiputukseen, Koskelainen kuvailee.

Osa vähättelee päänsärkyä

Stressin lisäksi Kaisa Koskelainen saa herkästi migreenin vieraista ja voimakkaista tuoksuista. Muutama vuosi sitten hän istui joululounaalla voimakkaasti tuoksuvaa punaviiniä nauttineen henkilön vieressä ja sai paikan vaihtamisesta huolimatta päänsäryn.

– En käytä alkoholia ollenkaan. Pystyn ennakoimaan migreeniä nukkumalla kunnon yöunet, urheilemalla ja syömällä terveellisesti monta kertaa päivässä, Koskelainen kertoo.

Kaisa Koskelainen saa herkästi migreenin vieraista ja voimakkaista tuoksuista. Kuva: Juha Peurala

Koska migreeni ei näy ulospäin, muiden ihmisten on joskus vaikea uskoa päänsäryn voimakkuutta. Osa hoitohenkilökunnastakin suhtautuu siihen joskus vähätellen eikä Koskelainen käy vaivansa takia usein lääkärissä. Vasta hiljattain netistä Suomen migreeniyhdistyksen löytänyt nainen uskoo, että vertaistuesta on sairauden kanssa eläville hyötyä.

Migreeniin ei ole testiä

Valtakunnallisen migreeniyhdistyksen neuvontahoitaja Marja Hassinen kertoo, että Suomessa migreeniä sairastaa arvioiden mukaan noin joka seitsemäs ihminen.

– Migreeniin ei ole mitään testiä vaan se diagnosoidaan keskustelemalla potilaan kanssa huolellisesti. Diagnostisia kriteereitä ovat muun muassa ainakin viisi kohtausta, jotka kestävät useita tunteja, särky on kovaa, toispuoleista ja sykkivää. Usein päänsäryn aikana on pahoinvointia tai oksentelua sekä valo- ja ääniarkuutta, Hassinen listaa.

Migreenikohtaus voi mennä ohi levolla pimeässä huoneessa, mutta usein avuksi käytetään myös lääkkeitä. Hassisen mukaan viime keväänä markkinoille tuli ensimmäinen biologinen estolääke ja tänä vuonna niitä tulee kaksi lisää.

– Tämä on uraa uurtavaa, sillä ennen migreeniin on käytetty alun perin muihin sairauksiin tarkoitettuja lääkkeitä kuten masennus-, verenpaine- ja epilepsialääkkeitä. Kroonista migreeniä sairastavat voivat saada myös botox-hoidosta Kelalta korvausta, Hassinen sanoo.

Chiméne Bavard
chimene.bavard@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi