Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Terveys ja hyvinvointi

Itsekseen lapsiperheen arkea pyörittävä aikuinen ilahtuu vertaistuesta

Sari Heinonen ja Susanna Merisalo luotsaavat Lahden Seudun Yhden Vanhemman Perheet -yhdistystä. Kuva: Katja Luoma

Reilut kuusi vuotta sitten hollolalainen Sari Heinonen jäi eron jälkeen yksin neljän lapsensa kanssa, joista nuorin oli puolitoistavuotias.

Heinonen kahlasi tietoa netistä ja löysi Lahden Seudun Yhden Vanhemman Perheet -yhdistyksen. Vuotta myöhemmin hän oli jo mukana yhdistyksen hallituksessa ja tällä hetkellä puheenjohtaja.

– Täältä on löytynyt sekä itselle että lapsille ystäviä, kertoo lahtelainen Susanna Merisalo, joka vastaa pääasiassa yhdistyksen toiminnasta yhdessä Sari Heinosen kanssa. Merisalo on kolmen lapsen äiti, joka on hiljattain eronnut uusperheestä.

Kerran kuussa pidettävä Olohuone Lahden Perhetuvalla on kaikille avoin, sinne saavat tulla muutkin kuin yhdistyksen jäsenet. Paikalla on myös lastenhoitoa ja tarjolla iltapalaa.

– Yksin asioista huolehtiminen on välillä rankkaa ja ajankäytöllisesti haastavaa, mutta siinä on myös vapaus päättää asioista itse. Minua lastenhoidossa auttavat mummo ja ystävät, Susanna Merisalo kertoo.

Perheessä voi olla yksi aikuinen monista eri syistä – on esimerkiksi yksin- tai yhteishuoltajia, lähi- tai etävanhempia, leskiä, äitiä, isiä ja sijaishuoltajia.

– Ihmisillä on erilaisia tilanteita. Esikoiseni oli kaksivuotias, kun erosin. Keskimmäisen lapseni sain yksin, Susanna Merisalo kertoo.

– Vallalla on edelleen sitkeästi ydinperhemalli, mutta eihän se, keitä perheeseen kuuluu, kerro mitään perheen laadusta, Sari Heinonen sanoo.

Naiset muistuttavat myös, että aina ero ei ole surkea asia vaan avain tyydyttävään tilanteeseen.

Vaikeimpia asioita, joita yhden vanhemman perheet kohtaavat, ovat huoltajuuskiistat. Niistä voi purkaa halutessaan tuntoja yhdessä.

– Ideana on olla tsemppaava, esimerkiksi Olohuoneeseen voi tulla sellaisena kuin on, vaikka sitten itku silmissä, Susanna Merisalo sanoo.

Yhdistyksen kautta on voinut osallistua esimerkiksi teatteriesityksiin, lähteä kylpyläretkelle tai leireille.

– Toimimme sellaisina tarjoushaukkoina, Sari Heinonen nauraa.

Lisätietoja Facebookissa, Lahden Seudun Yhden Vanhemman Perheet

Milja Kungas
milja.kungas@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi